that's all folks

Крадат съдържание от мен. Какво да правя?

сряда, 21 април 2010 г.

Първия и най-често срещан вариант - щъкате си тихо и кротко из любимите социалки в търсене на вдъхновение за нови публикации и изведнъж пред очите ви се набива познато заглавие. Ами да  - заглавието на последната ви статия. Сълзи на умиление премрежват погледа ви. Нещо стопля сърцето ви и с трепет, вълнение и известна доза гордост се вглеждате по-внимателно за да видите, кой е този верен ваш почитател. Радостта е попарена като омар във френски ресторант - линкът не води към вашия сайт. Ограбили са ви: някой е изкопирал вашето съдържание и го разпространява като свое. Ето някои от първите въпроси, които замъгленият ви от справедлив гняв разум, успява да роди.


Въпрос: Има ли някаква защита срещу крадене на съдържание?
Отговор: Ако питате дали има начин да забраните физически кражбата на съдържание – не, няма такъв начин. Щом нещо е в интернет то има начин да бъде копирано или възпроизведено по един или друг начин. Защитата е да търсите правата си на автор.

Въпрос: върху какво мога да претендирам за авторство?
Отговор: За да не цитирам дословно глава втора от Закона за авторското право и сродните му права ще резюмирам – върху статиите и други писмени произведения, видеоклипове, снимки, програми т.е. практически всичко, което може да се нарече съдържание на уебсайт или блог. Има няколко изрично посочени изключения, най-съществените, от които са: новини, факти, сведения и данни и нормативни актове. Т.е. няма как да претендирате за авторство върху факта, че днес е уволнен директора на намквоси или, че Премиерът е бил на посещение намдеси

Въпрос: От кой момент вече от блогър се превръщам в Автор с главно “а”?
Отговор: Вие сте автор от момента на създаването на произведението си. Не е необходимо да го регистрирате някъде или дори да го публикувате. Да, непубликуваните произведения също са обект на защита.

Въпрос: Как да докажа авторството върху статиите си?
Отговор: В общи линии това е най-сложната част. Естествено можете да разчитате на бърза индексация в Google. Действително можете да използвате данни от индексирането на статията ви в търсачките или от линкването към нея от други достатъчно надеждни и авторитетни сайтове. Това е лесно ако имате посещаван сайт/блог и някой е имал неблагоразумието да открадне статия от вас доста след публикуването и. Какво се случва обаче ако статията е открадната дни или часове след публикуването и? Проблемът е не само във факта, че ще ви бъде откраднато съдържанието, а и в опасността, че самият вие можете да бъдете обвинен в кражба на съдържание. Въпреки, че в Закона е предвидена част “Предположение за авторство” тя не дава категорична гаранция за определяне на първоизточника по време, а само по наличието на име или идентифициращ знак. В общи линии доказването на авторство е най-сложната и практически най-опасната част от защитата на авторските права. Има някои, да ги наречем, трикове за опазване на вашето съдържание. Тях обаче мисля да разгледаме в друга статия – тази и без това стана твърде дълга и суха, като козя пастърма.

Въпрос: Да се свържа ли със сайта плагиат?
Отговор: Да. В случай, че не става въпрос за явен плагиат, крадящ на едро от десетки сайтове, най-разумно е първо да се опитате да решите проблема по добрия начин. Изпратете мейл (задължително си го запишете в изходяща поща) с описание на случая и молба за премахване на съдържанието. Възможно е администраторът или собсвеникът на сайта да е подведен от недобросъвестен автор. Особено в случаите на форуми или сайтове, в които потребителите могат да публикуват информация това е просто задължителна стъпка.

Въпрос: Ако ми откажат съдействие как ще ме защити Закона?
Отговор: В случай на отказ от съдействие първо пазете копие от цялата си кореспонденция. Опитайте се да наберете максимално количество информация относно датата на индексиране на вашата статия и копието на плагиата. Опитайте се да съберете всички налични беклинкове към оригинала. Най-смисленото, което можете да направите е да се консултирате с адвокат. След това можете да подадете сигнал в Министерство на културата Дирекция “Авторско право и сродни права” и паралелно с това да заведете дело.

