that's all folks

SEO дефибрилация: Персонализираното търсене на Google и клиничната смърт на SEO

сряда, 23 декември 2009 г.



Преди има няма месец Google въведе нова услуга – персонализирано търсене. Всъщност услугата не е нова, тя е нова за нерегистрираните потребители на Google. Всички останали от доста време имаха “щастието” да получават резултатите от търсенето си в зависимост от техните собствени предишни търсения и посещения.

Какво по-точно означава персонализираното търсене? Когато търсите определена фраза редовно в Google, търсачката проследява кои от резултатите кликвате. При следващите търсения на същата фраза, Google извежда по-нагоре резултатите на сайтовете, които вече сте посещавали тъй като приема, че те са интересни за вас. Една малка особеност е дреболийката, че ако редовно посещавате един и същи сайт и често влизате през Google за тематично свързани ключови фрази в него, то този сайт и неговите подстраници започвата да се изкачват все по-високо в персонализираните резултати, които получавате.

Ако например, редовно търсите материали за сео, изграждане на сайтове и т.н. и посещавате един от двата най-популярни у нас форума за онлайн бизнес – Предприемач или Webmasterbg, те все повече и повече ще се появяват при търсене в Google за сметка на други сайтове.

Много хубаво. Google ми помага да получавам информация от любимите си сайтове, на които имам доверие. Е, много хубаво не е  на хубаво. Задавам си няколко въпроса и за ваше улеснение ще ги разбия в три категории.

Персонализирано търсене за потребители. Просто се чудя...

1. С какво ми помага персонализираното търсене като ми извежда едни и същи резултати? Все пак функцията Favorites е налична на всички браузъри, доколкото аз знам, и повечето потребители са наясно с използването и.
2. Как ще открия нова информация като получавам все едни и същи резултати?
3. Нямате ли чувството, че някой наблюдава какво правите в интернет? За да има персонализирано търсене явно информацията се записва някъде. Преди да ви е хванала параноята, не е зле да изясним, че Google записва информация от години. Просто едва сега ни го казва в прав текст.

Персонализирано търсене за уебмастери. Пак си се чудя...
1. Как да разбера на кое място е моят сайт в резултатите от търсенето като аз си го виждам на първо, братчеда ми казва че е на осмо, а Пенка от третия етаж не го вижда въобще?
2. Какъв смисъл има от SEO след като Google извежда персонализирани резултати на потребителите?
3. Как въобще ще пробия в нова ниша след като всички потребители вече виждат някакви “персонализиранотърсенокликащоизведени” сайтове по избраната от мен ключова фраза?

Персонализирано търсене за оптимизатори. Ей тука направо съм в шах...
1. Как да убедя клиента, че сайта на конкурента му не е на първо място, след като той ежедневно проверява дали конкуренцията не се е шътнала от първа страница за търсене на “климатици варна” например?

2. Как въобще ще дойдат нови клиенти след като при влизане в Google и изписване на ключова фраза виждат своя сайт на първа позиция и със задоволство и гордост на успешен предприемач кликат на линка за да си видят творението?

3. След като, напълнената със синонимизирана плява и копнато съдържание, мрежа от сателитки не се посещава от никого, как по-точно тя ще се задържи на първо място в персонализираното търсене? За какъв дявол ми е мрежа от сателити, след като не върши никаква работа?

... намалена кислородна сатурация! Сестра, аспирирайте! Ще интубираме... кръвното пада... пулсът е нестабилен!... 


...Дефибрилатор! Отдръпнете се!  

21 Коментара:

088info.com каза...

Много добре написана статия.Браво.

Unknown каза...

О да! Перфектно написана статия! За съжаление сте много прав, колега. За съжаление няма как тази информация да стигне до Google поне засега. Имам чувството, че малко по малко почват да се опитват да диктуват световния маркетинг и информация, защото едва ли това "персонализирано" търсене е само от собствената ни статистика. Много вероятно е резултатите от него да се манипулират с цел укриване на новини и събития и т.н.

"Персонализирано търсене за оптимизатори, т.1 "
Да, това ще е проблем. Аз само да не казвам колко много се зарадвах и после как оклюмах. Пиша парфюми в Google и сайтът ми излиза на първо място и аз луднах просто, защото тогава сайтът беше на 37 място, а сега на 26 8). За едномесечен сайт сякаш е добре. Та това наистина не е добре измислено за персонализираното търсене... то поне google да питаше човека, дали иска да му запаметява търсенията... Виждам я кирията на google - онези дето ще останат назаде и примерно имат онлайн магазини, няма да имат клиенти и продажби, ще идат на adsence ( май така се казваха онези платени рекламки на гугъл )... Цел печалба сякаш :D

Анонимен каза...

добре разказано
Остава да вярваме на статистиките за посещенията

Анонимен каза...

При мен в Explorer дава реални резултати, а в Mozila - персонализирани. Така ли е винаги?

BullBlogger каза...

Персонализираното търсене се проявява най-ясно, когато потребителят е логнат в Гугъл акаунта си. Ако не сте логнат и използвате друг браузър е възможно резултатите да са по-близки до реалните. Колкото по-често се изплозва компютъра, толкова по-персонализирани резултати получавате.

