that's all folks

Любов от пръв спам

неделя, 29 ноември 2009 г.



Спаменето не е лесна работа – има много неща, които всяват смут и тревога в иначе рутинното ежедневие на добросъвестния спамер. Спаменето е стара техника за градене на линкове към собствения сайт, продажба на всякакви боклуци и привличане на трафик. Независимо от целта и упеваемостта, спаменето е перфектния начин да си спечелите всеобщата омраза на авторите на блогове и редовите потребители ако не знаете как се прави.

Един от традиционните начини за спамене са коментарите по блоговете. Лесно е: намирате популярен блог с трафик и пускате коментар “О, колко интересна статия. Отдавна търся тази информация за да оправя моя климатик”, като в думичката “климатик” има линкче към вашия сайт. Няма нужда статията да е за климатици – важното е линкчето към вашия сайт да се мъдри нейде из коментарите.

Професията на спамера щеше да бъде истинско удоволствие ако нещата стояха толкова просто. За съжаление обаче съществува една особена порода хора, които особено много ненавиждат спамерите – модераторите на блогове. Незнайно защо, модераторите изпитват особена неприязън и фанатично неуважение към труда на спамещите. Множество модератори ежедневно извършват безнаказан геноцид над прилежно напусканите коментари с линкове към нашия “климатичен сайт”. Стотици часове спамерски усилия отиват на вятъра в резултат на това безчинство.

Разбира се, с развитието на спамологията, са разработени няколко стратегии и похвати, които помагат на спамера да упражнява конституционното си право на труд. Истинско изкуство е да оспамиш чуждите блогове, така че да те заобичат. Ето ви и ключовите стъпки за да се превърнете от обикновен уличен спамер в истински виртуоз:


Изберете подходящия профил. Независимо дали в подбраните от вас блогове наистина може да се създаде профил вие трябва да сте наясно с образа на посетителя, от чието име пускате коментар. В по-голямата си част модераторите са мъже. Профилът на невинна девойка, за предпочитане надарена, ако може и руса, винаги поражда трепет под модераторската лъжичка и възпира неговият ентусиазъм. Подберете хубава снимка от мрежата. Леко небрежна, леко закачлива, с мек еротичен елемент. Използвайте малко въображение и търсете снимката на чужди езици – така елиминирате възможността девойката да се окаже позната на модератора. За улеснение “момиче” на полски е dziewczyna, а както знаете полякините до голяма степен се вписват в търсения от нас профил. Добра идея е да използвате един и същи профил многократно и на различни места. Така, ако попаднете на импотентен модератор, който реши да порови за подозрителната посетителка той ще се убеди, че това невинно същество редовно посещава и други блогове и пуска също така глуповати коментари т.е. няма нищо подозрително.

Името. Много често допускана грешка от начинаещите спамери е в избора на име. Тъй като името обикновено съдържа линка към сайта на коментиращия, много често то се използва за ключова дума. Дори като любител спамер би трябвало да знаете, че ключовата дума линкваща към вашия сайт има много по-голяма тежест от обикновения линк без ключова дума. Изкушението да се казвам “климатици” е доста голямо, но трябва да бъде преодоляно. Дори похотливият модератор ще изтрие коментар от посетител с име “климатици”, независимо от факта, че в профила сте сложили правилната снимка. Името трябва да подхожда на снимката. Kote92, sexyNikol, Puhito, Palavka са страхотни имена и повярвайте, по-добре е да имате линк с ключова дума Malka_Mrusnica отколкото да нямате никакъв линк.

След като вече сте изградили виртуалния образ на своя посетител, е време да преминете към тактиките за висш пилотаж.

Накарайте модераторът да се замисли. Постарайте се – като редови спамер знаете, че модераторите са фанатици, които само съсипват вашия труд. Би трябвало да не са много умни, щом работата им се изразява само в натискане на един бутон, нали? Кратките коментари от рода “прекрасна статия”, “много ти благодаря за полезната информация”, “ей това ме разби” обаче минават само при пъпчиви тинейджъри, които вместо мишката държат нещо друго гледайки снимката от профила ви. Най-ефективно би било наистина да прочетете статията, но това си е загубено време, от което силно страда вашата продуктивност. За това можете да използвате “подхода на замисления модератор”. Вкарайте кратка извадка от статията или само две-три ключови думи, въведете нотка съмнение и задайте въпрос. Така показвате, че сте прочели статията и дълбоко сте обмислили съдържанието и. Ето ви един пример: “добър анализ си направил на новите тенденции в пролетните обувки, но не мислиш ли, че лачената кожа се влияе силно от ниските инверторни климатици?”

