that's all folks

Отстреляй Twitter

петък, 6 април 2012 г.

Дойде пролет. Птичките се разчуруликаха и аз пак се сетих за Twitter. Предишната ми публикация за трафик от туитър предизвика гъделичкащ егото ми интерес, който предпочитам
да отдавам на стила си на писане, а не на популярността на синьото пиле. Естествено дори аз осъзнавам, че съм доста далеч от истината. Не един и два от въпросите обаче изобщо не могат да се определят като въпроси на природолюбители и в частност да любители на пернатата топка.

Днес ще говорим за черното и синьото... А стига съм ви мъчил с метафори - малко черно сео приложено към туитъра.

Няколко предварителни уговорки:
1. Моралистите - до тук! Сори другарчета ама дори най-белите SEO компании ползват мощно туитър. Е, те не му викат черно SEO амиии ... аммм... социално проникване.
2. Синьото пиле много мрази да се гъбаркат с него! Ама много! На прост език казано прилагането на всякакви трикове и номера като описаните по-долу или аналогични и производни на тях може да доведе до блокиране на акаунта ви.
3. Вадете тежката артилерия или поне предвидете бюджет за нея. Автоматизацията струва пари и да - няма гаранция, че ще си ги върнете.

Защо да ползвам туитър и каква е ползата от трафика от него вече разгледахме в предишната публикация. Сега ще систематизираме нещата необходими за "отглеждането" на цяло ято сини пилета. Умението да се управляват десетки или стотици профили в туитър се отплаща с приличен трафик след всеки смислен туит.

Управление на собствените профили:
1. Проксита - абсолютно задължително е да използвате проксита ако управлявате повече от пет профила. Правилото - по максимум пет профила на прокси. Най-добрата препоръка е да използвате private (мхм, платени) проксита. Цената на едно прокси е от порядъка на $2-$2,5. Простата сметка показва, че за да управлявате сто профила ви трябват минимум 20 проксита съответно около 50 долара месечно. АКО използвате публични проксита поне се старайте да използвате проксита от един и същи регион за управлението на профилите си. Ще го обясня просто - ако профилът е "жител" на Ню Йорк не може да използвате проксита от Холандия, както и не може "да щъка" из цяла Северна Америка през няколко часа.

2. Уникалност - задължително се постарайте профилът ви да изглежда естествено. Какво ще рече това - ами първо нормално име, а не ключови думи. След това може да изкопаете някоя снимка (руските социални мрежи са просто манна небесна за профилни снимки). Може да сложите и някакъв различен фон от убиташкото синьо

Управление на туитовете:
1. Никога не туиткайте само линкове(май току що въведох нова дума в българския)! Вярно, че най-лесният начин за автоматизация на twitter е да използвате feed, но за да изглежда профилът ви натурално трябва да има и "нормални" писукания. Винаги можете да съберете малко въпроси от yahoo answers или просто да "оберете" коментарите от блог за новини.

2. Пискайте по 2-3 пъти дневно. Твърде многото туитове просто ще разгонят последователите ви - никой не обича прекалените бъбривци. Спокойно можете да изтървете няколко дни - в края на краищата никой не е 24/7 пред интернет, добре де - никой освен ботовете.

3. Включвайте се в дискусии - т.е. отговаряйте и повтаряйте писуканията на други (reply & retweet). Откровено казано това е много добър начин да привлечете вниманието върху себе си и е отличен съвет ако управлявате профила си да наблегнете на разговори с популярни потребители. Ако автоматизирате нещата в общи линии няма особено значение кого ще ретуитнете или на кого какво ще отговорите. Въпросът е в статистиката на акаунта ви да се появят и такива действия - така профилът ви изглежда "нормален".

Управление на следванията (follow vs unfollow):
1. Бъдете умерени! - обичайната грешка е опитът да се натрупат последователи много бързо. Ако вас ви следват без вие да следвате не е особено необичайно, но при условие, че използвате техниката "следвам те - следвай ме" тоя номер не минава. Приемете, че дневно е нездравословно да направите повече от 150-200 връзки. Като под връзка имам предвид follow ИЛИ unfollow. Казано в разбираема схема: днес следвам 123 души и развалям дослука с 54 (естествено само такива, които не са ме последвали в рамките на примерно две седмици).

2. Бъдете НЕпоследователни! НЕ използвайте една и съща схема follow/unfollow всеки ден! Ако в понеделник сте следвали 114 и сте махнали 58 от списъка си, във вторник направете обратното - следвайте 49 и махнете 108. В сряда само последвайте 36. В четвъртък разкарайте 67 неблагодарника. Петък, събота, неделя и дори понеделник просто си чуруликайте (и работете по другите си профили).

