that's all folks

Как Google ми би шута (NON-success story)

понеделник, 28 февруари 2011 г.

Преди да започна: описаните методи излизат извън рамките на "бялото сео". Основната цел на проведеният експеримент е да се провери доколко са ефективни най-популярните методи за брутално натрупване на беклинкове. В случая е наблегнато основно на количеството. Целта на статията НЕ Е да насочи уебмастърите към използването на подобни методи. В процеса на експеримента, са оспамени десетки хиляди блогове, форуми, книги за посетители, уики сайтове. Извинявам се на всички модератори, администратори и собственици.


В началото на октомври започнах ново сайтче в една доста противна за мен ниша - weight loss. Тъй като в нишата се подвизават основно спамери и всякаква сган търсеща бърза печалба бързо стигнах до извода, че ако ще е гарга ще е рошава - т.е. методите трябва да са типичните за нишата: спамене, спамене и отново спамене. А, да почти щях да забравя - между спаменията пак спамене.

Взех едно домейнче, естествено с ключовата фраза в него, инсталнах един WP и вече бях готов да бруталнича. В общи линии ще следвам хронологията.

На 9 октомври пуснах една статийка, инсталнах необходимите пългинчета за един читав уордпрес, ръчнах статийката в 20-тина букмарк сайта и зачаках. Някъде към 12 вечерта се усетих, че не съм отключил уордпреса за търсачките, чекнах отметката и приключих за деня.

На 10 октомври до 14 часа сайтът още не беше индексиран от гугъл. Гнусно. Крайно време беше да превключа на пета.
- пуснах към 3000 блог коментара към статията и към основния домейн. В общи линии излязоха към 500 беклинка. Естествено ги пингнах на стотина места
- тъй като това ми се стори недостатъчно пуснах 30 000 линка "за бързо индексиране" т.е. от онези линкове от статистическите сайтове. След като превъртях безценната си база имах всичко на всичко около 2000 живи беклинка. Докато чаках да се врътка базата превъртях букмарк профилите и им пуснах към 1000 беклинка от блог коментари

Има-няма няколко часа по-късно вече гугъл беше индексирал всичко възможно в сайта ми, включително и wp-login и robots.txt. С гордостта на успешен спамер се заех да чистя неспамерските си сайтове от спам.

В следващите няколко дни се занимавах с досадната работа по тъпкането със съдържание. Естествено уникално (не съм казал оригинално). Пренаписах две статии и ги пуснах в сайта. Тъй като много бързо ми омръзна да пиша за тлъстини, наех фрилансър да напише още няколко статии. В общи линии планът за всяка статия беше простичък:
- събмит в 100 букмарк сайта
- около 1000 беклинка от блог коментари
- пинг на статията

След десетина дни започнах да се питам дали това е достатъчно и не е ли крайно време да проверя СЕРПА. С трепет на ученик на първа среща пуснах една проверка на двадесетината лонг тейл фрази и естествено основната. Ура! Сайтът гордо се мъдреше на пет-шест позиции. Все пак не бях написал статии за всички ключови фрази, така че горе-долу всяка статия се ранкваше за фразата си. Като казвам ранкване говоря за доста широки граници - от позиция 200 до 84. Все пак нишата е доста шитава, така че явно съм на прав път.

Към 20 октомври включих и нови методи за набиране на беклинкове. Пуснах една синонимизирана статия в стотина директории. Тридесетина я одобриха веднага. Естествено не се поколебах да набия по няколкостотин коментара към всяка одобрена статия, да я ръгна в стотина букмарк сайта и да я пингна. Замислих се дали да не включа и няколко female туитър акаунта, които така си отлежават от близо година и са натрупали към десетина-петнадесет хиляди последователи. Пуснах две-три от статиите от основния сайт, но ме домързя да го автоматизирам и оставих девойките в туитър да чакат по-добри времена и да привличат нови последователи само с чара на снимките си.

В следващите няколко дни продължих по утъпканата пътека: Статия в блога - хиляда беклинка от коментари, стотина от букмарк, един хубав пинг на статията; Синонимизирана статия в стотина артикъл директории - и към всяка статия стотина-двеста беклинка от коментари, стотина от букмарк и естествено един хубав пинг на статията

Към края на месеца ми се удаде златната възможност да убедя един съветски товарищ вместо да се чувства задължен до гроб за услугите, които съм му правил да набие 10 000 беклинка от форуми - профили и постове. В духа на топлите отношения между нашите два братски народа той щедро завъртя една малка базичка от 25 000 урл-та. Бях малко разочарован, когато вместо двадесетина хиляди беклинка се сдобих с малко повече от три хиляди, но все пак на харизан кон зъбите не се гледат.