Заформете дискусия. Тази техника изисква малко повече работа, но с времето се отплаща. Създавате множество профили, като следвате съветите по-горе. Внимавайте да не използвате всички профили едновременно на едно място. Когато пуснете коментар от един профил, в няколко последователни дни пускате отговори на коментара. Ако сте достатъчно прецизни можете да създадете дискусия или още по-добре спор, който изцяло може да измести основната тема на поста. Тази техника има няколко предимства: след като вече сте заформили разговор можете на воля да пускате линкове от името на различни потребители. “Ясно ми е, че климатикът може да повреди обувката, но хората гледат червилото, а не краката”. Освен това заблуждавате врага – модераторът няма да посмее да изтрие коментарите на цяла група потребители. Та това си е истинска цензура, а модераторите хич не обичат да ги сравняват с гестапо.


Удавете модератора в текст. Добър подход е да отегчите модератора и да приспите неговата бдителност. Естествено текстът трябва да е що-годе смислен. Хитро е да вземете качествен коментар от друг блог извън темата и да го приспособите към вашите нужди. Или още по-добре вземете цял пост. Най-готини за целта са разни постове, които разказват премеждията ви в някаква скучна случка. Потърсете в интернет “рекламация”, “оплакване”, “жалба” и други подобни и си изберете някоя сълзлива история. Модераторът ще се зачете, ще му доскучее, но няма да изтрие толкова дълъг и прочувствен пост. Ако сте късметлии ще го одобри преди да е достигнал до няколкото ключови думички набутани в края на коментара. Недостатък на подхода е работата по пригаждането на поста към вашите нужди. Като прилежен професионалист обаче, вие трябва да си направите база с подобни ценни текстове и да спестите ровенето всеки път, когато имате нужда да поспамите малко.

Послепис: Предполагам, че вече сте започнали лакомо да оглеждате и BullBlogger за възможности да бучнете едно коментарче, а? За да изостря апетита ви ще спомена, че линковете в коментарите са dofollow. Звучи вкусно нали? Хайде, не се стеснявай! Пробвай се, па може и да мине ;)

29 Коментара:

ADX.BG каза...

Само да отбележа, че покрай всяко СЕО състезание спама става все по-агресивен и некадърен.

Статията ти е много хубава, но определено си погледнал положително върху това за спама, имайки предвид, че си е много голям бич за всеки един администратор на блогове, форуми, мрежи и други сайтове с отворен контент мениджмънт. :)

BullBlogger каза...

абе хич, не гледам положително на спамерите. Постарах се да вложа достатъчно сарказъм ама май има нужда от още

ADX.BG каза...

Да ти кажа истината и така адски много ми харесва статията, да не говоря за видеото към него - супер е. ;)

Дано се включат другите с мнение, но аз съм на мнение, че линията между спам и нормален блог коментаре е дебела и определено си личи кое какво е. :)

vfilmi.com каза...

Много радва снимката, определено ще докара трафик.

Климатици каза...

В последните няколко седмици обикалям из блоговете и пиша коментари като този (Име: климатици, Линк - няма значение). Та се замислих дали случайно аз не съм вдъхновил тази твоя статия, за което наистина би ме било срам, защото обикновено се старая да пиша доста смислени коментари, но туко виж някъде съм сгафил без да искам, за което се извинявам :( Иначе аз като човек с опит в спаменето на чуждестранни блогове, знам, че тая тактика с циците и готиния ник, там не действа. Там обикновено дейста профил в граватар, на чиято картинка има нормален човек, името не е толкова важно, но за да не изглежда много подозрително слагам "Klimatici Ivanov", че да изглежда като име и фамилия :D
Поздрави,
Sammy от predpriemach.com
P.S. Ще извиняваш за "климатиците" :D

EluneZ каза...

Добре де, ще се изразя по нашироко . Спамът според мен вече е безсмислен , освен ако не е последователен и целенасочен към дадена аудиенция , но пак се постига много трудно . Хората вече не обичат да им се вре в лицето нещо , и без това постоянно гледат реклами от гоогле, ейзитрейдър, банери, емотинки и така нататък.

Ммда, има много верни неща, безспорно е така.. Обаче във втората част ми се струва малко си попрекалил, то че спама е наука, вярно си е, да, обаче може ли преди всеки постнат коментар да се замислям толкова или пък да чупя пръсти в излишни разсъждения, за да съм досадял на модераторите. Съгласен съм с всичко останало, много добър материал, все така. ;)

Уеб каза...

Забавна статия, но като гледам някои от коментарите май не ги четеш много много :)

westside каза...

Тук думата която ми допадна е Спамология - звучи някак възвишено , но се говори че гугълци са му чели присъдата вече

BullBlogger каза...

до Уеб: чета, ги чета ги, Уебе мой - просто съм в добро настроение

Жена каза...

Наистина климатиците не влияят добре на лачените обувки.

BullBlogger каза...

