that's all folks

Как стигнах до макароните и как се прави анализ на пазарна ниша?

петък, 16 април 2010 г.

След предния си пост “Избор на пазарна ниша за малък нишов блог на български”, в който стигнах до извода, че ще правя блог за макарони, вместо макарони получих няколко доста остри критики по мейла. Явно съм подценил интереса на аудиторията, гладна за макаронена информация.

За да не издавам тайната на кореспонденцията (колко удобно ми идва предвид съдържащата се критика) ще се наложи да задоволя любопитството ви с едно кратко резюме. Вкратце основният въпрос около, който явно мислейки твърде много за макарони на фурна, не съм хвърлил достатъчно светлина е: От къде се пръкнаха тия макарони?

Действително, като прочета предния пост по внимателно, единствения смислен извод, който мога да направя е, че на автора му са се плюскали макарони на фурна като на белгийско прасе – трюфели. Та дължа малко обяснения за процеса на достигане до тия макарони.

Изборът на ниша се разделя на два основни етапа:
- оформяне на идеята за нишата (в общи линии това направихме в предния пост)
- анализ на потенциала на нишата (все още не говорим за конкуренцията)

За да ви дойде идеята за нишата не е необходимо да следвате строги научни правила. Не случайно търсих думата “идея” за да опиша етапа. За да не се повтарям – основният критерий тук е да намерите нещо, което би ви било интересно и да го съобразите с възможностите си за осъществяване (изграждане, намиране на интересна информация, поддръжка, и нужното време за всичко това).

Втората част, анализа на потенциала на нишата, да си призная явно го попретупах (да не казвам, че въобще не съм го писал). В този етап трябва да се опитате да си представите доколко нишата, която сте избрали има възможности за развитие на конкретния пазар. Говорейки за България, представете си дали бихте могли да намерите достатъчно хора, които да се интересуват от Бочи Бол (Bocce) и да посещават блога ви? Аз поне не съм чувал за Българска Бочи Бол Федерация.

Във видеото ще разгледаме четири начина да определите потенциала на избраната от вас ниша. Не си приготвяйте тефтер, няма да издам някакви невиждани чудеса на онлайн бизнеса – просто вижте тези четири подхода и от там нататък използвайте здравия разум и въображението си.



За ваше улеснение ето линкчета към важните неща във видеото и друга полезна информация за нещата, за които споменахме

1. какво е бочия или правилно bocce
2. Бочията си има и федерация и дори световно първенство
3. Линкче към последното тулче от видеото https://adwords.google.com/select/KeywordToolExternal

Следващия път вече ще се заемем с конкуренцията, но първо ще си купя едни макарони на фурна – тая ниша явно ще ми се отрази на теглото.

Добър апетит!

10 Коментара:

spy каза...

Това с въртележката на Гугъл не го бях забелязал досега. И днес няма да си легна прост :-)

Николай каза...

Интересен експеримет :). Въпреки че не съм толкова начинаещ, някак искам да продължа да го следя и чувствам че ще науча нещо :)
Очаквам следващия пост по темата.
Поздрави и браво за начинанието.

Venci каза...

Интересна и полезна информация,

Ангел каза...

Макар и да са ми ясни нещата, ми беше интересно да видя още една гледна точка / практика :)
Поздравления за положените усилия и успех с ... макароните ;)

BullBlogger каза...

Благодаря, с тия макарони все не мога да се наканя да продължа - много ми се прияждат макарони на фурна като започна да пиша.

То дано само да не стане така, че интереса към експеримента да се дължи основно на макароните, а не на написаното.

Анонимен каза...

Един въпрос за мястото за рекламодателите.Трябва да си инсталирам гоогле аналитикс ли,защото аз ги нямам тези отделения горе,където бул клика за да види колко на брой пъти е търсена дума или фраза

Анонимен каза...

На каква база дава резултатите след думата в adwords дали е малка или голяма конкуренцията.
Намирам примерно израз от 2 думи с по над 50к търсения на месец и доста резултати в СЕРПа, а там дава много слаба конкуренция?!

мартин каза...

Интересна и полезна информация

Анонимен каза...

Може ли линк към въртележката, защото в новия дизайн на google не я намирам :(

BullBlogger каза...

въртележката беше премахната като инструмент преди около година. аз лично си го харесвах и така и не разбрах защо гуглата реши да ни лиши от въртящата се джаджа

Публикуване на коментар

Не му мислете много а драснете два три реда тук. Линковете към вашия сайт са dofollow, но ще бъдат публикувани само коментари, които не са в противоречие с Политиката за коментарите

 
 
 
 
Copyright © BullBlogger