that's all folks

Митовете за онлайн магазините

сряда, 14 септември 2011 г.

Гост автор: Теодоси Досев 
Управител на онлайн магазин 
Cento.bg

Да се отвори онлайн магазин е съвсем достъпно начинание. Никой не може да определи колко онлайн магазина работят в момента в България, но показателно е, че при търсене в Гугъл, излизат около 12 000 000 резултата (дванадесет милиона, не съм объркал нулите). Това е страшно много. Естествено това не е техния брой, но показва каква е конкуренцията.

Във форуми и на кафе в кварталното барче, в блоговете на познати и приятели (както и тайно по пощата), се разнасят митове за печалби, легенди за обороти, рецепти за преуспяване (винаги бързо и много), които представят нещата изкривено и едностранно. Много хора научават истината по трудния начин – разбивайки глава в няколко проекта, отнели им няколко години и свършили накрая в кошчето. 

Докато пишех тази статия попаднах на следното мнение в един любим форум: 

Например купуване на домейн и хостинг от Х* да речем. После качване на някакъв шаблон с възможност за закупуване на стоки (с администраторската част не съм наясно - т.е. качване и променяне на продукти). И след това реклама на сайта чрез Google? 
*няма значение от къде

Каква тогава е реалността? Отговор можем да открием в 10-те най-разпространени мита за онлайн магазините.

  • Мит № 10 Онлайн магазините са безплатни
Може да се намери само едно безплатно нещо и то е базовия софтуер.

Безплатни са някои скриптове за изграждане. С тяхна помощ се създава основата на вашия онлайн магазин. Независимо на кой точно софтуер се спрете, много от добрите модификации, необходимите ви персонализации и подобрения, както и почти всички хубави шаблони са платени (да не говорим колко ще струва да си наемете дизейнер, който задължително води след себе си и програмист). Цената за завършен магазин, отговарящ на определени нужди варира от стотина лева до няколко хиляди.

  • Мит № 9 Поддръжката е евтина

Асоциирайки с личен блог или фирмен сайт, много хора не могат да преценят правилно колко струва поддръжката на онлайн магазин.

На първо място – хостинг. По начало има платформи за изграждане, които са непретенциозни към машината на която ще ги сложите. Има обаче такива, които не могат да се подкарат нормално дори на VPS. Още повече – един посещаван онлайн магазин може да генерира такъв трафик, за който ще ви е нужен сериозен хостинг план. От друга страна, взимайки евтин, споделен хост, вашият сайт се намира на едно и също място заедно със стотина други сайта – приятна компания, която може да доведе до сериозни неприятности – през някой „калпав” съсед могат да ви хакнат или поради цялостното натоварване на системата, може да падне целия сървър.

На второ място – сигурност. Много онлайн магазини нямат инсталиран криптиращ протокол (SSL). Това граничи ако не с престъпление, то поне с абсолютно незачитане сигурността на данните на клиентите на магазина. На работата на магазина – също. За да инсталирате такъв обаче, ви е необходим реален IP адрес. А такъв няма да получите на евтините хостинг планове.

На трето място – трябват хора. Въвеждане на продукти, писане на описания, снимки, цени, обновяване на наличности, калкулиране на транспортни разходи, премахване на изчерпаните артикули, връзка с клиентите, правене на промоции и още и още …

  • Мит № 8 Правят се бързо

Опитен човек ще инсталира онлайн магазин за около час, но това далеч не означава, че е готов.

Инсталирането всъщност представлява създаване на база данни и копиране на файловете в съответните директори на избрания хост. Получава се работещ, но празен онлайн магазин.

Логично следващите стъпки са:
  1.  дизайн (включващ промяна на външния вид, лого)
  2. превод (някои платформи могат да се намерят готови на български, ако няма – приятно превеждане ?)
  3. настройки на модулите за плащане
  4. настройки на модулите за доставка
  5. общи настройки (ДДС, политика на връщане, декларации, общи условия, изисквания на КЗП и т.н.)
Едва тогава може да се пристъпи към създаване на първите категории на магазина. И чак след това към вкарване на продуктите.

