that's all folks

Какво е домейн и хостинг?

вторник, 24 ноември 2009 г.


Абе няколко пъти вече споменахме тия неща домейн и хостинг. Знам, че темата е неудобна и ако зададете този въпрос в webmasterbg.org или не дай Боже в predpriemach.com ще ви спукат от подигравки докато не се намеси някой доброжелател и не ви го обясни. Е, нищо, никой не се е родил научен и дори уебмастърите и предприемачите също не са правили разлика до преди някоя и друга година.

В последните години се наложи термина Вирутален Недвижим Имот (VRE) и може би аналогията с недвижим имот е най-подходяща за да разберем принципа на домейна и хостинга и никога да не ги бъркаме.

Всеки невижим имот трябва да е физически разположен някъде. Уебсайтът се разполага на сървър (на този етап приемете, че това е компютър постоянно включен в интернет) и този сървър е хост.

Всеки недвижим имот има адрес, който указва къде се намира и как може да се достигне до него. За уебсайта или блога това е домейна или например www.bullblogger.info
При уебсайтовете и блоговете обаче адреса не може да се променя. Можете да смените хоста многократно но не можете да промените домейна на вашия блог.

Т.е. ценното е домейнът и в много случаи самият уебсайт се идентифицира с неговия домейн.

Тъй като домейните са ограничено количество (комбинациите от букви и цифри все пак имат някакъв край) с времето цената на домейните се покачва. Особено на тези, които имат някакъв смисъл. Трибуквените домейните с окончание .com вече струват цяло състояние, а четирисимволните и дори петсимволните са трудни за намиране. И тук не става въпрос за домейни състоящи се от смислена дума.

Преди да се втурнете да търсите някоя случайно изпусната три, четири, пет буквена дума и да я препродадете за милиони ще ви охладя ентусиазма – има фирми и организации, които са впрегнали доста ресурс само в тази дейност, така че ако още мечтаете за бързо забогатяване с никаква работа по-добре се насочете към този сайт. Мисля, че шансовете ви са доста по-големи.

0 Коментара:

Публикуване на коментар

Не му мислете много а драснете два три реда тук. Линковете към вашия сайт са dofollow, но ще бъдат публикувани само коментари, които не са в противоречие с Политиката за коментарите

 
 
 
 
Copyright © BullBlogger