that's all folks

СЕО в лесни стъпки

петък, 18 декември 2009 г.


гост автор: Мартин Радев

Нека първо се представя... Казвам се Мартин Радев, занимавам се със СЕО отскоро и тепърва разбирам колко трудно е да излезеш в топ 10 за конкурентни ключови думи, но нека не ви плаша. Първо ще започна с това как да започнеш оптимизацията страницата си пишейки още кода:

1. Едно от играещите важна роля неща за доброто класиране е title тага (заглавието на страницата, което се намира най-горе в дясно на вашия браузър). Заглавието трябва да съдържа ключовите думи за които се борите. Ще ви дам пример за що годе според мен добър title за сайт, който иска да е добре оптимизиран за ключовите думи и фрази "парфюми", "онлайн парфюми", "парфюми онлайн", "онлайн магазин за парфюми", "маркови парфюми": Парфюми онлайн - маркови парфюми. Забелете, че съм използвал два пъти в думата "парфюми", за която имено най-много желая да се класирам. Между тях съм сложил другите две думи, които са част от някои от фразите за които се боря. Така избягвам повтарянето на думата "парфюми" (под повтаряне разбирайте да не са една до друга - според мен така не биха имали същата тежест).

2. От доста време се разисква въпроса дали мета таговете са безполезни за Google. Засега няма обявление от Google, че не ги използват в своите алгоритми, но и да ги използват, и да не ги използват, винаги ги слагайте. Може би за Google не играят роля, но са важни за другите търсачки като Yahoo и подобни. - H1 , H2 , H3 - тагове, които не използвах, докато не разбрах колко важни за СЕО-то. В H1 тага слагайте ключовата дума, за която се борите, в H2 другата, за която не сте толкова твърд в искането да класирате на топ позиции в Google, и в h3 третата. Ще ви дам пример пак за ключовите думи, които използвах по-горе: <'h1>парфюми<'/h1>, <'h2>парфюми онлайн<'/h2>, <'h3>маркови парфюми<'/h3>.

3. Някои специалисти твърдят, че ако просто пишеш добро съдържание и винаги си осигуряваш добри линкове към него, въобще не ти е нужно да чуваш за СЕО. Затова ви казвам: Пишете качествено съдържание, в което да се съдържат ключовите думи, за които се борите, но никога не пракалявайте. Google мрази спама.

4. Оптимизация на съдържанието:

   - Използвайте bold и strong тага, в които да слагат вашата ключова дума. Пак повтярам: не прекалявайте.
   - Добре е слагането на линкове с anchor вашата ключова дума ( в случая парфюми ) към различни страници от вашия сайт, в които става въпрос за използваната дума (пишете атрибут title, в който да побирате вашата избрана ключова дума, на всеки линк). Ще ви дам пример: Линкът <'a href="h'ttp'://#####.'com/парфюми" title="парфюми">парфюми<'/'а> линква към страница, в която е употребена ключовата дума "парфюми". Така освен, че google bot ще обиколи повечето ви страници, но ще и хареса линка (просто защото е използван anchor отговарящ на съдържанието в линкнатата страница).
   - Пишете alt и title атрибута на снимките. Освен, че текста в тези атрибути помага на хората със затруднено зрение (някои браузъри четат на глас всичко в alt атрубута, но и помага на Google. Никой от ботовете на Гугъл не може да разчете картинките, но поставяйки им атрибута alt те разбират за какво става въпрос. Това може би помага и за класацията на снимките в google images, но за там не съм сигурен.

5. Линкове. Добре е всяка страница от вашия сайт (добре е главната страница да има повече линкове от всяка друга от вашия сайт) да има линк от друг сайт, по възможност с подобен или същия отрасъл, към който се е насочил дадения сайт. Нека ви дам пример: Сайт за парфюми линква към нашия сайт, който също е за парфюми. На всичкото отгоре линкът е с anchor "парфюми" - така печелим още повече. Гледайте да не прекалявате с линковете - Google мрази спама.

