that's all folks

Линкове и СЕО

петък, 25 декември 2009 г.



Гост Автор: Мартин Радев

Повечето от сайтовете биха могли да се класират добре само с добро съдържание и линкове към него, разбира се, ако конкуренцията в нишата не е прекалено голяма и силна. В тази статия, както обещах в SEO в лесни стъпки, ще ви дам идеи откъде бихте могли да си набавите така ценните линкове.

Аз лично деля линковете на dofollow и nofollow (за един линк може да разберете дали е dofollow или nofollow като разгледате кода - ако има rel="nofollow", то той е nofollow линк и не би ви помогнало за по-добро позициониране в търсачките; другият начин е да си изтегли addon-a за mozilla: Nofollowdofollow , който оцветява dofollow линковете в синъо, а nofollow линковете в червено), а тях на качествени и некачествени. Търсачките отчитат nofollow линковете и не си мислите, че може да наспамите по форуми и блогове 1000 nofollow линка за един ден и примерно Google да не забележи. Търсачките просто няма да ги употребят, но ще усетят спама и сайтът ви може да падне на по-задна позиция. Dofollow линковете са може би на второ място по важност след онсайт сео оптимизацията (в нея не включвам доброто съдържание на текст).

Сега ще ви разкрия защо ги деля на качествени и некачествени dofollow и nofollow линкове:
- Некачествени nofollow линкове: не играят почти никаква роля за SEO оптимизацията и не привличат посетители към сайта ви.
- Качествени nofollow линкове: не играят почти никаква роля за SEO оптимизацията, но поне привличат посетители към сайта ви.
- Некачествени dofollow линкове: Anchor-ът не е ключовата дума, за която се борите; на същата страница има още много линкове към други сайтове; слаб трафик към вашия сайт.
- Качествени dofollow линкове: Anchor-ът е ключова дума, за която се борите; има малко или никакви линкове към други сайтове; правите много посещения благодарения на линка.


Сега ще ви дам насоки от къде да си набавяте dofollow линкове:
- Сложете линк в подписа си на някой форум. В 99,9% от форумите те са dofollow.
- Регистрирайте сайта си в директории. Не навсякъде са dofollow, не са особено качествени, но линкът си е линк и винаги е в полза.
- Пишете смислени коментари в блогове (прост пример - Име: парфюми ; Email: bparfumes@gmail.com ; Сайт: http://buyparfumes.com ; коментар: НЕЩО НАИСТИНА СМИСЛЕНО, БЕЗ СПАМ! НЕЩА ОТ РОДА: "супер яко, брат", "яка статия", "интересно" и някакви двусрични коментари ще биват изтривани и евентуално при по нататъчен спам ще бъдете баннат от сайта). Не всички блогове предоставят dofollow линкове - повечето блогове на blogger.com предоставят nofollow коментари, в моят сайт също са nofollow линковете, но пък коментарите в bullblogger.info са dofollow и ако са смислени, ще бъдат одобрени!
- Много форуми предоставят възможността да напишеш ревю на своя сайт... е възползвайте се
- Ако вашият сайт е онлайн магазин, може да пускате обяви (в някои сайтове за обяви линковете са dofollow)
- Социални bookmark сайтове... В тях можете да слагате линк към ваша статия. Идеята е заглавието на "статията" в социалната мрежа да е с ключова дума, употребена във вашия сайт, а самото съдържание да не е същото като това във вашия сайт (да няма дублиране на съдържание, въпреки че линкът към вашия сайт показва на Google, че именно вие държите авторските права за статията). Полезни социални мрежи: zdravei.net , dao.bg , piron.bg , predpriemach.net , it.linkovete.com (разбира се те са много, но това са тези, които използвам аз за dofollow линк). Може би кралят на социалните мрежи в България е svejo.net - не предоставя dofollow линк, но поне може да получите много посетители! В тези сайтове бихте могли да сложете линк всяка страница от вашия сайт, даже е доста хубаво.
- Пишете статии за сайтове: много сайтове предоставят възможността да напишете статия за тях и да получите линк накрая на статията към вашия сайт. Bullblogger.info предоставя такава възможност и аз като Автор-по-желание бих посъветвал да напишете поне една статия за този блог - линкът е качествен и собствениците са големи пичове! Може би не е тук мястото, но ще дам още един пример да се сдобиете с линк към вашия сайт: 4anta.com представя възможност да получите админ акаунт в техния сайт, да пишете статии и да получавате линк към твоя сайт в страницата на профила ти - в крайна сметка колкото повече статии, толкова повече е олинкана страницата на профила ти там и линкът към твоя сайт става все по-качествен.
- Реципрочни линкове: бихте могли да обменяте линкове със други сайтове ОТ ВАШАТА НИША (това е много важно, защото реципрочните линкове са слаби, а стават още по-слаби ако двата сайта са на съвсем различна тематика: примерно не може единия сайт да е за парфюми, а другия за булдозери... просто някак си не е на място). Внимателно проверявайте другия сайт колко посещения прави, дали използва black hat seo, на кое място се класира, какъв е линкът към вашия сайт (дали е nofollow, dofollow или е обвързан с някакъв друг код като java script примерно, който да блокира роботите да проследят линка).
- Купуване на линкове... в крайна сметка, ако не може да си набавите линк от никъде, не ви се занимава или просто нямате време, купете линк от качествен сайт с много посетители и добро позициониране в гугъл.
- Сателитки (може би не е най-точното обяснение, но ще се опитам да обясня какво представляват)... "Сателитки"-те представляват сайтове обвързани с вашата ниша, от които не очаквате да имат някаква голяма посещаемост. Използват се главно, ако няма откъде да получите качествен линк от вашата ниша. Ще дам пример: Имате онлайн магазин за парфюми, класира се на 2-3 страница, но искате по-напред, обаче няма сайтове от вашата ниша, които да не са ви конкуренти и да получите линк. Тогава просто пускате 2 блога на wordpress и blogger и едно сайтче, което да сложете на някой безплатен сървър с безплатен поддомейн като hit.bg. Олинквате ги хубаво откъдето можете, повечко хубаво съдържание с ключовата дума, за която се бори главния сайт, след някой друг месец ги свързвате помежду им с по 1-2 линка, но не на всяка страница, и накрая от всички линк към главния. Предполагам така би се получило. Не прекалявайте със сателитките и линковете между тях, възможно е да ви хване някой филтър и да изядете бан за black hat seo.

