that's all folks

Блог сезонът е открит: на лов за правилната пазарна ниша!

неделя, 20 декември 2009 г.


То пък много сложно – политика, попфолк и спорт се харчат като топъл хляб. Че и ежедневно изобилие от материал за писане колкото искаш. Депутатска издънка, малко футболно скандалче или близка снимка на попфолк звезда, преобладаващо запълнена с две заоблени розови изображения.

Кофтито е, че не всеки е устат като Кака Сийка и малко трудно може да се разпростре върху толкова обхватен материал и най-вече да пише интересно. Това с интересното писане си е сериозен проблем, който не бяхме предвиждали до момента...

Минаваме на план Б - Писане на блог за печалба. Ето мисълта ми вече сама потича в посока финанси, застраховки или нещо по-натуралничко - разни удължители на пикочопровода, избелващи зъби и “естествени продукти” повишаващи половата потентност. Интересно обаче, какво може да сподели за проблемите с ерекцията един тинейджър например, за който за опознаване на противоположния пол служат клиповете на Пайнър студио.

Мммм, не! Нека започнем от начало...

Ако това ви е първия блог, в който наистина ще пишете без copy & paste то тогава избора на тема може и да се окаже доста досадно начинание. Най-неприятното е, че след известно циклене единствената мисъл, която се върти в главата ви е “От къде да започна?”.

Имате ли хоби? – в смисъл дали събирам марки? Не не съм задръстеняк! – Визирах в малко по-широк смисъл. Има ли нещо, което да ви интересува постоянно? Любим футболен отбор? Любима група? Обичате да си човъркате из компютъра или тайничко правите макети на самолетчета? Знам, че звучи тъпо – и аз ако събирах късметчета от кафе, щеше да ме е страх някой да не разбере, но защо смятате, че няма други идио.., извинявам се, други хора като вас, които се интересуват от същото? Преди време ми попадна цял форум на любителите на апликиране на отпадъчни картонени кутийки (от кафе, чай, бисквити, каквото им падне).

Какво е ежедневното ви занимание? Работа? Училище? Обикновен домашен лентяй? Все нещо запълва ежедневието ви! Псуването на шефа в личния блог едва ли ще ви зареди с позитивна енергия, но със сигурност ще намерите други сродни души с които да обмените малко цветисти подздравления. Естествено можете да подходите и малко по-сериозно – от любители на геометрията, до проблеми в счетовоството са все подходящи теми за начало.

Огледайте се наоколо. Приятели. Съседи. Роднини. Рей Романо почти десет години занимава всички ни с глуповатото си семейство. Естествено ако сестра ви е експерт по корабомоделизъм много по-подходящо е да използвате знанията и в тази област, отколкото да пишете оригиналности за шината и за зъби.

Разходете се до будката за вестници. Има ли нещо, което хваща окото освен последния брой на Плейбой? Прегледайте наглед скучните списания за лов и риболов, отглеждане на кучета, дом и градина и разни подобни. Може да се окаже, че не е толкова невероятно да пишете за бонзаи или йога.

След като се приберете, и ако още нямате идея, огледайте се вкъщи. Мебели, какво правихте през последния ремонт, дори и разни странности като пране, паста за зъби и подправки. Говорейки за подправки, едно блогче с описание на всички възможни подправки е хем полезно, хем ще привлича реклама, хем материал за писане има и то без да ви обвинят в плагиатство (магданозът си е зелено растение и не можете да го измислите наново просто за да е различно от сайта първоизточник). Кофтито е, че някой вече се е сетил за това и има няколко сайта в нашенския нет за подправки.

Вече, май взех да минавам границата на приемливото за идеи. Ще ви се нещо по-сериозно? Добре, поразходете се из интернет. Влезте в любимите си форуми. Кои са най-обсъжданите теми? Какво питат съфорумците? Няма нужда да обхванете всички теми във форума за да създадете нещо прилично.