Като цяло направата на онлайн магазин отнема между един и шест месеца (в зависимост от броя на вкарваните продукти и правените преработки на софтуера)

  • Мит № 7 onpage SEO е както на всеки друг тип сайт

Оптимизирането на онлайн магазин (SEO) има своите специфични особености и тънкости. 

Основното различие на един онлайн магазин с останалите сайтове е, че потребителите не търсят главния сайт – те търсят конкретен продукт. Това прави onpage SEO ключов елемент в изграждането му. 

За да оптимизарате правилно продукт, трябва да се спази следната формула:

ключова дума + <meta description> + <meta keywords> + <title> + <alt> + описание = името на продукта

С други думи – ключовата дума която оптимизирате е името на продукта и се съдържа в описанието, тайтъла, мета таговете и в алт тага на изображението на продукта. 

Изборът на ключова дума е решаващ – тя трябва да бъде максимално близо до това как ще бъде потърсен продуктът. Ето пример за по-голяма яснота:

Продавате чадъри. Въпреки, че на вас модел 354А-MSQ84 ви говори много, послушайте ме – не си кръщавайте продукта така. Дайте му разбираемо име и то такова, каквото най-вероятно би било потърсено. Използвайте най-съществените му характеристики. В нашия пример нека те да са пол, цвят, качество. Така името на продукта би било: 

Чадър мъжки черен с луксозна дървена дръжка

Ако приложим формулата по-горе, тайтъла е:
Чадър мъжки черен с луксозна дървена дръжка | името на сайта

Алт тага на изображението:
Чадър мъжки черен с луксозна дървена дръжка

Мета ключовите думи:
Чадър мъжки черен с луксозна дървена дръжка, черен чадър, чадър с луксозна дръжка, чадър с дървена дръжка, чадър мъжки

Мета описанието:
В дъждовните дни е подходящ чадър мъжки черен с луксозна дървена дръжка, който може да закупите в [името на сайта] на ниска цена.

От друга страна ботовете започват да обръщат много голямо внимание на микротаговете (особено на review). Микротаговете са стандартизиране тагове, които разбиват информацията в страницата на отделни обособени части – име, описание, цена, изображение, оценка и т.н. Използването им гарантира, че продуктовата ви страница ще бъде лесно разчетена от ботовете на търсачките. Съществуват различни стандарти, като най-популярните са microdata, microformats, RDFa. Последната новост около микротаговете е обединението на Google, Yahoo и Bing около микротаговете, стандартиирани от schema.org. Това обединение гарантира правилното им разчитане и от трите търсачки.

  • Мит № 6 Продава се веднага

Новият ви онлайн магазин се намира точно никъде, за разлика от офлайн магазините, където още при откриването получавате трафик (a.k.a минувачи, които ще загледат витрината).

Бленуваната първа продажба може да се очаква най-рано след месец, два. Това се дължи на основно две неща – позициониране и конверсия. Позиционирането при търсене, т.нар. SERP (Search Engine Result Position), се определя от направеното onpage и offpage SEO. Независимо от това доколко добре сте се справили, реалните ви позиции ще станат ясни най-рано след две-три седмици. Но дори и да сте се добрали до много добри места, ще се сбъскате с конверсията. Тя е коефициент показващ колко посещения на продукт са необходими, за да се получи поръчка. В България конверсията се движи между 0,50% до 1%. Това означава, че ще са ви необходими между 100 и 200 точни търсения на продукт, преди да реализирате продажба.

  • Мит № 5 Цената продава

Прочетете следните описания:
Стерилизантор за микровълнова
Пърфюм ябалка

и веднага отговорете – Ще си  купите ли „ пЪрфюм ябАлка” или „стерЕлизаНтор”? За 10 лева…. за 5…. за 2? (Заб. ако изпитате непреодолимото желание да си купите тези уникални продукти, бих жилал да се сваржа с вас за дупълнителни вапроси във вразка с едно проучване за едни категорий продукти– вие сте точната и оникална целева група, която тарся за един проект)

Цената е основен стимул при покупката, но на познати продукти или на такива, които могат да се „пипнат” в момента на покупката. Онлайн продажбите се извършват дистанционно. Необходимо е да дадете достатъчно изчерпателна и достоверна информация. Основното правило в случая е – описанието да е поне 250 думи. Така ще дадете достатъчно материал за четене, индексиране, а и ще се отличавате от конкуренцията.

