that's all folks

Как се прави малко печелившо блогче в България?

неделя, 14 март 2010 г.


След като вече имаме някаква идея що е пазарна ниша и къде да я дирим е време да навлезем малко по-дълбоко в проучването. За да бъде обаче всичко малко по-смислено и реалистично реших да подходя малко по-практически. Ще се опитам да се поставя на мястото на средностатистическия начинаещ в българското онлайн пространство:



  • има бегла идея от английски, далеч не перфектен, но достатъчно добър за да знае, че close window не е клозет с прозорец
  • смее да твърди, че има някаква компютърна грамотност. За да сте сигурен, че попадате в категорията – ако успеете да пуснете коментар под тази статия, значи имате нужното ниво за работа
  • полутал се е известно време из нета, форуми и блогове за онлайн бизнес и вече е зареден с доволно количество ентусиазъм, обикновено обратно пропорционален на познанията в областта

В интерес на истината няма да ми бъде особено трудно да мисля като начинаещ – просто трябва да се върна някоя и друга година назад и ще се впиша едно към едно в перфектния профил.

Тъй като на база на това малко блогче смятам да изградя следващите постове в блога си ще заложа и няколко условности. Ако още не сте разбрали идеята ми е да преминем заедно през целия процес за създаване на работещ и печеливш блог на български. Ето няколко ограничения, с които ще се съобразя при избора на ниша и бъдещата работа по блога:


  • ограничено време за подръжка: нека приемем, че нямаме много време за поддръжка на блогчето, дори блог е доста неточно употребено тъй като ние само ще използваме блог платформа за да създадем малък нишов сайт. Ще се прицелим в тясна малка ниша и ще разчитаме на подробна а не на актуална информация
  • нямам експертни познания в никаква област: автоматично приемам, че избираме интересна ниша но не такава, която познаваме добре – т.е. не е нужно да съм експерт в каквато и да било област
  • няма да използвам никакви платени програми. Дори безплатният софтуер ще го сведа до абсолютния минимум


Каква е целта на взаимно загубеното време?


  • да преминем заедно с всички, които имат достатъчно нерви и време да изчетат всичко, през целия процес на създаване на малък нишов уебсайт в случая ще използваме блог платформа
  • да позиционираме блогчето на прилични позиции в резултатите на търсачките и да си докараме постоянен, макар и малък, трафик от посетители
  • да не ни се налага постоянно обновяване на блогчето и в същото време да имаме макар и минимални приходи от него
  • да ви използвам като опитна аудитория за един по-голям проект, който планирам и да намеря достатъчно материал да пиша през следващите месеци ... извинете отплеснах се


В заключение: не очаквайте мисълта ми да тече гладко като на Хорст Фуч  (или както там се чете) – идеята е на база на този експеримент да разработя един малко по-голям проект, който да бъде структуриран и удобен за всеки начинаещ, който иска да постави основата на своя успешен онлайн бизнес. Дали това ще се случи зависи до голяма степен от интереса и обратната реакция, която получа в резултат на следващите постове.

Ако някой все още се чуди кога ще започнем – вече сме започнали:
... и продължаваме с Избор на пазарна ниша за малък нишов блог на български

23 Коментара:

Бизнес идеи каза...

Имаш ли някаква идея на каква тема ще бъде нишовото блогче. Аз съм на мнение, че трябва да се избере тема в която ще имаш възможност за приходи от няколко източника, например вече има утвърдена партньорска програма.

BullBlogger каза...

По принцип не всички хора пишат с цел печалба http://www.bullblogger.info/2009/11/10.html.

Естествено ако пишем с цел печалба е съвсем логично да помислим и за монетаризация на блога си, в противен случай нещата просто се обезсмислят.

Ще стигнем и до този момент - подбора на печеливша ниша и планиране на приходите. Няма да е в следващия пост, но съм предвидил развиване и на тази тема.

М др бих искал да те помоля да хвърлиш едно око на Политиката за коментарите http://www.bullblogger.info/2009/12/blog-post_27.html. Няма никаква пречка да получиш беклинк и то dofollow просто молбата ми е нека е съобразено с Политиката за коментарите. Благодаря!

Анонимен каза...

здравейте
бих искал да видя последователно как става всичко това ще е добре за начинаещи като мен
ако може нещо с клипче за началните неща или там каквото и да е но да има последователност първо това второ онова разбира се ако ви се занимава де иначе така става ми ясно за какво иде реч но не научавам нищо съществено.
Това не е критика а просто молба защото виждам, че сте се наели все пак да обясните това но би било по-ефективно по начина , който предлагам според мен де.
Поздрави.

BullBlogger каза...