ипотпала, дето беше наблъскал няколко последователни коментара, може да се постарае малко повече за да не ги делна и следващия път

Статията е интересна и наистина се забавлявах докато я четях. Даже се посмях малко. :)

Тук говориш само за спам от хора. А не за спам с ботове, което вече си е изкуство.

П.П.
А пича с климатиците (Spammy от predpriemach.com), ако мине пак през моя блог ще му изсъхнат линковете, да знае. ;)

Мисля, че и други хора ще оберем пешкира покрай разшихрили се спамери, а "климатици" звучи вече като мръсна дума.

BullBlogger каза...

така е Климатици Варна, вече дори го изпрахте и можете да си го изсушите на климатика.

ПП Климатици Варна, да не мислиш, че нещо не съм в добро настроение - просто е малко студеничко вече за климатик. Пробвай с радиатор и малко по-смислен коментар - тогава линкчето ти може и да мине

Струва ми се, че не сте наясно със СВЕТОВНИТЕ стандарти. Те определят спама ЕДИНСТВЕНО И САМО като "нежелано съобщение". Толкоз!

Коментарите в блогове и форуми по никакъв начин не попадат в тази категория, защото и блоговете, и форумите ПРИКАНВАТ посетителите да коментират и постват!!

BullBlogger каза...

Г-н Апостолов, съгласен съм с определението за спам - действително то касае нежеланото съобщение, и има разминаване между общоприетото схващане за спам и значението, което му придавам в поста. Фактически безсмислените коментари във форумите и блоговете спадат към флуденето (наводняването).

Факт е, че в българското интернет пространство не се прави толкова голяма разлика между флууд и спам, и тъй като второто понятеие е значително по-разбираемо за широката публика си позволих да използвам него. Нещо, за което дължа извинение на аудиторията запозната с терминологията.

bgbox каза...

Аз спам викам на всичко дори на човек който говори страшно много и ме залива с ненужна информация която не съм му поискал...:)

Анонимен каза...

АЗ СЪМ ОБИКНОВЕННА ПОТРЕБИТЕЛКА .ОТ МНОГО СКОРО ВЛИЗАМ В НЕТА.В НИКАКЪВ СЛУЧЕЙ НЯМА ДА СЕ БЪЗПОЛЗВАМ ДА СПАМЯ С РЕКЛАМНА ЦЕЛ .ПРОСТО ИСКАМ ДА ВИ КАЖА , ЧЕ С ГОЛЯМ ИНТЕРЕС РАЗГЛЕЖДАМ ВАШИЯ БЛОГ .ИМА МНОГО НЕЩА , КОИТО НЕ РАЗБИРАМ ,НО ОПРЕДЕЛЕНО НЕЩО МЕ ЗАДЪРЖА ПОВЕЧЕ.АЗ ОБИЧАМ ДА РАЗГЛЕЖДАМ И ЧЕТА С ГОЛЯМ ИНТЕРЕС .ЗАТОВА ВИ ПОЗДРАВЯВАМ ЗА ВСИЧКО , КОЕТО СТЕ НАПРАВИЛИ .

BullBlogger каза...

Благодаря ви много за коментара. Надявам се, че блогът ще продължи да ви бъде полезен и интересен, а ако решите да направите свой блог ще ми бъде приятно да го споделите.

Анонимен каза...

Така не съм се смял от сърце дълго време. Очаквам блога да дръпне на първа страница при търсене на "климатици". Много добро помагало за начинащия спамер все пак :)

Анонимен каза...

И можеше все пак да има възможност за линк да да си цвъкне човек линкчето:))

Оригиналният Апостол Апостолов каза...

Извинявам се за офтопика,но бях потресен как поредния келеш пише от мое име гнусни коментари....

Струва ми се, че не сте наясно със СВЕТОВНИТЕ стандарти. Те определят спама ЕДИНСТВЕНО И САМО като "нежелано съобщение". Толкоз!

Internet каза...

Заслужава си да се влюбиш

Анонимен каза...

Посмях се от сърце, стратегията ти е страшна,статийката също, ще взема да пробвам...:)

beni7574 каза...

Не искам да спамя, а да изразя възхищението си от написаната статия-едновременно интересна, забавна и полезна-особенно ако искаш да ставаш спамер.Затова няма да сложа линк.

Анонимен каза...

ужас апостолов се е наврял и тук....всичко е преходно вечни са само смъртта данъчните... и апостолов.

Анонимен каза...

super si ;-))

Наташа каза...

Уникално забавна статия. Само едно допълнение. Голяма част от блогърите са самите те спамъри по другите места и е много интересно защо са толкова настървени вместо да се радват на някой смислен коментар, макар и с линк към сайт.

Публикуване на коментар

Не му мислете много а драснете два три реда тук. Линковете към вашия сайт са dofollow, но ще бъдат публикувани само коментари, които не са в противоречие с Политиката за коментарите

 
 
 
 
Copyright © BullBlogger