that's all folks

Как да си докарате безплатен трафик от Twitter

петък, 11 февруари 2011 г.

Писах тази статия преди доста време за една затворена група, която се превърна във форум. 
За да не ме плющи Гуглата пускам линк към мястото, където е индексирана първо http://www.affiliatesbg.com/index.php?topic=153.0

За разлика от фейсбук Twitter не се радва на толкова голяма популярност у нас и често е пренебрегван от българските уебмастъри. Ако обаче работите на чуждия (и особено на английско говорящ пазар) тогава Twitter може да бъде безценен източник на таргетиран, безплатен и най-важното напълно автоматизиран източник на трафик.

Първата среща с Twitter винаги е стресираща – та кой човек с IQ по-високо от това на средностатистическа кокошка, би могъл да събере нещо смислено в 140 символа? На всичкото отгоре изглежда, че спамерите са повече от истинските потребители.


Twitter обаче се наложи като една от най-успешните социални мрежи именно поради своята опростеност. Оказа се, че дори интелигентни хора могат да писукат в рамките на 140 символа и това да не се струва малоумно на околните.

Как обаче да впрегнете това пилешко ято във ваша полза?

Какъв е основният принцип за популярност в Twitter?
Основният начин за комуникация в Twitter е “следването” на други потребители. За да можете да следите какво казва някой, чиито туиткания са ви интересни, просто трябва да кликнете на бутона follow и вече всичко, което той публикува ще излиза на вашата начална страница. Естествено същото е валидно и за вас – само хората, които са ви последвали.

Добре стига теория! Как това може да се използва?

Предполагам сте забелязали доволното количество спамери, които се ширят из Twitter? Причините са няколко:
въпреки спама хората имат доверие на Twitter и четат това, което пускат, хората, които те следват
Twitter е доста лесен за автоматизиране

Каква техника използвам за привличане на трафик от Twitter?

Със започването на нов проект създавам няколко нови профила в Twitter. Естествено профилите трябва да са идентични с “профила” на моя таргет посетител. Ако ще пускам сайт за йойо – ще си избера профил да десетина размъкнати тийнейджъра, ако ще пускам сайт за бизнес застраховки – ще си направя няколко профила на ангажирани с личния си бизнес хора, ако ще продавам бебешки колички ще си направя профили на десетина симпатични майчета и т.н.

Това е лесната част. От тук нататък идва по-досадната:
да автоматизираме туитканията на  профилите
да им създадем достатъчно много ИСТИНСКИ последователи

КАК СЕ АВТОМАТИЗИРАТ ПИСУКАНИЯТА?
Големият проблем е как и откъде да се докопате до смислена информация, така че да не ви разкарат като досаден безсмисленик. Ами от добрия стар Google разбира се. Та от къде бих могъл да събера по конкретна информация за определена тема? Какво трябва да направите – да изберете няколко подходящи ключови фрази, свързани с тематиката на вашия проект, и източника на търсене.