Здравейте,
разбирам идеята ви и може би вече е крайно време да обявя, че това е един по-дългосрочен проект, с който вече съм се заел. Постовете в блога следват план и логика (колкото и странно да изглежда това твърдение в някои моменти). Когато натрупам малко повече постове ще ги оформя в едно книжле, което ще бъде на разположение за сваляне.
Нямам конкретни планове за срока, в който ще се случи това, до голяма степен зависи от обратната реакция, която получавам от читателите си - правя това само за удоволдствие и то е единственото, което ме мотивира в момента.
Съжалявам ако в момента нещата изглеждат малко разхвърляно - ще се постарая да намеря време за едно пролетно почистване.

Хорст Фукс се чете, името е немско и означава "лисица".

А сега по същество - експериментът ти ми е интересен и искам да го следя. Само че не знам аз ли съм тъпа или Blogger, но хич не успявам да открия категория или етикет на статията - абе нещо, за което да се закача, за да видя всички публикации по темата. Какво да правя???

BullBlogger каза...

Хм, не бях обърнал внимание, че съм скрил етикетите.

Експеримента обаче няма да се води по етикетите така или иначе - ще му вместя съдържанието на едно място за по-лесно, че доста хора взеха да ме питат за организацията. Май ми е малко разхвърляничко - ще трябва да попочистя малко тия дни.

Като говорим за разпиляност, виж аз как се самоорганизирах тези дни:

http://13.interpres.org/me/
и
http://13.interpres.org/petuk-13-na-13-meseca/

После можеш да изтриеш коментара - не е по темата, просто исках да ти се изфукам, а не се сещам по какъв друг начин да ти пусна тези линкове. :-)

Arin каза...

Търпеливо ще почакаме и ще почетем!

Dimitar каза...

обичам да чета експериментите на някой хора, но тук няма нищо съществено.
дори целта е мъглява.
за практически насоки няма и да пиша, защото не открих.

BullBlogger каза...

Е не бъди чак толкова критичен де. Целта е простичка - да направим малко блогче на български, което да изкарва някой лев. Колкото до практически насоки - това е поредица от постове, а не един пост. В конкретния няма практически насоки по простата причина, че само дефинираме целта. Практиката е в другите постове.
Можеш да продължаваш с критиката.

М др "някой" в множествено число се пише с "и", а не с "й", но предполагам, че това е просто техническа грешка?

Анонимен каза...

Аз също съм съгласен че трябва да направиш клипче или текстов документ къде да се разбера как и какво да се прави. Например първо... второ...!Ако може да ми дадеш скайпа си за въпроси по темата или други. Ще ме улисниш много.Предварително благодаря ако стана. За всеки случаи ако направиш клипче или друго да ми пишеш на скайпа: n.v.k.36 или на имейла: koleto.95@abv.bg ! Искам да се научи. Аз също ссъм начинаещ и не разбрах някой от думите който написа... Няма да изпадам в подробности...

Анонимен каза...

Търпеливо изчетох статията.Полезна иформация.

Internet каза...

Сайта Ви е много добър и полезен. Продължавайте все така. Успех

Анонимен каза...

Много полезно...продължавам да чета.

Анонимен каза...

Досега не бях чела нещо толкова нормално написано. Не знам, дали спамя в момента, но блогът е перфектен - добре замислен, ясно организиран, конкретно, на чист български език, насочва те внимателно, поднася ти инфото на полезни по големина и съдържание порции. Няма разпилени теми, скачане оттук-оттам. Много леснодостъпен. Много интелигентно написан. И най-вече - написан на български. Чели ли сте нещо от рода като киурди..мамака му и думата..Все едно някой да ви пита, къде се намира улица..., и вие вместо да му кажете, че е далеч, да му кажете на МВГ и да го пратите точно на МВГ.

Анонимен каза...

е и къде е кукичката риби видях много но куката е доста добе скрита а и няма никакво продължение на темата

Dimitrow каза...

Ами искам да питам ако няма ниша а искам да пиша всичко в блога имали някакъв проблем и какво да правя :)

Анонимен каза...

Ами искам да питам ако няма ниша а искам да пиша всичко в блога имали някакъв проблем и какво да правя :)

Иван каза...

Много полезно...продължавам да чета.

Анонимен каза...

Много е интересно някой да сподели опита се, и аз ще чета...

borekumo каза...

Здравейте, радвам се че има толкова активни и предприемчиви сред нас, аз не съм много наясно с блоговете но с удоволствие се уча и съм решил да доведа нещата до край. Продължавайте все така.

meskun каза...

Не разбрах само, това експеримент, който ти започваш и ще ни уведомяваш за резултатите или ще пишеш статии стъпка по стъпка?

memeta каза...

Сайтът съдържа точно основата на това, как трябва да започнем блогването. Бих се радвал след време да напишеш нещо и за по-напредналите.

Публикуване на коментар

Не му мислете много а драснете два три реда тук. Линковете към вашия сайт са dofollow, но ще бъдат публикувани само коментари, които не са в противоречие с Политиката за коментарите

 
 
 
 
Copyright © BullBlogger