that's all folks

Как да докараме безплатен трафик от FaceBook

петък, 11 февруари 2011 г.

Писах тази статия преди доста време за една затворена група, която се превърна във форум. 
За да не ме плющи Гуглата пускам линк към мястото, където е индексирана първо http://www.affiliatesbg.com/index.php?topic=154.0

Фейсбук е най-голямата социална мрежа в света. Дори в България тя е най-популярното място на десетки хиляди хора. Непростимо е да не използвате такава златна мина за привличане на таргетиран трафик към сайта си.


Какво е основното предимство на FB? 
Имате ли профил в Twitter? Спамбот профилите са сякаш повече от живите хора. Във Фейса бот профилите се срещат много по рядко, по една много проста причина – скучни са. Във фейса хората споделят много неща, присъединяват се към каузи, стават фенове на страници и  в резултат е много е лесно да намерите “своите” посетители сред милионите потребители на фейсбук (за това по-надолу)

Голямото предимство на фейса е и един малък недостатък от наша гледна точка – трудно се автоматизира така, че да бъде ефективен и да носи безплатен и таргетиран трафик.

Най-ефективният начин за привличане на трафик от ФБ е да си направите тематична страница, да наберете много фенове и да ги пренасочите към своя уебсайт. Категорично говорим за ФБ страница, а не група.

Каква е разликата между ФБ страница и ФБ група? 
Публикуваното на страницата ви съобщение се вижда на стената на всички фенове на страницата ви и дори може да бъде видяно там от техните приятели. При групите потребителят трябва да дойде в групата за да види какво сте публикували. Някои твърдят, че доста добре работи изпращането на лични съобщения до членовете на групата. Има няколко много съществени недостатъка:
1.   няма начин да облеете членовете на групата със съобщения – или ще напуснат групата за да не ги тормозите повече или ще ви докладват за спам
2.   изпращането е възможно само ако групата е не по-голяма от 5000 члена


Как да си направим успешна страница?

Стъпка Първа: Изберете темата – логично ще е нещо близко до тематиката на сайта ви. Ако продавате фотоапарати направете страница за фотографии. Ако продавате детски колички, направете страница за бебета

Стъпка Втора: Изберете заглавието – най-глупавия избор е от рода на “Страницата на mywebstore”. Трябва да изберете нещо, което е интересно, оригинално и некомерсиално. Добре се харчат заглавия тип кауза “Да съберем 100 000 души, които ...”. Такъв тип страници бързо набират почитатели, но са малко по-трудни за монетаризация. Един от най-тъпите примери за такъв род страница е тази “Sleeping with one leg out of the covers” с над 1,5 милиона почитатели. Собственикът на тази страница вероятно дори не е предполагал, че някога тя ще стане толкова популярна. В момента всякакви отчаяни опити да се ангажира вниманието на феновете с нещо друго освен с тази безсмислена фраза са обречени на провал. Преди да изберете заглавието на вашата страница най-добре огледайте какво вече има вече в нишата и колко фенове има. Заглавието е едно от най-важните неща за успеха на ФБ страницата ви така, че обмислете го много внимателно. Възможно е да го промените в последствие но определено не ви го препоръчвам.

Стъпка Трета: Планирайте страницата си: Планирането става в няколко направления:
-   изберете темите, които ще засегнете. Звучи твърде сложно и много от вас ще ме контрират с въпроса “Какви теми във ФБ страница?”. За да имате някаква полза от страницата си тя трябва да е интересна. В никакъв случай не трябва да бъде натрапчиво представяне на оферти – никой няма да търпи това. В зависимост от тематиката можете да пускате от един до няколко линка дневно. Минимум ви препоръчвам две публикации седмично едната, от които да не сочи към страницата ви. (Естествено ако имате сайт за новини това правило не важи)
-   Направете си график. Графикът много зависи от типа на сайта ви. За сайт тип salespage ще ми е много трудно да направя график без да писне на почитателите ми да ги пращам все на едно и също място. Ето пример за малък афилиейт сайт, в който добавяте по една статия веднъж седмично:
o   Понеделник – видео свързано с темата но без линк към сайта ми
o   Вторник – снимка свързана с темата но без линк към сайта ми
o   Сряда – линк към сайта ми с текст, най-добре линк към статия с аф линк в нея
o   Четвъртък – Въпросче или коментар на линка от вчера
o   Петък – оставете хората на мира
o   Събота – Видео с подгряващ въпрос свързан с продукта, който продавам в статията от сряда
o   Неделя – Снимка и текст с линк към статията от сряда
-   Направете си Landing Page. Не е необходимо посетителят да се “приземява” на стената. Всички са виждали стени на много страници, ако нещо не те грабне от раз просто си отиваш и не ставаш почитател на страницата. Има само един начин да привлечете вниманието на новия посетител и да го накарате да стане фен – да му покажете първо нещо различно. Представяте ли си изведнъж да шокираш редовия фейсбук посетител с някакво богатство от цветове и снимки – буквално ще го изтръгнете от летаргията на противно синята фейсбук среда. Ето един пример за лендинг пейдж във фейса http://www.facebook.com/vspink. Има само един случай, в който бих препоръчал да оставите посетителите да се приземяват на стената – ако наистина публикувате редовно и съдържанието ви е наистина интересно.
-   Подредете табовете и сайдбара. Внимателно подберете табовете на страницата си. Задължителни са само Стена и Информация. След тях можете да изберете съвсем различна подредба в зависимост от нуждите и съдържанието ви – например Видео, Снимки, Дискусия и т.н. Добавеното в кутиите може да се появява в сайдбара отляво. Експериментирайте с подреждането на сайдбара. Ето един пример за добра структура на сайдбар и подбор на табовете http://www.facebook.com/lubeh. Пробвайте да видите къде водят линковете към албумите

