that's all folks

ВИДЕО: Нова приказка за Пепеляшка или как се сменя темплейта в Блогър?

вторник, 8 декември 2009 г.


Днес ще си говорим за пудрене и за грим. И преди да сте решили, че по-долу има някакво гейско видео още тук държа да изясня, че става въпрос за пудренето на вашия блог. С думи прости за дизайн.

Ако някой вече си мисли, че ще се занимаваме със затормозяващи процесора програми като Corel Draw, PhotoShop, Dreamweaver, FrontPage или разни подобни може спокойно да отдъхне.

Няма нужда и да се стряскате, че ще задълбаем в писането на километрични скриптове и ще се ровим с часове в търсене на поредната грешка в php кода. Няма дори да се ръчкаме из таговете на елементарния HTML.

За да смените темплейтчето на вашия блог в блогър и да се превърне той от Пепеляшка в принцеса, ви трябва елементарна компютърна грамотност. Горе-долу толкова, че да знаете, че мишката не е дистанционното на телевизора пред вас.

Не е зле да хвърлим малко светлина върху въпроса “Какво  е значението на дизайна за успешността на вашия блог и онлайн бизнес като цяло?”

Предполагам, че дори начинаещите блогери вече са чували израза “Content is the king” или “Съдържанието е царят”? Категорично, най-важното във всеки уебсайт е съдържанието. Дори да сте неоткрит Пикасо и да сте факир с четирите програми по-горе, съдържанието на блога ви, а не цветът на фона му, привлича посетителите.

Още един аргумент против дизайна: Един от основните потоци от посетители за всеки уебсайт е потокът от търсачките. Сам по себе си дизайнът не може да ви изкачи в резултатите от търсенето на Google. Защо ли? Търсачките са “слепи” за дизайна. Те не “виждат” как изглежда блога ви. Ето как BullBlogger изглежда в очите на търсачките http://www.seo-browser.com/results.php?address=http%3A%2F%2Fwww.bullblogger.info&action=Parse+URL.

Ужасно е нали? Търсачката не вижда дизайна, фона и дори картинката на мацето от Любов от пръв спам. Защо тогава да си губите времето с дизайн?

Чували сте поговорката “по дрехите посрещат, по ума изпращат”. В интернет обаче никой няма да ви остави да пиете едно кафе от кумова срама и да ви даде шанс да бъдете изпратен по ума. Потребителят влиза и може да ви “посрещне” и “изпрати” за по-малко от секунда. Дори да сте създали наистина интересно съдържание, дори там да е точно информацията, която вашия посетител търси, ако той не бъде задържан на сайта ви никога няма да я прочете.

Когато посетителят влезе на блога ви той с един поглед решава дали си струва да чете текста. Е, за личен блог не е кой знае каква загуба, че никой не ви чете. Ако обаче мислите да градите онлайн бизнес и посетителите ви отскачат като топче за пинг понг от блога ви имате два варианта: редизайн или джобтайгър.

Помните ли соц продавачките? За по-младите ще онагледя. Представете си леличка на средна възраст, с мазна коса, облечена в синя манта от началото на кариерата си, с любезност на бултериер. На същия щанд стои, продавачка на средна възраст (нека да не ме обвини някой в дискриминация) със загатнат грим, небрежно елегантна прическа и проблясваща усмивка в нежен гланц за устни. Изберете си!

Избора на темплейт, не е кой знае колко сложно занимание. Просто използвайте ключови фрази като:
blogger templates
free blogger templates
cool blogger templates
и други разновидности.

Въпреки, че процедурата е изключително проста, (както вече ви казах нужна е елементарна компютърна грамотност) ви препоръчвам да спазвате пет прости правила при подбора на темплейта. За да използвам примери направих това видео. Приятно гледане:



Вместо заключение: Тук е мястото да почетем труда на знайните и незнайни уебдизайнери, благодарение, на които лентяи като нас могат с два-три клика да превърнат блога си от годзила в истинска красавица. Когато свалите поредния безплатен темплейт не забравяйте, че някой, някога е отделил време и усилия за да направи това дизайнче. Дизайнче, благодарение, на което вие може да развивате успешен бизнес, да задържате своите посетители или просто да чувствате удовлетворение от добре свършената работа.

Най-малкото, което ние, потребителите на тези темплейти дължим на техните автори, е да оставим линка към сайта на дизайнера. Не ви показах как се маха, но не е трудно да се научите. Преди обаче да го направите не забравяйте, че всички ние се опитваме заедно да развиваме бизнес в интернет. Нищо не губите от един оставен dofollow линк във футъра – само печелите уважението на колегите си.

5 Коментара:

In каза...

впечатлена съм, супер

Много полезна информация особено за такива като мен, които са скарани с блогването и лесно за правене на сайт за тези, които си нямат даже и на ум нещо за html. Поздравления

world каза...

Прочетох няколко статийки в блога ти и ще си призная че наистина са страхотни и ще направят гадния blogspot много приятно място за пребиваване.

Аз обичам нестандартните темплейти. Сложих си един направо страхотен! Черен, с ярки цветове, хубави форми, светлини... направо шедьовър! Според мен цветовете изглеждат най-красиво на черен фон.
World, защо да е гаден blogspot? Какво не му харесваш?

Христо каза...

Да попитам нещо странично от дизайна. Възможно ли е да имам заглавия на кирилица в блогър и ако не какво урл да ползвам. Транслитерирана латиница, варианта на Wordpress с % или да кажем Punycode?

Публикуване на коментар

Не му мислете много а драснете два три реда тук. Линковете към вашия сайт са dofollow, но ще бъдат публикувани само коментари, които не са в противоречие с Политиката за коментарите

 
 
 
 
Copyright © BullBlogger