Избор на фрази и източник на търсене – не подценявайте този етап. Тук трябва да намерите достатъчно смислени търсения, но не и да домъкнете конкуренцията си. Говорейки за общия проект например не бих задал фразата “youth football helmet” това директно ще домъкне сайтовете и офертите на конкурентите ми в моя профил. Не, мерси! По скоро бих разгледал какви резултати излизат на фрази свързани с детския футбол или резултатите от детските мачове. Нещо не толкова комерсиално. Отворете опции за търсене на Google и разгледайте внимателно резултатите по различните категории (картинки, видео, блогове, новини и т.н.) както и в различните времеви диапазони (абсолютно безсмислено е да използвате фраза, която има 15 резултата за последната една година). След като разгледате внимателно какви резулати ви извежда Google  за фразата остава да автоматизирате информацията
Как да автоматизираме получаването на информация – Има една джаджа на Google, а именно Google Alerts (http://www.google.com/alert). Функцията на джаджата е да ви изпраща всяка новост, която Google открие по определени ключови фрази. Голямото предимство е, че можете дори да настройвате източниците на търсене (блогове, видео, новини и т.н.). Така, нека пак използваме пример: без особено задълбочаване избирам фразата { football "primary school" }, избирам за източник «Новини» и задавам уведомяване чрез RSS feed. Честито – вече си имаме постоянен поток от информация свързана с интересуващата ни ниша. Ако сме анализирали и подбрали добре фразата, рискът да получаваме информация от сайтовете на конкурентите е доста малък.
Автоматизиране на публикуването в Twitter – в общи линии това е най-лесната част. Просто отивате на сайта на twitterfeed.com и си създавате акаунт. Сега вмъкнете фийда от Google Alerts и вече всяко обновяване ще се публикува от вашия нов Twitter профил. Естествено ще има линк към източника. Това обаче не е повод за притеснение – така ще можете да следите интереса на аудиторията към вашите постове и дори да прецените кои часове обират най-много кликове. Не гледайте на факта, че пращате посетителите си към чужди сайтове като загуба на трафик. Напротив – това означава, че сте подбрали добре ключовите фрази и профилът ви става по-интересен за вашите последователи. На прост език казано – те вече ви вярват.

Можете да създадете по няколко Google Alerts за всеки профил. Все пак вкарайте малко разнообразие – нека не всичко да се върти само около една и съща ключова фраза. След около седмица може да наминете към новия си профил и да видите “как се справя”. Трябват ви от 2 до 10 публикации за денонощие за да изглеждате истински жив човек, а не поредния противен бот.

КАК ДА СИ СЪЗДАДЕТЕ ИСТИНСКИ ПОСЛЕДОВАТЕЛИ?

Простичко казано как да ви следват хора, а не автоматизирани профили като вашия. Това е най-досадната и трудоемка част от създаването на профила. Има един екзистенц минимум от 500 парчета, които за да имате работещ профил трябва да довлечете като последователи. Препоръчително е да “отглеждате” профила си до 2000 последователи – след това можете да пуснете “птичката да излети от гнездото” и да се грижи сама за себе си.

Най-лесно последователи се създават като ги “откраднете” от конкурентите си. За целта използвайте десетките директории и класации, които се роят около Twitter. Ето няколко примера: wefollow.com, twellow.com, tweetfind.com. Естествено можете да използвате въображението си и да разчегъртате някоя друга от излизащите на twitter directories. Ако фразата ви е по закучена (например като “youth football”) просто използвайте search.twitter.com.

И в двата случая целта е една и съща – да намерите популярен профил, който да пише редовно по темата. Не се подлъгвайте по други ботове като тази невинно изглеждаща афроамериканска майка http://twitter.com/jaimemasher88. Ако не попадате на добър профил по-добре разширете търсенето (например school sport и дори само school) отколкото да следвате неподходящите профили. Ровенето за качествен профил може да отнеме време, с което не разполагам в момента за това за пример ще се задоволя с този чичкоhttp://twitter.com/coachmcqueen, който намерих тук http://www.twellow.com/search?q=school+football+coach&search_cat=321

След като си намерите един или няколко профила влизате в профила им и разглеждате техните последователи (followers). След като те следват него защо да не последват и вас? За да ви забележат обаче трябва да привлечете вниманието им с нещо. Истината е съвсем простичка – просто им ставате последователи. Много хора автоматично ще ви върнат жеста и ще ви станат последователи. Когато избирате кого да последвате имайте предвид няколко прости правила:
не следвайте профили без последователи и без редовни постове
не следвайте профили с аватар по подразбиране
не следвайте профили, които очевадно следват много хора (т.е. не следвайте други автоматизирани профили)

Досадното е, че не е препоръчително да последвате повече от 100-200 души на ден. Първия ден съм си позволявал и лукса да последвам и 500 души без последствия, но ако го практикувате ежедневно е възможно профилът ви да бъде блокиран. След една седмица “следване” е време да спрете – вече трябва да сте натрупали база от поне 1000 души, които вие следвате и сега остава да видите колко от тях ще последват вас. Оставете ги на мира за от две до четири седмици. В това време RSS фийда си публикува прясно съдържание. На този етап не е много подходящо да пускате линкове към страницата си.