И не забравяйте правописа! Дори и най-добрата ценова оферта ще бъде бързо подмината, ако не е добре представена и е пълна с правописни грешки.

  • Мит № 4 TLD-то на домейна няма значение

Потребителите подхождат с недоверие.За това първото впечатление е най-важно.

Разширението на домейна, където ще се намира вашия онлайн магазин е важно не само защото това е вашия магазин. То гради Доверие. В медиите днес, ден и нощ, стане ли въпрос за онлайн търговия ни убеждават колко е ненадеждна, измамна и криеща огромни рискове. Злината е сторена – потребителите подхождат с недоверие. Първата им реакция е да проверят до колко сайтът вдъхва сигурност. Още нови, пред вас стои задачата как да убедите посетителя, че може да ви се довери. Нямате пряк контакт, не можете да реагирате на момента. Така задачата става трудна, но не и невъзможна. 

Решението - вземете .bg домейн. Вярно, че е в пъти по-скъп от .com или .net и бюрокрацията е голяма, но си има своите предимства. Той бързо ориентира търсачките за географската насоченост на сайта ви, а посетителите, че не сте поредната анонимка. 

  • Мит № 3 Не ми трябва фирма
Не се заблуждавайте. НАП имат бюджет за контролни поръчки. 

Освен това самите клиенти вече обръщат все по-голямо внимание на тази подробност.

  • Мит № 2 Клиентите са идиоти
Подценяването на посетителите е най-сигурния път към провал

Има много изследвания на пътищата водещи до вземане на решение за покупка. 58% от потребителите започват да търсят продукт през търсачките, 24% започват от фирмените сайтове, а 18% - от социалните мрежи. От започналите търсене през Гугъл, Бинг и Яху, 40% продължават своето търсене в социалните мрежи, а 46% от тези, които са започнали търсенето от социалните медии, продължават в тъсачките. 86% от анкетираните заявяват, че класирането в страницата на резулатите при търсене е от ключово значение при взимането на решение.

Това изследване идва да покаже, колко силна е конкуренцията между онлайн магазините и как тя се дължи и на поведението на самите купувачи. За да бъде избран продукт точно от вашия магазин, то той трябва да мине тази потребителска „проверка”. 

Много важно е също да се отбележи огромното влияние, което оказват социалните медии. Това е индикатор за бъдещото развитие на онлайн магазина, насочено към интегрирането му тях.

  • Мит № 1 Веднъж направен - край
Онлайн магазинът може да се сравни с растение. Ако го поливате и торите добре, би се превърнал в огромно дърво. Без грижи – ще повехне и умре бързо.

Тук не става на въпрос за обичайнити кръпки, пачове и ъпргейди на софтуера. Необходимо е сайтът да се развина, да се изгражда база от постоянни клиенти, да се интегрира във социалните мрежи – Facebook, Twitter, Svejo и т.н. Необходим е постоянен мониторинг на мястото на магазина в мрежата, постоянното изграждане на връзки, писане в тематични блогове и форуми. И най-важното от всичко – непрекъснатото изграждане на Доверие към сайта, продуктите в него и фирмата зад тях.

Казвам се Теодоси Досев и съм управител на онлайн магазин Cento.bg. В Cento може да отворите собствен онлайн магазин за 28,80 лв годишно. Ако искате да се свържете с мен dossev [at] cento.bg или в скайп cento.bg

19 Коментара:

Onlain magazin каза...

Това на мене лично не ми прилича на магазин Cento.bg, дори и на сайт :)и съветва колегите от бранша, на какво прелича тава

BullBlogger каза...

