that's all folks

Blogger срещу Wordpress

петък, 20 ноември 2009 г.


Вече изяснихме какво е блог и споменахме, че блоговете за разлика от “нормалните сайтове” използват стандартна система за управление на съдържанието.

Системата за управление на съдържанието е най-просто съвкупност от процедури и стандарти, които позволяват на потребител с малки компютърни познания да въвежда, редактира и управлява информацията в един уебсайт.

Толкова сложно го казах, че дори аз не се разбрах: ако използвате система за управление на съдържанието няма да се налага да мислите за менюта, навигация (т.е. как посетителят ще се движи из съдържанието в сайта), кое как да подредите и къде да вмъкнете. Да не говорим огромната спестена работа по разни скриптове необходими за архив, коментари и така нататък улесняващи потребителя и автора благинки.

Нямам идея колко системи за управление на съдържанието на блог има. Има три основни:
- Wordpress – абсолютният лидер
- Joomla – също доста прилична система, тя е по-нова от Wordpress, но не само това е причината да е на второ място
- Blogger – де факто Blogger не е самостоятелна система за управление на съдържанието т.е. за разлика от горните две не можете да си изтеглите системата и да я инсталирате на свой сървър. Включвам Blogger не само заради изключително широката му употреба а и защото за начинаещият блогер той има няколко много съществени предимства пред другите две

Ще ме извиняват феновете на Joomla но с нея спираме до тук. Не ме кефи тази система и това си е.

Wordpress срещу Blogger

Най-голямото предимство на Wordpress е огромното количество добавки (plugins), които могат да се инсталират. Това си е и основната причина Wordpress да си бъде световният лидер в блогването. Ако за пръв път обаче чувате думичката plugin явно Wordpress все още не е за вас. Нещо като да карате Мерцедес из нивата.

Когато правите първият си блог или, когато си броите стотинките за домейна (няма какво да се лъжем – повечето от нас така тръгват в онлайн бизнеса) тогава е излишно да се учите на по-сложната инсталация на Wordpress при условие, че регистрацията на блог в Blogger отнема само няколко минути.

Безплатните блогове: и в двата случая можете да регистрирате безплатен блог. За Wordpress на www.wordpress.com а за Блогър в www.blogger.com. Предимството – не мислите за хостинг и недостатъкътдомейнът ви е нещо от сорта на:
http://moiatsait.blogspot.com
http://moiatsait.wordpress.com

Добрата новина е, че и в двата случая имате гарантирани поне няколко случайни посетители от самите сайт хостове. Все е някакво начало.

Неприятното е обаче, когато хем искате да не давате пари за хостинг хем искате сайтът ви да има малко по приличен домейн. Да си го кажем направо – съвсем друго е да имаш сайт www.moiatsait.com вместо горните. А и нека не забравяме, че домейнът има своя собствена цена, която расте с посетителите и времето.

Blogger дава уникалната възможност да използвате системата на сайта и да “вържете” за блога собствен домейн. С други думи блогът ви няма да се зарежда от досадно дългият адрес а ще има “нормално изглеждащ” домейн. А в допълнение не губите и препратените посетители от Blogger.

Собственият домейн дава голяма свобода – ако сайтът се развие и започне да ви носи приходи можете да го преместите на самостоятелен хост и да го изградите под каквато система за управление на съдържането желаете.

Абе с две думи Wordpress е Мерцедеса на CSM но шофьорските курсове не ти пречи да ги караш и на Опел.

9 Коментара:

Климатици каза...

Много хубава статия, но не можах да разбера защо Wordpress е мерцедеса...

buyparfumes каза...

Честно казано пробвал съм blogger и не останах доволен - да блогваш с wordpress е много по-лесно и качествено като цяло - много добавки и какво ли още не. Да не говорим за ужасното много темплейти за wordpress при които от коя коя по-хубава...

BullBlogger каза...

е, то и аз не отричам мощта на Wordpress. Blogger си има някои доста сериозни предимства по отношение на простота и разходи.

Колкото и да е елементарна инсталацията на WP тя отнема време. Освен това щеш не щеш вземаш хостинг.

Ако поддържаш 100-200 сателита не е най-свежарската идея всички да са хостнати на едно и също място. WP започва да ми струва твърде много за сателитки (време, различни хостове).

Блогер е чудесен за малки проектчета тип адсенски или еднопродуктови сайтчета за афилиейт. Не ти пречи да си ги линкваш помежду им и да не губиш линково сокче от това. (естествено ако искаш наистина да се скриеш не е много добра идея да ги натъпчеш с адсенс и да им ръгнеш аналитикс от един и същи акаунт)

Климатици каза...

Какво значи щеш, не щеш взимаш хостинг.
Не е ли безплатен хостинга в WP за базовата услуга?

BullBlogger каза...

Климатици, по принцип за инсталация на WP е необходимо да си платите за хостинг, където да си инсталирате системата. Тази базова услуга, която споменавате е безплатния хостинг на wordpress.com предполагам. Недостатъкът на този хостинг е първо името от типа myblog.wordpress.com и второ многото ограничения при оперирането със системата. Основно визирам - няма как да инсталирате допълнителни приставки и реклами (дори адсенс).

Та от тази гледна точка за мен, блог ползващ WP е само на собствен хостинг. Ако някой предпочита безплатния хостинг горещо препоръчвам blogger.com пред wordpress.com, по няколко причини:
- в блогър можете да инсталирате всякакви гаджети, дори да пишете свои.
- можете да си слагате реклама вкл адсенс или каквато и да е друга, стига кода да е на java или html
- ако блогът се развие можете да го пренасочите към собствен домейн (Bullblogger.info е пренасочен от thebullblogger.blogspot.com)
- след това ако блогът стане много посещаван и блогер.ком вече не ви предоставя необходимото, можете да качите блога си на собствен хостинг и да ползвате каквато система желаете. (не е чак толкова просто но е възможно)

П.П. ще оценя ако ме светнете с кого си комуникирам - Янчо или Божидара, малко ми е кофти да се обръщам към вас с "Климатици", да не говорим, че блога ми се напълни с реклами за климатици

Климатици каза...

Ако пиша, че съм Божидара предполагам, че ще погледнеш по-благосклонно на моите постове, но не съм. Казвам се Янчо и коментарите ми не са само за да си открадна някой линк, просто блогът ти е интересен. Чета много блогове и не навсякъде пиша коментари.
Благодаря за разяснението за WP, защото имам няколко сателитки там и няма да ми е приятно след някой друг месец да ми поискат пари, както стана наскоро с един друг сайт.
Нямам нищо общо нито със СЕО, нито с уебдизайн, просто се мъча да поддържам собствения си сайт.

BullBlogger каза...

Янчо, не гледам на посетителите си по такъв начин. Всеки е добре дошъл.

Съмнявам се WP в някакъв момент да поискат пари за безплатните блогове, така че поне за това мисля, че няма повод за притеснение.

Все пак Блоггер има повече възможности, като безплатна платформа, от wordpress.com (не говоря за WP въобще!). За сателитки аз предпочитам и препоръчвам блоггер.ком. Е, ако са стотици то не е много логично да са на един акаунт.

Весела Коледа

Анонимен каза...

как да направя коментар във blogger

от къде става това

масла каза...

...да ву кажа честно писна ми WP да ми трият сателитките (дали някой докладва, или просто правят "чистка") незнам, обаче ми писна да ги трият една по една

Публикуване на коментар

Не му мислете много а драснете два три реда тук. Линковете към вашия сайт са dofollow, но ще бъдат публикувани само коментари, които не са в противоречие с Политиката за коментарите

 
 
 
 
Copyright © BullBlogger