След няколко седмици “втасване” е време да видите каква част от хората, които сте последвали са ви върнали услугата и да се отървете от другата неблагодарна паплач. За целта има доста онлайн тулчета, които ще ви покажат кой ви следва и кой не. Аз най-много харесвамhttp://dossy.org/twitter/karma/. Въвеждате данните си (е, ако ви гони параноята сменяйте си паролата всеки път) и кликнете на “only following”. Така виждате само хората, които вие следвате но те по някакви причини не са ви последвали. Започнете да ги unfollow отдолу нагоре (от най-старите към най-новите). Отново – не прекалявайте: не повече от сто на ден или ако ви е по-лесно до кръгла стотица. След като изравните числата на хората, които следвате и тези, които следват вас. Можете да продължите отново да следвате нови профили.

Остава един интересен въпрос. Какво да правите с тези, които следват вас? Ако търсите голям брой последователи е най-добре да следвате тези, които ви последват. Естесвено можете да подбирате последователите си и да не следвате автоматизираните профили (така или иначе те са само бройка – от тях няма да дойде трафик). Тогава обаче ще трябва да правите всичко ръчно. Другият вариант е да използвате едно от многото тулчета из интернет, които позволяват автоматичното следване на всеки, който последва вас.

Кога да спра? Можете да спрете по всяко време – профилите са автоматизирани и на практика си постват автоматично. Освен това автоматично следват всеки, който ви последва. Профилът може да съществува така и вечно или поне докато съществува Twitter. И да бъде използван само когато ви потрябва. Колкото повече последователи имате – толкова по-голямо доверие имат потребителите на вашите препоръки (и линкове).

КАК ДА ИЗПОЛЗВАТЕ TWITTER ПРОФИЛИТЕ СИ?

След като вече имате работещ “жив” профил е време и той да поработи за вас – естествено пускайки линкове към вашия сайт или оферта. Препоръчително е да не прекалявате – профилът ви може да бъде докладван като спамер и да бъде закрит. Спазвайте правилото на всеки мой линк да има поне по два други. Или ако профилът ви бълва по около 10 линка на денонощие можете да пуснете още три линка към своя сайт. Тук вече трябва да се съобразите с няколко неща:
1.   постарайте се линка да се отличава от типичните линкове в профила (не използвайте bit.ly, използвайте болд и главни букви на места или хаш уордс, дори изобилието от специални символи като доларов знак или маймунско “а” може да го отличи)
2.   трябва да пуснете линка във възможно най-натовареното време. Ако пускате три линка пуснете ги през час или още по-добре през два часа (така ще обхванете по-голям времеви диапазон). Постарайте се трите линка да не са едно към едно.

Естествено това изглежда като доста ръчен труд. Практически не е точно така. Има достатъчно тулове като twuffer.com, с които можете да заложите списък с постове, които да се пускат, когато ги настроите.

Звучи доста сложно и трудоемко. На практика далеч не е така. Цялостния процес не отнема много време и може да се върши между другото. Освен това натрупването на до 2000 последователи е доста лесно (след това twitter следят по-стриктно профилите и има съотношение следвани/следващи, което ограничава броя на хората, които можете да последвате).

ЗАЩО ДА ИЗПОЛЗВАМ TWITTER? 

Може би мястото на тази част беше в началото, но исках точно това да бъде последното, което ще прочетете и запомните за пилешката социална мрежа:
-   Ако имате средно голям проект една малка армия от профили може да ви даде доста приличен тласък в трафика.
-   Освен това, колкото и парадоксално да звучи – профилите в туитър си имат собствен ПР. Независимо, че линковете от тях са nofollow те имат доста голяма тежест.
-   За разлика от много други социални мрежи профилът в туитър може да бъде оставен да се “оправя сам в живота” за неопределено време и винаги да бъде на ваше разположение, когато ви потрябва.
-   И последната екстра – Google много си пада по синьото пиле и всичко, което докопа там го индексира без много да му мисли. Преди около две седмици си правих експеримент – блог на български, на WP, пуснат в същия ден, без никакви беклинкове беше индексиран за малко повече от 2 (два) часа с един пост в twitter. Профилът в туитър е на английски, на около 5 месеца и тогава имаше около 1800 последователи и ПР 6