Мина ми през ум да градя сателити, но поради трудоемкостта на начинанието се задоволих с изготвянето на ясен план за реализацията му, който неотлъчно следвам и до днес - "утре непременно започвам".

Може би някъде в хронологията изпуснах един момент. Около двадесет и някое число сайтът ми изведнъж изчезна от серпа по основната ключова фраза. Беше достигнал пета страница. Тъй като вече не пазех подробна хронология какво къде съм изцвъкал не можах да направя пряка връзка с нито едно от предходните си действия. Все пак имах едни подозрения, че гугъл иска да ми намекне нещо след като врътнах към 5000 блог коментара и най-неразумно, носен от еуфорията на нетърпеливия спамер, пингнах получените към 2000 беклинка.

Към края на октомври вече доста ясно се появи една зависимост. Ако набримча няколко хиляди беклинка за един ден към статия от основния сайт то тази статия в рамките на ден-два изчезва от серпа. ОК. Явно гугъл търпеливо продължава да намеква, че нещо не го кефи моя маркетингов подход.

Като всеки прилежен спамер обаче, съвсем логично стигнах до класическата стратегия за преодоляване на проблемите с деиндексирането "щом гугъл те деиндексира заради много беклинкове, това означава само едно - нямаш достатъчно много беклинкове". Обадих се отново на съветския товарищ и след дълга дискусия на развален руски (моят) и отвратителен английски (неговият) го убедих да превърти сайтчето ми през още една малка базичка от десетина хиляди форума.

Междувременно вече започнах да губя бройката на беклинковете към основния сайт и статиите, но съдейки по факта, че отдавна не се събираха на един шийт в ексел явно бях прехвърлил стотина хиляди. Яху експлоръра със скоростта на рахитична костенурка зацепваше по стотина през ден-два и към края на месеца отчиташе скромните 800 беклинка. За сметка на това при търсене на домейна ми в кавички гугъл щедро показваше към 3000 резултата. Явно имаше още доста мат`рял за индексиране. За добрия спамер това означава само едно - ОЩЕ беклинкове.

Хрумна ми мъдрата мисъл да пусна малко беклинкове към профилните линкове, с които се сдобих "по руска" линия. Колко му беше да врътна малко коментари "за допълнителна тежест". Улисан в букмаркване обаче пропуснах да проверя какво точно се е случило с тази база, така че не мога да приведа точни данни за успешността на кампанията.

Редно е да се отбележи, че вече доволно индексираните ми страници чезнеха от серпа като мухи през октомври. Необичайното поведение на гугъл беше - индексира новите публикации и пуска малко гювеч в серпа. В момента, обаче, в който нежно набия няколко хиляди беклинка към публикацията, гугъл най-безотговорно към нуждите на моите потенциални клиенти, разкарваше статията от резултатите си.

По всички правила на спамологията гугъл трябваше да се предаде. Набивах ежедневно по няколко хиляди беклинка (дори в момента, пишейки този пост, се върти база от 50 000 блога, която сее познанието на събмитнатите вчера синонимизирани статии). Спамологията има едно просто правило "колкото повече - толкова повече" и една проста стратегия "ако нещо не върви, набий още беклинкове".

Явно обаче мнението на Гугъл по въпроса беше малко по-различно. На 8 октомври, Гугъл реши да ми покаже жълт картон - едва не се задавих със сутрешното си кафе докато проверявах серпа. Нула. Нищо. Нито един резултат. Все още сайтът ми излиза при търсене на site:, но съм сигурен, че скоро и там резултатите ще започнат да се топят като ентусиазма на млад уебмастър след първите два месеца.

Колко струваше експеримента?
1. Естествено ме домързя да напиша огромното количество от седем статии и след първите две купих един пакет и похарчих умопомрачителните 25 долара за статии
2. Всичкото това набиване на коментари и букмаркове, освен непреките разходи (нет, ток, кафе, сандвичи) ми костваше и няколко хиляди captchas (ония грозни картинки, за защита от спамери). При цена от 2 долара за 1000 капчи грубата сметка сочи, че имам минимум двадесетина долара набутани в разгадаване на изчекнатите символи.
3. Един домейн
4. Един хостинг (не съм толкова луд да кача този сайт на основния си хостинг и си купих нов план)
5. Няма да се напъвам да калкулирам, какво количество от оная шума - рублите, щеше да ми преведе моят руски партньор, ако не бях обменил вземанията си срещу спамене.

Какъв е изводът?
1. Работи ли спаменето като метод за промотиране на уеб сайтове - естествено, че работи, нямаше да има толкова спамери ако не работеше.
2. Не става само със спамене, трябва и акъл!