6. Sitemap.xml - Това помага за обхождането на вашата страница от ботовете на търсачките. Винаги правете sitemap.xml !

7. Robots.txt - казва на ботовете коя част от сайта да не обхождат. В случай, че вашия сайт е пълен с Java Script, PHP и още езици, които google и другите търсачки не разчитат, вие определено се нуждаето от robots.txt . В случай, че нямате, направете задължително, защото е възможна деиндексация на вашия сайт и евентуално банване на домейна.

Казвам се Мартин Радев. Притежавам сайт за парфюми - buyparfumes.com. В сайта ще намерите голям избор от парфюми за мъже и жени. Занимавам се отскоро с изработване на сайтове и тяхното оптимизиране.

10 Коментара:

Благодаря, че ми публикува статията. Ще спомена: Никого не ангажирам с написаната от мен статия. Ако случайно се появи някой СЕО специалист и вземе, че я прочете, и си кажи - ,,Мали, какви глупости!" с радост бих приел всяка негова критика, а защо не и напише някоя статия за bulblogger.info със свои виждания. Очаквайте друга статия от мен за блога - ще бъде нещо от рода "Набавяне на качествени линкове"

BullBlogger каза...

Е, хайде сега. Първо никой не се е родил научен и второ ако чакахме да станем най-добрите в някоя област и тогава да започнем да споделяме знанията си още щяхме да живеем при маймуните.

Дори най-големите СЕО специалисти са тръгнали от нулата. А някои от тях са и много разбрани хора - е виж какъв пич е Огнян Младенов, а за мен той е един от най-добрите в бг. публично пространство.

BullBlogger каза...

ПП освен това нещата в статията ти са верни и работят. Особено написаното в т.3 - " ако просто пишеш добро съдържание и винаги си осигуряваш добри линкове към него, въобще не ти е нужно да чуваш за СЕО"

Сами каза...

Добри съвети за начинаещи, но определено това са едни от детайлите, на които не трябва да се обръща толкова много внимание :)

Съновник каза...

А какво мислите за употребата на таговете.
Имат ли отношения към по - доброто позициониране

мод: линкът към коментара е изтрит

BullBlogger каза...

Съновник, таговете имат значение за по-доброто позициониране доколкото са релевантни. Нормално е за ваше удобство и удобство на посетителите да използвате тагове. Не е нормално един пост да има 20 тага.

Другата страна на въпоса е доколко притесненията, че с използването на етикети е възможно сайтът ви да бъде наказан за дублирано съдържание са верни.

Аз бих предпочел да наблегна на съдържанието в самия пост отколкото на етикетите към него. Използвайте етикетите според истинското им предназначение: да ориентират потребителите. Един-два етикета/тага към пост са напълно достатъчни.

Zaya каза...

И слагайте noindex на всички тагове, категории, автори, архиви и т.н. Всичко това само ще ви навреди на класирането в търсачките. Единствено таговете може да оставите, но ако са с орязано съдържание :)

ЗА ПОРЪЧКИ каза...

Може ли някой от по-просветените да обясни на нас неграмотните как се прави Sitemap.xml за блог в blogger.

МОД: линкът е премахнат, в полето за име е позволено само... име

Живко каза...

Добре това са полезни съвети OK. Но всеки оптимизатор знае за какво става въпрос няма такова нещо като h1 таг meta tag или ALТ тагове или всички останали рабори които се говорят за добра оптимизация. Има 2 неща за да си на първо място в Google:
1. Много беклинкове.
2. Още повече беклинкове.... и си на първо място другото е празна работа.

BullBlogger каза...

Е, принципно не съм съвсем съгласен. Прочети поста ми Как Google ми би шута (NON-success story)

Публикуване на коментар

Не му мислете много а драснете два три реда тук. Линковете към вашия сайт са dofollow, но ще бъдат публикувани само коментари, които не са в противоречие с Политиката за коментарите

 
 
 
 
Copyright © BullBlogger