Onlain magazin, честно казано излагате се като кифли по няколко параграфа:
1. мнението ви е откровено заяждане с конкурента ви (неудобно е да пиша, кой е вашия сайт, защото наистина не съм сигурен, че мнението е писано от някой от екипа на сайта)
2. Мнението ви е неграмотно написано
3. Дори не сте си направили труда да прочетете, че В ТОЗИ БЛОГ НЕ СЕ ОДОБРЯВАТ КОМЕНТАРИ С КЛЮЧОВИ ДУМИ ВМЕСТО ИМЕ

Коментарът е публикуван (след разкарване на линка естествено) само за да не кажете, че има цензура. М др това не значи, че следващата ви глупост ще бъде публикувана.

seo каза...

Може да звучи лесно изработката на онлайн магазин но поддръжката и всекидневната работа по него не е никак лесна. Онлайн магазина е като реалния магазин, и както се трудиш там така ще се трудиш и при него.

Тео каза...

Към Onlain magazin:
колега, надявах се на по-конструктивно заяждане. Тъй като явно не сте убеден само в достойнствата на темплейта - Центо е В2В и В2С приложение, не може да се избяга от универсалния дизайн. Ще трябва да мине още време до профилирането на сайта и след това подбиране на правилното решение. До тогава се набляга на максимален набор от маркетингови инструменти за стимулиране на продажбите и улесняване на търговията като цяло, както и на обучението на търговците за основните онпейдж СЕО техники.
Умишлено избегнах въпроса с избора на външен вид на онлайн магазините по ред причини, като основната е, че универсално решение - няма. Естествено има много грешки, а това може да бъде тема на следваща статия.

seo, до болка сте прав. Уви много хора просто не знаят с какво се захващат.

Detelin Markov каза...

В общи линии това е истината за онлайн магазините, като бивш администратор на он и офлайн магазин, то бих казал, че е много трудно начинание, в което малцина успяват. Много са заблудите, които витаят в хората. Дори бих казал, че в България онлайн търговия няма, защото масовата част от онлайн купувачите не купуват директно, а звънят на посочените телефони, допитват се за подробности и т.н. Определено не четат и не се опитват да намерят всичко необходимо в сайта (магазина)... Според мен само онлайн магазин в България няма смисъл да се работи. По-добре е комбинация от он и офлайн търговия, която може да е много печаливша формула, ако сте истински търговец. :-)

Поздрави на BullBlogger, преди известно време си помислих, че няма да виждаме повече публикации тук.

Сайтове каза...

Определено има нужда от поддръжка, но сравним с един нормален магазин е много по-добре да го направим в интернет. Построяването само на един Технополис струва колкото изграждане на лидерски електронен магазин за техника в цяла България. Биха могли да излизат на първи позиции в търсачки за десетки ключови думи, които са от силно значение за тях.

Bullblogger: линкът ви е изтрит. Направете си труда поне да прочетете условията за публикуване в този блог

Емил каза...

Много добра статия, моите поздравления. Онлайн магазините имат както предимства, така и недостатъци. Аз лично в един дългосрочен план искам да мога да продавам, както онлайн така и офлайн. Според мен най-основния мит в нашите географски ширини(не го казвам с насмешка), е че потребителят е склонен да плати нещо преди да го получи. Голяма част от потребителите смятат, че това е някаква измама, малко четат описания и размери, гледат снимките наобратно и не знаят къде е този бутон купи сега, затова звънят по телефона и т.н. Може би причината са медиите, които постоянно дават примери с измамени хора от тук и от там. Имам чувството, че след измамените хора с екскурзията от сайт за колективно пазаруване така затапи нещата, че.. но както и да е. Имаше едно предаване в което опровергаваха някакви митове, е аз тези няма да ги опровергавам, но може и да успея..

Андрей каза...

митове номера осем и девет са силно преувеличени. Да, онлайн магазин не се прави бързо и лесно, но изграждането и поддръжката костват значително по-малко от един офлайн такъв. Да не говорим разходите за персонал и т.н.
Също така при добро описание на (наистина добро) на това какво получава клиента и при какви условия запитванията са наистина минимални.

Петър каза...

Толкова големи хора вече се занимават с онлайн магазини, че пробиването е невъзможно. Всъщност, невъзможно е някой, който няма ресурс да пробие. Преди година проверявах колко и какви са онлайн магазините в България. Стигнах до 2500 броя и спрях.

Ilan каза...