Това е всичко, надявам се да ви е било полезно

ПП преди да се втурнете да правите туитър профили нека не забравяме, че птичка пролет не прави пък било то и говорейки за  Twitter и SEO

10 Коментара:

Анонимен каза...

Мерси за готината статия. А може ли да споделиш addon или джаджа, за следене и управление на няколко акаунта?

euforia каза...

Доста поучителни неща,само че тези 10 профила ще е мъка да се оправляват докато се изгради атопилот :)

Много полезно, но не мисля, че българите са готови за twitter marketing... Аз например ползвам същият метод на спамене, но след време просто давам ънфулов на всички! Така получавам нещо от рода на : 0/1500 последователи - вярно, че някои ще те ънфълоу, но пък другите биха ти се кефили за последователите и биха те фълоунали сами, без да ги караш по някакъв начин. Ефекта не е много добър, но пък е добре да имаш акаунт с много последователи и малко, които ти следиш - така не приличаш на спамерче.

BullBlogger каза...

е да де ама това си е нож с две остриета

от една страна това е перфектен начин да разкараш бот профилите от листата си (те ще те ънфолоунат до две три седмици) и да ти останат само живи последователи

от друга страна ако продаваш услуга едно е да писукаш на 5000 последователи друго е на 800

колкото до следването, ти като направиш профил с 3000-4000 последователи, вкаран в няколко листа те сами си те следват особено ако профилът ти е в определена ниша

T.Gospodinov каза...

Браво! От кога разправям наляво и надясно (из форумите и на приятели), че в twitter е истината! Facebook е станал прекалено наситен от "дебнещи" предприемачи. Поне за българския пазар twitter е нещо ново.

T.Gospodinov каза...

Но искам да питам нещо- как препоръчвате да се процедира за фирмен акаунт в twitter-да се регистрира името на фирмата с нейното лого или на акаунта да е на обикновен човек, с негова лична снимка?

Анонимен каза...

Казваш че публикациите се индексират много бързо като се поства линк към тях от Twitter. Въпросът ми е, има ли значение дали линкът ще е целия от сайта ти, или ще е съкратен с помощта на сайтове като bit.ly?

BullBlogger каза...

Аз не използвам съкращаване на урл НО ако пуснеш линка си в 50 акаунта по пет пъти линкът ще бъде маркиран като спам. Реално няма никаква нужда да се оспамва туитър с урл. Напълно достатъчно е в собствения си профил (или специалния профил за сайта) да бъде публикуван туит с линк към сайта (пълния урл). Вероятно тук е момента да се каже, че ако урл не се събира в 140 символа проблемът не е в туитър.

Много благодаря за поучителната статия. От известно време насам искам да си направя туитър акаунт на за някои от сайтовете си за залагания, но не намирах време да седна и да прочета как стават нещата.

Въпросът, който все още не ми е много ясен е за съкращаването на адреси. Видях, че има подобни сайтове, но не мога да схвана напълно смисъла им. Трябва ли да го правя?

BullBlogger каза...

Няма нужда да използвате сайтове за съкращаване на адресите - всеки дълъг урл автоматично се съкращава в Туитър. Ако все пак искате да пробвате: копирайте адреса на този пост и го поставете в bit.ly - адресът ще се съкрати и просто е по-удобен за публикуване, споделяне и т.н. Една важна забележка - когато правите линк билдинг не използвайте междинни сайтове.

Публикуване на коментар

Не му мислете много а драснете два три реда тук. Линковете към вашия сайт са dofollow, но ще бъдат публикувани само коментари, които не са в противоречие с Политиката за коментарите

 
 
 
 
Copyright © BullBlogger