Как да наберем почитатели?
Нарочно оставих това за накрая – това е най-сложната част. Най-противното нещо е след толкова работа никой да не стане фен на страницата ви. А как някой да стане фен като никой не е станал. Освен това просто някакви фенове не ви вършат работа. Безсмислено е да тъпчете статистиката си с някаква плява. Почитателите ви трябва да са от сегмента, който ви интересува. Можете да използвате една маркетингова стратегия за привличане на таргетирани почитатели с използването на тематични профили

Стъпка Първа: Създаване на тематични профили Създайте няколко тематични профила. Пет до десет са напълно достатъчни. Какво значи тематичен профил. Трябва да изберете име, възраст и местоживеене. Не подценявайте тази част – профилите трябва да пасват на сегмента, в който сте се прицелили. Ако ще правите страница за бебета, направете профил на пет майки на 20-25 години. Освен техните собствени имена и години ще трябва да допълните профила с данни за децата им и евентуално съпрузите. Като казвам допълните – просто си го запишете някъде във файл, много е тъпо веднъж да кажете, че имате едно дете - момче на две години а после да твърдите, че дъщеря ви се е справяла отлично в детската градина, когато е била на четири. Ако правите страница за риболов преценете дали ви трябва безгрижен хлапак или улегнал чичко. Изберете хубави и свързани с профила снимки. Най-хубавите снимки са аматьорски снимки без ясно визия на лицето. От къде да ги вземете? Проявете малко въображение и се разходете из сръбските или руските социални мрежи.

Стъпка Втора: Популяризиране на профилите Намерете страници свързани с темата и станете почитател. Напишете нещо на стената на тези страници. По възможност нещо интересно и тематично. Поканете за приятел всеки, който ви отговори или просто кликне на “Харесва ми”. Като изпращате поканата за приятелство най-добре добавете някакъв текст, с който да обясниете къде сте видели профила на човека. Хвърлете едно око на профила и на кои страници е станал почитател. Обяснете му, че сте видели профила му в любимата си страница Х (на която естествено сте почитател) и после като той е коментирал вашата публикация на страница У сте се убедили, че ще бъде интересно да си говорите щом имате еднакви интереси. Трябва да привлечете поне 100 приятели.

Стъпка Трета: Първоначален тласък на страницата: В общи линии вече е ясно: след като пуснете страницата просто всичките ви тематични профили изпращат покана до своите приятели. Много хора ще се отзоват на поканата. Ако сте направили 10 профила с минимум по сто приятели можете да очаквате страницата ви да се изстреля с няколкостотин почитатели още в първия ден след пускането.  След няколко дни можете отново да поканите приятелите си към същата страница.

От тук нататък остава само едно: да спазвате графика си за публикуване на страницата, който направихте по-горе и да се радвате на таргетирани подгрети посетители.

11 Коментара:

world каза...

Страхотна статия.
Веднага започвам да следвам стъпките и се надявам наистина да си направя една фен-страница във фейсбук която да ми е от полза .

Определено носи трафик но напоследък толкова много групи,страници,харесвания се появяват на стената на всеки че просто е трудно точно твоята да изпъкне и да ти доведе повече посетители.

Много полезна статия!Мерси много!

Жоро каза...

А дали е възможно потребител да блокира дадена страница.Пак да се води фен но да не получава постовете на началната си страница.Имам някакво такова усещане от няколко месеца тъй като групата расте като число но реално има по малко посещения от фейс.

прически каза...

Абсолютно вярно е всичко написано. Аз обаче не съм правил профили от които да каня в страницата ми за прически. Правех друго:имам сайт който излиза на първи места по темата която преследвам, от него с линкове от сорта" за снимки кликнете тук" водя хората на втория сайт за прически на който е и страницата във ФБ.Така получавам потребители които четири пъти са потвърдили че се интересуват от темата, след като са дошли от гугъл (1) като са търсили за нишата, влезли са в един сайт (2),после на втория сайт(3),където вече се прехвърлят и на ФБ страницата(4 клик).

Краси каза...

Добре, а сега с този Таймлаин как да се оправяме от гледна точка на дизайна? Има ли някакви изисквания или да си го оставим както е по подразбиране?

BullBlogger каза...

Мммм, Краси - не разбрах точно какво питаш. За дизайн имам предвид лендинг страницата. С новата визия нещата са малко по-различни и дори да оставите по подразбиране страницита изглежда в пъти по-добре от преди (времето, когато писах този пост). Колкото до таймлайна - той е препоръчителен, естествено ще го нагодиш спрямо нуждите на твоите потребители.

Павлов каза...

Постепенно Фейсбук се превръща в голяма спамилка и ако не се вземат мерки с тези безмислени страници или не се промени начина на модерация съвсем скоро ще залезе.

Бики каза...

Доста хубава статия,но ще се радвам ако напишете някаква статия със списък на директории,социални мрежи,блогове,форуми който линковете са Dofollow.Благодаря предварително! : )

Много, наистина много полезна статия. Още днес започвам да опитвам със създаването на фалшивите профили. Благодаря :)

asteatour каза...

Много полезна статия, следвайки стъпките искрено се надявам да ми донесе трафик. Благодаря Ви.

Публикуване на коментар

Не му мислете много а драснете два три реда тук. Линковете към вашия сайт са dofollow, но ще бъдат публикувани само коментари, които не са в противоречие с Политиката за коментарите

 
 
 
 
Copyright © BullBlogger