Ако няколко души използват един и същи компютър без да се логват в Гугъл акаунта си тогава персонализираното търсене се базира на всички търсения направени от тези потребители.

Персонализираното търсене на Гугъл може да се "изключи" лесно и да получавате "реални резултати".

Влезте в Гугъл, но без да се логвате в акаунта си. Горе вдясно има линк Уеб История. Когато кликнете на него имате опция "Деактивирайте персонализиранията въз основа на извършени търсения."

Ogo каза...

Мерси, BullBlogger! Аз се опитвах да го изключа ог настройки.

Според мен Гугъл ще прилага персонализираното търсене за един до два резултата максимум. Ясно е, че сайтовете с AdWords ще дръпнат при персонализираното търсене. Те често са далеч от качеството на резултати, които потребителя иска да получи (напр. aukro). Ако Гугъл ти наблъска първа страница с такива резултати, то най-логичното, което потребителя ще направи е да се ориентира към друга търсачка. Не вярвам Гугъл толкова лесно да се самоубие.
Ще поживеем, ще видим.

brigada каза...

Ако това стане - то гугъл направо може да се прекръсти на платена директория!
Дано нещата не са такива, каквито ги мислиме...

BullBlogger каза...

brigada, моля прочетете Политиката за коментарите. Разбирам, че искате да получите беклинк, но колкото пъти и да пуснете един и същи коментар, докато не отговаря на Политиката просто няма да бъде одобрен или ще бъде одобрен без беклинк.

Линк към Политиката за коментарите има точно над полето за коментар.

Tomov каза...

Идеята, според мене, не е толкова да си докарат адуърдс приходи, колкото да го набият на сеотата. Както сам каза - обезсмисляне на мрежи от сателити и други такива.
Малко по малко и така докато накрая СЕО не се превърне в чист интернет меркетинг.

калин каза...

просто бъди малко по-креативен и сам ще намериш отговори на въпросите, които си задал

Ако сте добре запознати с Интернет маркетинга (а вие не сте, защото за целта трябва да изчетете хиляди книги на английски език), вие ще знаете как да изведете сайта си ТРАЙНО на първа странца в Google. Там, където са ВСИЧКИ мои сайтове!

Мислех да не пиша повече за днес, но не успях да се сдържа.
Това с персонализираното търсене е на базата на локална информация, едвали гугъл шпионират целия нет.
Май никой от вас не си е чистил кеша на браузъра.Какво става като го изчистиш? Сайта ти от 28-ма позиция пак е там, а не на първа.
Като цяло тази статия е тип Марк Твен (нещо което де предизвиква да оставиш коментар).
Ако е така, колеги поздрави за идеята.

BullBlogger каза...

Е, все пак нека не забравяме на масовият посетител под "кеш" разбира кинти, мангизи, зелено и други подобни.

Статията е в контекста на типичното поведение на масовия потребител. Този, който все още смята, че компютъра е всичко де що се вижда на бюрото а оная грозната кутия долу, дето само бръмчи, се нарича процесор. А, да и този, който за да влезе в abv.bg влиза първо в google.bg и там пише адреса на сайта.

От позицията на изминалото време мога да кажа, че вече доста хора се заблуждават с персонализираното търсене. Дори хора, които макар и начинаещи, се наричат уебмастери и оптимизатори. Просто прегледайте форумите за онлайн бизнес и ще попаднете на теми и мнения "аз виждам блога си на пета позиция вие къде го виждате"

Колкото до Марк Твенщината - естествено, че целта е да коментирате иначе щях да си рецитирам творенията пред огледалото в банята.

.....наистина тъпа работа, направо ме дразни вече, ....все трябва да трия кеша за да видя сайта на коя позиция се движи

BullBlogger каза...

Така си е, хранителни добавки, досадно е това персонализирано търсене особено, когато ти го прилагат като не си в профила си.

Така съвсем между другото, хранителни добавки, фърлете едно очо на линка точно над поленцето за коментари - не искам кой знае какво в замяна на dofollow линка, който можете да получите.

Поздрави и внимателно с хранителните добавки!

.. @BullBlogger извинявайте, не бях прочел

Момчил каза...

За мен нещата са си в стил световната конспирация, никакво убийство на сеота и т.н. Хората си правят техния маркетинг, техните бази и т.н.

Rscossworth каза...

Към Апостол Апостолов, моя сайт е на 2 седмици. Няма никакво СЕО (освен елеменатарно он-пейдж) и се класирам по всички желани от мен ключови фрази на първа страница. Няма никаква философия в това, и олигофрен може да го направи. Майката му е да се класираш на първа позиция и да се задържиш там. А аз съм го правил и знам какви усилия изисква ако си се набутал в силно конкурентна ниша. Поздрави на всички.

Internet каза...

Поздравления, не се връчвай на язвителните коментари. Сайта ти е супер

Сашо каза...

...Rscossworth@
и колко е конкурентна нишата (на какви думи си се позиционирал) само с онпейдж оптимизация че ми е интересно

Публикуване на коментар

Не му мислете много а драснете два три реда тук. Линковете към вашия сайт са dofollow, но ще бъдат публикувани само коментари, които не са в противоречие с Политиката за коментарите

 
 
 
 
Copyright © BullBlogger