Като че ли наистина работещата формула е създаден успешен магазин, който да иска да се доразвие и създава и онлайн магазин. Така, бизнесът може да финансира загубите от онлайн магазина до момента, в който не почне да печели и той.

JJ каза...

Статията на г-н Досев намирам за полезна. В момента се оглеждам за решение за онлайн магазин и сайт тъй като наличното ми е доста "недодялано". Все пак като онлайн клиент имам страхотно недоверие към такъв тип услуга, както и към прекърпени готови платформи отдавани ми под наем. И все пак - адмирации за хубавата статия.

деян тотев каза...

Вепроса не е до онлайн магазина, който ако не разбираш можеш да си наемеш човек да ти го поддържа, а в уникалността на продукта който продаваш чрез него. Ако производител на например ръчно изработени накити реши че му трябва онлайн магазин, за него няма да е чак толкова трудно да се наложи на пазара с правилната стратегия. Сайта ще има уникално съдържание и търсещите мапини ще са склонни да го харесат. Всичко зависи от нишата и продукта.

Владимир каза...

Тео, поздравления за статията.

Според мен описанията са адски важни. По дефаулт, клиентите в БГ са скептични при влизането си в който и да е онлайн магазин, за което солидна заслуга имат традиционните медии, но това е друга тема. Ако тези описания са наистина добри, потенциалния клиент постепенно ще ''омекне'' и дори ще поиска да си закупи продукта, но тук идва и сериозната пречка - далеч не всеки интернет потребител може да се ориентира в техническата част при поръчката на продукта, защото за мнозина отметката''Поръчай'' води към непознати за него неща от рода на ''Избери начин на плащане'', ''Доставка'' и т.н. Тук идва и леко объркване, което води и до натискане на червения хикс. Според мен поръчката директно по телефона трябва да присъства във всяко описание и упътването трябва да е написано по най-разбираем начин.

me каза...

Потребителят е хем недоверчив, хем непридирчив. Голям парадокс, но факт.

Под магазин често се разбира страница във Facebook /не магазин там/, блог /например в Blogger/ или други вариации където можете да видите снимки, две думи описание и цена. И продават.

А техните потребители се чувстват странно в магазин с условия, количка, бутон „купи“ и т.н. После са склонни да звънят или да решат, че това не е точно магазин... И условията като цяло се пропускат... Но после недоверието е налице.

Затова и едва ли има много магазини, които да не потвърждават покупката по телефон преди да я изпратят /с наложен платеж/.

Teo каза...

@Владимир, адски си прав - на много хора им липсва "опита" за да се справят с онлайн пазаруването. Водя една статистика на броя регистрирали се/вкарали нещо в количката/поръчали и резултатите са интересни. Все още обаче няма достатъчно данни за да се направят обективни оценки. Но когато се събере по-голям обем данни, ще пусна една статия по въпроса.
@JJ, всеки преценява как да подходи - индивидуално или групово. Предимства имат и двата варианта. Без да ги изреждам и въпреки недоверието Ви, много хора предпочитат да имат гръб/подкрепа/консултант/общност в онлайн бизнеса си.

Станимир каза...

Българските онлайн магазини са около 4500 или поне толкова са индексираните от Google.

Според мен наистина е изключително важно да дадеш възможно най-много информация за продукта- това описание ще го продаде. Правописните грешки по сайтовете са наистина много и често безумни- аз съм срещала правописни грешки дори в името на даден продукт- страшна картинка. Статията е доста интересна и полезна и е добре човек да я прочете преди да се захване с бизнеса наречен онлайн пазаруване.

Съгласен съм на 100% и със 10-те описани точки. Наистина трябва да се работи упорито и със хъс, всеки ден, за да се отличава вашият онлайн магазин от конкуренцията. Постоянство трябва да има навсякъде: и в оптимизацията и в продажбите.

Анонимен каза...

Статията е абсолютно обективна и показва точната картина на това как се правят и поддържат интернет магазини.

Публикуване на коментар

Не му мислете много а драснете два три реда тук. Линковете към вашия сайт са dofollow, но ще бъдат публикувани само коментари, които не са в противоречие с Политиката за коментарите

 
 
 
 
Copyright © BullBlogger