that's all folks

Да избягаме от Пандата

четвъртък, 15 март 2012 г.

blogs.wsj.com/scene/
2011/02/16/hello-panda
-bye-bye-kitty/ 
Гостуващ автор: П. Апостолов

Всички разбрахте за новия „панда” алгоритъм на Google. Идеята му е да отстрани спамерските сайтове и да остави само качествените, полезни и релевантни за потребителя такива.
Някои от вас вече може да са били ударени от новия ъпдейт на Гугъл, а ако не сте, съм сигурен, че на много от вас им предстои.

По този повод, реших да напиша статия с информация как да избегнем Пандата.


  1. Съсредоточете се върху съдържанието: То е най-важното, което гледа Google в последно време. Вашите статии трябва да са както уникални, така и смислени. Не разчитайте нито на копирано, нито на спиннато или преразказано съдържание. Гледайте да имате повече смислени статии в сайтът си. Както и преди съм споделял впечатленията си, Google обича дълги статии, които са над 500 думи. В същото време, обаче, от прекалено много думи се отегчава, затова не е хубаво материалите ви да са по-дълги от 1000 думи. 
  2. Прегледайте линковете: Край със спама, продажбата на линкове, форумните профили и т.н. Съсредоточете се върху контекстуални линкове. Най-голяма тежест имат линкове, поместени в някоя статия по същата тема, за която става въпрос в сайтът ви. Беклинковете трявба да са (или поне да изглеждат) естествени (organic). 
  3. Бъдете социални: Линкове от социални мрежи набират тежест. Google смята, че някой е харесал материала и го е споделил, затова и придава тежест на такива линкове. Също така Twitter, Google+ и Facebook трябва неизменно да се превърнат в основна част от SEO кампанията ви. 
  4. Край на скрития текст или линкове. 
  5. Край на съмнителните пренасочвания
  6. Не допускайте страници със зловреден код – вируси, adware, malware и т.н. 
  7. Оригинално съдържание – повтарям, ей така да ви се набие в главите. Дори 1-2 изречения не си позволявайте да копирате. 
  8. Външните линкове от сайта ви да са само към релевантни и авторитетни страници
  9. Не се престаравайте с оптимизацията. Тук фразата „колкото повече – толкова по- добре” определено не важи. 
  10. Разположение на рекламите. Официално е обявено, че Google преглежда как са разположени рекламите в сайтът ви. Ако се акцентира на тях и пречат на съдържанието, рискувате наказание. 
 Някои фактори, които се говори, че имат значение, но не е доказано:
  1. Времето за зареждане на вашият сайт. Ако е прекалено дълго, то сайтът не е user- friendly и може да остане по-назад в serp-a. 
  2. Bounce Rate-a ви ако е по-висок от 60-70%, то се смята, че страницата не отговаря на очакванията на потребителя за това, което може да се намери в нея. В такъв случай, отново Google може да си помисли, че мястото ви не е там и да ви изкара от класацията. 
Това са основните неща, които трябва да има предвид оптимизаторът на 2012 година. Естествено има материал за цял един блог да се изпише, но ако спазвате тези основни фактори, то би трябвало Пандата да ви подмине. Успех!

Статията е написана от един непрофесионалист. За други интересни статии по темата, посетете моят seo блог на адрес razbirach.com

17 Коментара:

Pano каза...

Да бягаш, да бягаш, колко ще бягаш? ;-)Да добавя още 1 предложение за добро класиране в SERP-a (видео). Направете Ваши видеа и ги качете в ютуб, хората обичат да гледат...

Калин каза...

Определено не мога да се съглася с "не се престаравайте с оптимизацията". Точно това е целта на Google, да ни обърка с филтри дотолкова, че да спрем целенасочено да набираме линкове, което е ядрото на оптимизацията. Трябва просто оптимизираният сайт да е хубав и за потребителите и тогава няма да има Панда проблеми, които изглежда идват основно от User behaviour (от кликовете в SERP и Toolbar данните).