3. Опасните 2000! До натрупването на списък от 2000 души, които да следвате нещата са доста лесни. Реално е възможно дори да имате съотношение following 2000 / followers 100. (определено не ви съветвам). След това нещата загрубяват - влиза в сила ограничение за съотношение между броя на хората, които вие следвате и броя на хората, които ви следват. Честно казано не съм сигурен дали някъде има официална информация колко е това съотношение, но аз лично се старая да влизам в рамките на 10% разлика (т.е. следват ме 2800 следователно аз мога да следвам не повече от 3080). Ако до момента не сте били особено активни с разкарването на неблагодарниците, които не ви връщат услугата като последват вашия профил, вече е време да впрегнете всички усилия в тази посока. Неблагодарната сган трябва да бъде разкарана без всякаква милост и съжаление. Можете да си позволите лукса да оставите десетина супер авторитетни и популярни профила в нишата ви просто ей така за щипка натуралност.

Май имах още за споделяне, но статията стана доста дългичка. То ще си покаже в коментарите какво съм пропуснал. В заключение - ако овладеете техниката да си отглеждате ятото спокойно можете да управлявате няколкостотин профила. При условие, че сте подбрали добре последователите си (вж пак старата тема) това означава, че всеки ваш туит ще ви носи солидно количество сочен, пресен и уникален трафик.

Айде сега всички заедно - tweeeeeeeeeeeeeet!

12 Коментара:

Анонимен каза...

Хмм...доста полезна статия, както винаги :) За трафик не позлзвам туитър, но ще пробвам това което си написал.

Иван Иванов каза...

Извинявам се тъпия въпрос, но освен за потребители, които ще ти последват линка, Туитър помага ли за класирането?

BullBlogger каза...

Защо да е тъп въпросът? Не е. Да, туитканията помагат за бързата индексация и за създаването на социалния образ на сайта. На прост език казано - един нормален сайт, с естествено набрана популярност няма само линкове от други сайтове. Съвсем естествено е потребителите му да споделят полезна информация от него в най-достъпния за тях канал - социалните мрежи т.е. сайтове като Туитър. При оптимизацията на сайта е просто задължително в букета от линкове да се включат и пропорционален брой линкове от социални мрежи. Повечето хора разбират под социални мрежи букмарк сайтовете. Букмарк сайтовете (като Свежо например) са в голяма степен изместени от по-интерактивните мрежи от типа на туитър и фейсбук. Съвсем нормално е повече хора да споделят нещо полезно на стената си вместо да го букмаркнат в 20-30 букмарк сайта.

Димитър каза...

Колега, може ли малко повече информация за този софтуер, който спомена ?

Аз обаче не разбирам как ще управляваме няколко стотин профила едно временно. За да влизам редовно с всеки и да извършвам някаква дейност отнема време. Не успях да схвана как точно ще ги управляваме толкова много профили?

BullBlogger каза...

За целта се използва софтуер като tweetattacks. Преди няколко дни обаче туитър заведе няколко дела срещу разработчиците на най-популярните програми за управление на туитър профили и в момента практически нито една не работи. С думи прости - всички се чудим как да си овладеем ятата съответно - отворила се е една доста сочна (и малко опасна) пазарна ниша.

А в България като много малко хора ползват туитър това по-скоро не значи ли, че линковете от там нямат голямо значение.

Аз също съм на мнение, че Туитър няма много голям ефект за BG. Но пък нищо не пречи да се опита. Иначе докато четох заглавията ми направи впечатление - да избягаме от пандата, да отстреляме туитър. Може да добавим да гръмнем пингвина и т.н.

Деян каза...

Ей, туитърджии, сложили ли сте си бутон за Twitter в сайтовете? Ако да - помага ли ви? Аз използвах AddThis, за да си го сложа заедно с Like и +1 и се надявам да ми помогне.

Супре гайдче, но тия огромни стойности които си описал освен да стреснат масовия туитър потребител няма какво друго да направят. Никой няма да се занимава по цял ден да гледа и сравнява двата списъка - кой те следва и ти кой следваш за да управлява последователите си във врабеца. Може би трябва да напишеш че за да управляват такава огромна бройка трябва да ползват инструментите ...... които го правят автоматично всеки ден по зададени от теб критерии :) Интересно ми е и тия стойности "10% разлика" за какво са защото имам поне 3-4 профила в които съотношението е 500 ме следват, аз следвам 10-20 до не повече от 50 акаунта. Да не би това да е необходимо само за акаунтите с големи бройки от над 2000? И ако да, за кои - за над 2000 които ти следваш, за над 2000 които теб те следват или общата сума от двете?

Стефан каза...

Тази ти статия, заедно с онази за набиране на харесвания във Фейсбук група са със сигурност едни от най-полезните ръководства, които съм чел.

todor каза...

много полезна статия

Публикуване на коментар

Не му мислете много а драснете два три реда тук. Линковете към вашия сайт са dofollow, но ще бъдат публикувани само коментари, които не са в противоречие с Политиката за коментарите

 
 
 
 
Copyright © BullBlogger