Сега направете един тур из социалните мрежи. Кои са вечно свежите заглавия? Имайте предвид, че не търсите идея за един пост а за цял блог, така че търсете идеята, а не конкретната тема.

И последно – за мераклиите, които смятат да правят блог за онлайн бизнес. Ако това е първият ви блог наистина ли мислите, че това е най-удачната тема? Е, естествено можете да оформите блога като case study и да обяснявате как се учите върху него. В интерес на истината, това може да стане доста прилична тема.

Сега, нахвърлете идеите на един лист. Сякаш се свърши а? Не! Предстои най-важното. Темата трябва да ви е интересна. Ако писането в блога ви приспива от скука, кой очаквате да чете това без да заспи? Ако още някой не ми вярва - пробвайте се да напишете 10 поста от 500 думи за историческото развитие на Долно-Нанагорнище от 10-ти Ноември насам. За да не се изчерпате на първия месец трябва да пишете с удоволствие, да четете с желание коментарите на посетителите си и постоянно да търсите нова и интересна информация за вашата тема.

Все още обаче е твърде рано да започвате да пишете. Имаме още много работа преди това – трябва да направим пазарното проучване в някой от следващите ни постове.

6 Коментара:

Наумил съм си да изработя блог за нещо, но не мога да се кордисам какъв да е. Предполагам ще е нещо от рода за СЕО + полезни статийки за компютри и живота - това беше можеби най-умното, за което се сетих след като почти всички е изчерпано. Блог, в който да публикувам светски новини... има ги много... На тематика "фитнес и здравословен живот" са също доста... На тематика СЕО и онлайн бизнес са не повече от 100, а нишата ще се развива. В близките 2 месеца предполагам ще го разработя, имайки впредвид ограниченото ми време и малките познания.

BullBlogger каза...

Само гледай темата да ти е интересна - писането насила не върши работа.

Не е лошо да се ограничиш в малко по тясна ниша. СЕО - СЕО. Не смесвай твърде много неща. Не, че няма много примери за това, но на мен ми е малко странно да чета за Google Wave и влиянието му върху СЕО и после за миришещите тоалетни в мола и турските сериали.

SEO ми е интересна тематика, а е също и нещото, с което искам да се занимавам като порасна (вмомента съм ученик), освен web разработването. Усещам, че там са парите, а и ми интересно. Скоро ще напиша нова статия за този блог, след като останах много доволен от това, че публикувахте вече 2 мои статии, да не говорим, че едната добавихте на Коледа... още един линк към сайта ми! Благодарско!

BullBlogger каза...

Е, малко се забавих на Коледа, но имах достъп само през мобилния телефон и ми беше малко по-трудно да работя с блогъра.

Хубавата статия си заслужава линка - доколкото виждам и нашите читатели я харесват: класира се в Топ пост гаджета

Trifon каза...

Ефективната SEO оптимизация гарантира, че сайтът ви ще е представен по уникален начин пред Интернет аудиторията и следователно ще представлява ценен ресурс и за търсачките. -всички казват така но на кой да вярваш в мрежата,като съм попадъл все на измамници :)

Trifon@ Проучи този занаят, виж кои са най-големите имена в него, прецени дали са коректни по проектите им и по всеобщото мнение в интернет.
Наеми оптимизатор с опит, той ще може да ти гарантира поне топ 10 в зависимост от нишата. Недей да го пришпорваш, остави го той да ти даде срокове и гаранции и най-важното подпиши догувор с ясни клаузи. Не се заблуждавай от суперлативи. Хора като мен които сега започват бизнеса също могат да ти бъдат полезни, зависи от нишата (когато преценя дали мога да свърша нещо давам гаранции), но ако проекта ти е по-мащабен, обърни се към доказани имена в бранша.

Публикуване на коментар

Не му мислете много а драснете два три реда тук. Линковете към вашия сайт са dofollow, но ще бъдат публикувани само коментари, които не са в противоречие с Политиката за коментарите

 
 
 
 
Copyright © BullBlogger