Ами това е общо взето... Ако има нещо ще допълвам в коментарите.

Моето име е Мартин Радев. Занимавам се отскоро с xHTML, CSS и SEO. Скоро смятам да започна да уча php и mysql. Притежавам онлайн магазин за парфюми и сякаш е това за мен.  

14 Коментара:

Янчо каза...

Браво, много добро обобщение на информация, която се получава иначе с много ровичкане в интернет.
Успех със СЕо -то и парфюмите.

Благодаря! За да успееш със СЕО трябва доста ровичкане, да знаеш къде са качествените линкове и да познаваш добре нишите. Това ще е можеби последната статия за тази година, освен ако не ми дойде музата :) Честите Нова Година на всички четящи този блог! :)

Тази статия излиза на 14 място в google при търсене на СЕО.
http://www.google.bg/#hl=bg&q=%D0%A1%D0%95%D0%9E&start=10&sa=N&fp=a2bb759abe50ecb0
Извинете, че никът ми е parfumi, а не реалното ми име (Мартин Радев). Линкът ми сочи към сателитка. Ако искаш, махни линка.

BullBlogger каза...

Съжалявам, Мартин, Политиката за коментарите е гнусно нещо - модератора, най-безжалостно, е изплющял коментара още вчера вечерта

А виж това за ранка на статията ме изненадва приятно. Мисля, че просто колежката я субмитна в няколко социалки, не сме правили някакво по-специално СЕО.

BullBlogger каза...

Е, като разгледам какви глупости има на първа страница "Ипотпал - билкови СЕО таблетки" вече не се лаская чак толкова. Явно СЕО не е като SEO ;(

ипотпал каза...

за десет минути, които ми отне да прочета статията ти научих повече неща, отколкото за месец четене по форуми. Жалко само, че няма да продължаваш да пишеш повече по темата

BullBlogger каза...

Не знам какви са плановете на Мартин за нови публикации по темата. Така или иначе, той е винаги добре дошъл да публикува свои материали при нас.

Темата обаче ще бъде развивана - предвиждаме серия от статии свързани с началните стъпки в СЕО

Благодаря :) След като завърша бъдещите си 3 проекта за няколко конкурентни ниши ще създам собствен блог, чието домейн е вече купен. В него ще пиша разни простотийки и доста малко за SEO, тъй като няма какво повече да се каже за него - има си форуми ( визирам презприемача най-вече и някой чуждостранни ) и като почетете 4-5 часа и повече не ви трябва. Всичко друго е опит/грешка докато станете по-добри и така

Мартин каза...

Лоша работа с тези линкове общо взето. Това което празим ние е 90% white hat, но има хора, които са са разпрали да купуват ликове. То да бяха хитро вложени разбирам. Има обаче светлина в тунела. Гугъл са се заели да разчистят малко резултатите от спамване във футъра и подобни странни линкове от сайтовем които нямат общо. Очаквам до 2-3 месеца да видим разместване базирано на качеството на страниците, кода, лоад време, интърнал линкинг, и нормални линкове/статии от качествени сайтове.

Трифон каза...

Много добра статия ,а за линкове Луда работа ама такава е системата за СЕО :)

Георги каза...

След последния панда ъпдейт, който вече е налице и в България, линковете вече не са това което бяха. Вече трябва да се обръща значително внимание на т.н. user experience. Нещо което се следи от Google, като престой на сайта например.

BullBlogger каза...

По принцип престоят на сайта винаги е бил важен - доста преди появата на Панда. Особено влияние оказва bounce rate (индекса на отскачане) т.е. когато посетителят види сайта ви и просто да натисне бутона за връщане. Дори да нямате инсталиран Google Analytics много лесно се проследява по резултатите от търсене. Нормално е сайтът ви да отпадне от серпа, след като близо сто процента от потребителите ,попаднали на вашия сайт при търсене на определена фраза, просто се връщат към резултатите от търсене.

Search Results- visit website - back to search results

това е убийствена схема. Държа да подчертая, че това не е новост, просто след Панда вече трябва да се обърне много по-сериозно внимание на тези показатели. Не мога да се съглася обаче, че линковете губят своето значение - стига естествено да знаете как да правите линковете си.

T.Gospodinov каза...

Всичко написано е абсолютно вярно, единствено с това, че пропуснати социалните мрежи...наскоро самият Ранд Фиш говореше за тяхната стойност. И по тази тема,Google+ според теб дали ще успее да се вреди сред "върлуващия" Facebook? Интересно ми да започвам ли да се занимавам по-сериозно с него или да го оставя само като личен акаунт.

Пламен каза...

Интересна статия и блог към нея. Много ме лъгаха с тия линкове, да съм си бил купил и т.н., но явно ще трябва да се понауча малко за CEO и да започна сам да се занимавам.

Публикуване на коментар

Не му мислете много а драснете два три реда тук. Линковете към вашия сайт са dofollow, но ще бъдат публикувани само коментари, които не са в противоречие с Политиката за коментарите

 
 
 
 
Copyright © BullBlogger