that's all folks

Избор на пазарна ниша за малък нишов блог на български

събота, 20 март 2010 г.

Ето вече започвам.... ах колко се вълнувам! Ще направя един интересен блог, ама не интересен ами много интересен. Там ще има всичко за всички и той ще се посещава от всички и ще се харесва от още повече всички. Направо ще бъде място, където ще има за всекиго по нещо...




Познатата еуфория на начинаещия, а? Няма такова нещо “всичко за всички”. Дори големите информационни портали се специализират в някаква област или поне стил на поднасяне на информацията.

Дори един приличен клюкарски сайт, който смъква 99,99% от материалите си от интернет (в другия 0,01 процент са общите условия и страницата за контакт) и просто ги превежда разполага с цял екип хора, които се занимават с тази безсмислена дейност. Не можете да смогнете да пишете интересни новини и така да привличате посетители. Особено ако това е първият ви проект и нямате време или поне не ви е ясно колко време ще можете да му отделите забравете универсално-интересните блогове.

Трябва да специализирате блога си в определена насока така наречената пазарна ниша. След като вече сте минали първоначалната пресявка и най-вероятно в момента сте точно под кривата круша, нека улесним по нататъшния избор с няколко правила:
1. нишата трябва да ви е що годе интересна за вас за да бъде интересна и на вашите посетители
2. забравете актуалните новини – търсете постоянен тип информация. Не “най-новото” а нещо от типа “как се прави
3. колкото по-специализирано толкова по-вероятно е да се класирате лесно. На прост език по-добре да сте на първо място в Google при търсене на “бяла риба по съчуански” отколкото на 1 896 страница при търсенето на “рецепти

Изхождайки от тези критерии явно търсим нещо в областите хобита или “как се прави”. Е, има и други варианти, например да направите фен блог на изпълнител но ако качвате клипове (а знам, че няма да се стърпите) може да си имате ядове с авторските права.

След като прехвърлих доста варианти от рода на икебана, бонзай, отглеждане на златна рибка и оригами, започнах да се насочвам към нещо от типа как се прави. Как се лепят тапети, как се прави кисело зеле ми се видяха твърде специализирани.

Типична ниша от рода “как се прави” и в същото време радваща се на вечно търсене и почти също толкова вечно валидна информация е готварството. Мда, знаете ядене, спане и размножаване са трите неща, от които колкото и да напреднем технологично и интелектуално не можем да се отървем, а и да можем не искаме.

Има едно гнусно нещо в готвенето, освен чистенето на риба, и то е огромната конкуренция. Е, край на илюзията, че сме гениални и сме се сетили първи за нишата. Забележителния резултат излизащ на търсене на “рецепти”, “готвене” или дори селското “манджи” е меко казано потискащ. Ще сменяме нишата? В никакъв случай! Просто ще я разбием и ще си изберем по-малка ниша. Ето няколко идеи:
- рецепти за микровълнова
- рецепти за пиле
- десерти
- коктейли
- консервиране на зеленчуци в домашни условия
- рецепти с риба

Всичко това ще се радва на определено търсене и разбира се ще се конкурира и с големите сайтове за рецепти, но ако се специализираме в такъв тип ниша определено имаме по-големи шансове да се класираме добре в търсачките и да намерим своята аудитория.

От всичко възможно аз си избирам една ниша – рецепти с макарони. Избирам я по няколко причини:
- сайт за рецепти с макарони аз не съм виждал
- всеки обича макарони
- нивото на сложност на рецептите е поносимо дори за моите кулинарни умения

След като вече сме избрали конкретната ниша е време да огледаме конкуренцията.

5 Коментара:

adin каза...

Хи-хи-хи, това със "стига клика" ме развесели. Много свежо :) А какво да правим тези дето вече следят блога чрез RSS?

Калоян каза...

Чак аз се стреснах от изкачащото прозорче :)

Аз съм си избрал ниша "климатици". Искам с този мой сайт да си тествам уменията по SEO оптимизация :)

Venny Petkowa каза...

Много добре обясняваш. Имаш адски успокояващ глас - направо ме отпуска. Поставила съм си за цел да изгледам всичките ти клипове. Продължавай в същия дух. ;]

Коментарите отгоре не можах да схвана какво общо имаха с темата. Както и да е. Как можем да разберем дали нишата, която сме си избрали е търсена от хората? Примерно ако имам пет теми е логично да започна с търсената, но как да го направя?

BullBlogger каза...

Радост, мисля че в тази статия има по-конкретна информация. Все пак ако има нещо объркващо - коментарите са добре дошли
http://www.bullblogger.info/2010/04/blog-post.html

Публикуване на коментар

Не му мислете много а драснете два три реда тук. Линковете към вашия сайт са dofollow, но ще бъдат публикувани само коментари, които не са в противоречие с Политиката за коментарите

 
 
 
 
Copyright © BullBlogger