И аз точно сега смятам, че оптимизацията на сайтове става особено актуална. Доскоро всеки можеше да се занимава с оптимизация. Спинва съдържание, пуска по директории и социалки, оправя url и спами по блогове. Сега е най-трудното. Не всеки може да пише качествено съдържание по различни теми, подходящо както за хора, така и за търсачки.

Ами какво да я избягваме, заради нея загубихме цяла единица от PR!

Един от сайтовете ми съдържа много видео материали от Youtube. Поддържан е на Wordpress. Естествено му трябва повече време, докато се зареди съдържанието. Това означава ли, че за Google фреймването на собствената му услуга не е юзър френдли?

BullBlogger каза...

Юлиян, реално не Page Rank продава стоката ви. Доколкото виждам сайтът ви е онлайн магазин - важен е трафикът. Пейдж ранка има значение само за продажба на линкове и за лъскане на егото на оптимизатора, така че не му отдавайте такова значение.

Тодоров каза...

Доста правилно казано BullBlogger, вече PR-а не е от такова значение, каквото имаше преди време. Доколкото статията, напълно споделям мнението на автора, така че ако искате да не загубите позициите и трафика си, слушайте се в съветите на хората.

Петър каза...

Според мен промените, които правят Гугъл не стигат до България и тук нивото е с 2-3 години назад. Като гледам някои сайтове на първа позиция какви линкове имат не мога да си представя какъв трябва да е толкова зле сайта, че да си махнеш линка от таз. Определено обаче социалните действия дават резултат напоследък.

Диман каза...

ПР-а никога не е бил нещо съществено за мен, точно както се изрази и BullBlogger, той не продава!
Но, определено не съм съгласен с мнението че не трябва да прекаляваме с оптимизацията. По времето преди дни когато вършееше пингвина и повечето колеги го бяха ударили на изчакване, аз си продължавах със събмита и от многото сайтове с които се занимавам, само 1-2 са засегнати и то леко. Тоест не само че на моменти прекалявам с оптимизацията, еми дори и се оливам.
Обаче ако са качествени линковете едва ли разни панди, манди и т.н. ще ни направят нещо лошо.

Владимир каза...

Борихме се с Пандата, която искаше уникално съдържание. Сега пък Пингвина - иска разнообразни връзки. Голяма зоологическа градина стана. Дали новото животно няма да е самоубийство за самия Г...

От трън та на глог :) От панда та на пингвин

SaitBG каза...

Определено Bounce Rate не важи.
Първо ако важеше ще им се намали ползването на аналитикса.
Второ имам наблюдения на такива сайтове и определено не оказва негативен ефект.

Цецка каза...

Интересно ми е какво ще бъде следващото животинче

Борба до дупка и това е :). Подкрепям и аз думите на Калин. Целия свят vs. Google - пак ще губят, но печелившите ще са по-малко :)

Теодор каза...

Здравейте, Благодаря за интересната и изчерпателна статия. Сега след Пингвинчето общо взео трябва да се внимава много. Чудя се дали гугъл имат такава информация за баунс рейта, както пише в последния параграф. Чувал съм мнения от сорта "analytics е шпионин не го слагайте на сайта си" :). Никък не ми се вярва, а и да е така едва ли Г ще го пуснат официално.

Бойко каза...

Благодаря за съветите! За сега се опитвам да ги спазвам и дават добри резултати.

тази точка
Бъдете социални: Линкове от социални мрежи набират тежест.

Дали е така или аз правя нещо не както трябва. Вече 2-3 сайта след като ги сложа в 10ина мрежи с няколко различни заглавия и описания и отиват яко назад

Публикуване на коментар

Не му мислете много а драснете два три реда тук. Линковете към вашия сайт са dofollow, но ще бъдат публикувани само коментари, които не са в противоречие с Политиката за коментарите

 
 
 
 
Copyright © BullBlogger