Послепис:
1. Държа да подчертая, че не бих препоръчал прилагането на този подход. Поне аз никога не бих го приложил към сайтовете си, които вече носят пари
2. Спаменето по блогове, форуми и т.н. не е незаконно (поне на този етап), но това не значи, че не е досадно. Ежедневно трия стотици коментари по сайтовете си. Нито спамерите, нито аз имаме някаква полза от това взаимно губене на време
3. Има много тънка граница между автоматизация на работата и бруталното спамене. Проблемът е, че никой не може да ви каже къде е тази граница.

23 Коментара:

Detelin Markov каза...

Интересно. Но определено не съм привърженик на спамерството!

Статията е полезна, но дано не накара читателите да се втурнат в надпреварата за спам.

Даниел каза...

Полезна статия поне ми хареса това колко време си загубил да го напишеш, но интересно. Искам да вметна че пейч ранга на сайта не от значение. Моя е с 0 но се индексира в топ 10 на статий.

seo blog каза...

Поздравления за статията, е тази тънка червена линия търся и аз.

BullBlogger каза...

сео блог, да ти кажа не я намираш. То хубаво искаш да правиш сео на блога си ама
1. не четеш моите претенции за анкори в коментарите
2. хванал си се с ключова фраза на английски за блог на български (интересно хрумване)
3. ключовата ти фраза е приятно конкурентна т.е. продължавам да се чудя, ако си я взел на сериозно защо се мъчиш да оптимизираш тази фраза за бг?

м др линкът естествено е премахнат

Булблогър... много добро кейз стъди, определено е много полезно. А със спама - май и аз отекох преди няколко дни с един домейн по главният кеуорд, но пък за сметка на това още ме има по другите и получавам някакъв трафик...засега. Ще спра с коментарите и ще изчакам малко да поуталожат нещата, пък дотогава коментарите няма да спират разбира се, просто ще въртят web 2.0 и артикълите

georgi каза...

Аз като чета тази статия колко линка вкарвате, направо ме лови страх. А чрез тези автоматични субмитвания, примерно при коментарите явно не се знае къде точно слага линка, т.е още колко линка и коментари има на страницата и дали въобще има смисъл от него. А в случай че има примерно линкове съм сайтове за лекарства или др. подобни това би ли могло да навреди и на нас

man0l каза...

Браво! :D Похвално, че си стигнал 5та страница за 'weight loss' :D

В крайна сметка, колегата потвърди тезата, че със спам само в кофата можеш да свършиш. Щом номера с набиването на още и още линкове не е проработил, значи чичо Г. наистина доста се е потил да осъвършенства алгоритъма си;

Никъде не прочетох за спам по identi.ca клонинги. Или не се занимаваш с тях?

BullBlogger каза...

Ами до тях не бях стигнал, а и в момента нямам джаджа, която да работи с иденти.ка - карам я старомодно само на туитър

Не каза нищо за трафика? Имал ли си трафик на сайта по време на експеримента? Нишата има доста търсения... :)

Златко каза...

И аз съм пробвал с много агресивни методи - всички линкове, с които разполагам съм ги поставял за няколко часа и съм нямал проблеми. Все пак Google не може да ги индексира наведнъж.
Агресивната стратегия минава в Google.bg, за .com-a незнам как стоят нещата :)

BullBlogger каза...

Да имах трафик, дори имах няколко продажби. М др една от грешките, които допуснах при този сайт е, че оставих коментарите отворени. Повече за експеримента тук http://www.predpriemach.com/showthread.php?t=19853

След като разкарах коментарите и сайта започна да се зарежда по-бързо отново се качи. В момента е на втора страница, което ме навежда на мисълта, че е крайно време да му набия някой и друг беклинк и да видя дали ще закрепи някакъв постоянен доход. Ако не закрепи винаги мога да се обърна към добрата стара flippa за да му намеря по-грижовни родители от мен.

Reni каза...

Значи в крайна сметка NON-success story си е доста success. Продължи ли линк билдингът, докато беше изритан от индекса? Използваш ли trackback функцията на SB и какво мислиш за този тип линкове? Нямат ли по голяма тежест, като се има предвид, че изходните там са доста по малко, в сравнение със средностатистически АА блог от средностатистически SB лист.

BullBlogger каза...

Ами реално погледнато не беше съвсем неуспешна - практически обаче горе-долу покри разходите по експеримента.

Тракбак не ползвам. Обичайно авто тракбака е оспамен до смърт (меко казано), няма ограждащ текст (за разлика от коментарите). И не на последно място - доста по-трудно се намират и събират списъци за тракбак. АА листовете, които се ширят из нета също са оспамени до смърт - по-добрият начин е самостоятелно да се направи такъв лист. Една елементарна проба - има блогове, в които една публикация има 5000 коментара а друга няма или има съвсем малко. С малко повече усилия може да се скрейпнат всички публикации от АА блог вместо да се дъвчат едни и същи урл

СПАМА помага, но в кошара не вкарва. Трябва с акъл и търпение:)

BullBlogger каза...

Самолетни билети цени, ще си позволя да не се съглася с Вас. Ако спамът не вършеше никаква работа той просто нямаше да съществува. За да се спами явно се печели. Естествено безогледният, безсмислен спам едва ли ще доведе до някакви икономически оправдани резултати. Последното беше за всички ентусиасти, които решат, че откъм "тъмната страна на силата" е много готино и парите висят по дърветата.

BullBlogger каза...

Самолетни билети цени, пропуснах - линкът Ви е премахнат. Прочетете повече тук http://www.bullblogger.info/2009/12/blog-post_27.html

Петя каза...

Това е уникално количество линкове. Как става това, плащаш на някой, който има програма за събмитване? Или нещо друго? Направо страх ме хвана за колко много линкове се говори. Ако е истина цялата история, де :)

BullBlogger каза...

Що да не е истина историята бе, Петя? Има си програми за всичко - или се продават или сам си търсиш решение, но всичко може да се автоматизира.

Shopkata каза...

Здравейте,
Както и да започна -все ще си звучи профанско...Нека да е с мелодраматчиното"Продтикната от неволята'.Сегааа- искам да си направя блог /сайт на езотерична тематика. И да, прави сте -тук е смешаката- тръгнах да си го правя сама следвайки така остоумните , свежи и заразни инструкции на Булблогър (.Адмирации за което..)Не знам дали ще стана врачка ,но като нищо ще се амбицирам да правя сайтове. Та по темата за мойта неволя...Сега сигурно се сещате,че от езотериката да скоча в абстракните дебри на програмирането е меко казано утопия ( не че на времето не се научих да зкачам карето на Москвич 12- пак поради подобна мотивация- НЕВОЛЯ.) Та и сега нещо подобно... Та по темата отново- стигнах до там дето се прехвърля блога към www.Направих го ,мисля съвем точно според инструкциите преди 3-4 нощи и сайтчето ми .www .nqmadagopi6azadanemebanete.info още го няма.Изгуби се по трасето ..Дааа, но и блогчето ми липсва...Еднот ми вика ,че го е пратило при другото ,а другото ме праща пак при същото и е някаъв "Параграф 22". Та имам нужда от компетента помощ и после връщам жеста с поглед в бъдещето.
Историята обаче има продължение.Вайкаки се наляво -надяасно за неволите ми попаднах на истински програмист ,който ме попита какво искам, как го искам , туй -онуй ,абе стана си лакърдиийка и доуточнихме мойте идейки и си каза момчето цената- която е 2000лв за сайт "С" класа- просто сайт мечта за карти таро ,на 2 езика и всичко каквото си му трябва...Та простете смешният въпрос -това реална цена ли е или просто невежествеото ми извира през порите и може да бъде надушено и от Пор- вдовец??? Освен това имам нужда и от съвет- всъщност кой вариант е по-оптималният за мен ,при усовие ,че аз искам да се рекламирам,а не да си губя времето с модериране , писане и брисне по пощата.Искам да си редя пасиансите на хората, да си им правя хороскопи и дълбинна терапия ,а не да се знаимавам с такива неща като банери ,билдинги ,гугъли ,търсачки и все неща твърде мтерялни за мойта мистична душа.Ще се радвам на всеки съвет и мнение,защото на тези въпроси звездите мълчат . "Требе си майстор" викат по нашия край.Сигурно сте прави да ме пратите на..така де ... в моя си ГЬОЛ ,но аз все още нямам такъв ,а и от това което попрочетох при вас май се оказва ,че и всеки гьол си знае даже жабите си.. Абе пак се омотах... Айде,останете със здраве.

Петър каза...

Супер яка статия! Браво! Това с female туитър акаунта ме уби :)) доста "социален" трафик ще да е докарало, а като цяло Гугъл напоследък много се кефи на всичко социално, така че може и това да е държало баланса откъм white hat сео. И още нещо, експеримента ти е супер полезен, защото показва колко са широки границите на толерантността на Гугъл... все още.

awi каза...

от всичко, което прочетох до момента, фаворити ми са тази статия и онази за любовта от пръв спам (не че и другото не е полезно!). много кефиш. наистина.

по отношение коментара на Шопката - да си кажа право, и мен ме стряскат тия цифри. никак не си представях така нещата, хм. някакси ми се иска да разчитам на съдържимото, а не на "фокусите", както казва един познат. е, да, от исканото до реалното има разлика винаги... но ми е мъчно, че се оказва толкова голяма.

много полезно място, наистина, и много добър стил у автора!

Публикуване на коментар

Не му мислете много а драснете два три реда тук. Линковете към вашия сайт са dofollow, но ще бъдат публикувани само коментари, които не са в противоречие с Политиката за коментарите

 
 
 
 
Copyright © BullBlogger