Въпрос: Мога ли да направя още нещо?
Отговор: незабавно подайте сигнал до всички възможни контрагенти, доставчици и партньори на сайта плагиат. За да стане по-ясно:
1. докладвайте сайта като плагиат в големите търсачки. Ето линкове за доклад в някои от тях:
a. Google - https://www.google.com/webmasters/tools/spamreport?hl=en и http://www.google.com/dmca.html
b. Yahoo - http://info.yahoo.com/copyright/us/details.html
c. Bing - http://help.live.com/help.aspx?mkt=en-US&project=wl_webmasters търсете DMCA
d. Jabse – plamen (кльомба) jabse (точка)com поне не открих друг начин
e. Яндекс – за сега не съм открил начин, така че ако някой знае ще бъда благодарен на инфо в коментарите
2. свържете се с хостинг компанията на плагиата и ги уведомете за кражбата. Ако плагиата не ползва квартален доставчик или не държи сайта си на компютъра си в къщи, ще има доста задоволителен резултат - всяка уважаваща себе си хостинг компания ще обърне внимание на подобен сигнал.
3. свържете се с техните бизнес партньори, рекламодатели и линк партньори. Едва ли ще постигнете някакъв особен резултат, но това не пречи да опитате. За разлика от цивилизованите страни, много силно се съмнявам у нас някой да обърне сериозно внимание на подобен сигнал особено ако е предплатил за линка или рекламата в сайта плагиат.

Няма панацея и лесно решение против краденето на съдържание, това не значи обаче, че трябва да оставите нещата на самотек – само от нас зависи какъв ще бъде българският интернет.

13 Коментара:

и от мен са копирали доста,но с малко заплахи махнаха сичко,пък и пичовете от хоста малко ги понатиснаха.Благодаря за съветите

BullBlogger каза...

най-значимите събития на 20 век, беклинкът ви е премахнат, тъй като противоречи на Политиката за коментарите

Радвам се, че информацията в поста ви е била полезна

Поздрави

От мен пък сякаш не копират, но имам чувството, че ще съм безмилостен, ако някой го направи. Попринцип много обичам да се гавря с такива.

Анонимен каза...

Хубава статия.
Постоянно имам този проблем, копират съдържанието и снимките от корпоративния сайт, който поддръжам. Лошото е, че фирми конкуренти го правят. Някои са по-разбрани и като се обадиш премахват материалите, но други се държат нагло и нахално. В момента се опитвам да накарам една фирма да премахне копираните от тях статии, целия им сайт е съставен от копирани материална от корпоративните сайтове на около 12 конкуренти фирми, преписан 1:1.
Пробвах с хостинг компанията, но уви българска работа.

Orlin каза...

Много полезна статия. Влиза в букмаркинга :)

иван каза...

аз ги следя постоянно и като видя че копират веднага им намирам координатите и се свързвам, ако има беклинк нямам проблеми, ако няма съм безмилостен...

zero каза...

Хубава статия ,но ми направи впечатление за репортите в google и yahoo ? Те обръщат ли внимание на това ?

латекс каза...

Много полезна статия, много често ми се случва да ми копират съдържанието. До сега съм имала успех само с 2-ма като успях малко да ги сплаша, смисъл да пишеш на гугъл няма абсолютно никакъв, лятото преди 2-3 месеца им писах за един блог, който ме копира и още си чакам отговора.

*bullblogger - линкът е редактиран, заради използването на ключови думи - моля прочетете Политиката за коментарите

Blogger каза...

Странно е, но гугъл наистина обръщат внимание. Стига да има трафик и понякога 2-3 мейла вършат работа.

вицове каза...

Чел съм я преди доста време, сега пак се върнах и попаднах на нея, наистина е полезна.

В щатите става по следния начин: адвоката на компанията се свързва с теб, праща ти един много интересен емейл с конкретни подобни спечелени дела. Става много лесно просто. В БГ ситуацията е малко по-различна разбира се..

ish2010 каза...

Ох! И друг път са ме копирали, ама сега вече е направо е брутално! Почти целия ми блог е копиран на 100% заедно с правописните грешки /то иначе сигурно нямаше и да ги видя/,картинки, текст, подредба. Абе моя блог преоблечен с друг шаблон. И Google adsence сложил. Това е станало днес около 17.00ч. Ужас! Слава богу поне и блога плагиат е в Blogger. Писах им дано да оправят нещата. Иначе няма никаква форма за контакт и не мога да се свържа директно с човека, та да му пообясня това онова. Бесен съм! То бива бива да се поувлечеш ама пък да копираш 1 към 1. Явно му е харесал блога ми. Ха-Ха. От 3 страници 2 са 1000% мои и 1 негова/нейна/участие. Е на това здраве му кажи.
Ще ви държа в течение. Междувременно ако някой има идея да я дава

Стоян каза...

Много яко написано :) Иначе ако те крадат не можеш да направиш нищо. Просто се надяваш Google да индексират оригинала по-бързо.

Публикуване на коментар

Не му мислете много а драснете два три реда тук. Линковете към вашия сайт са dofollow, но ще бъдат публикувани само коментари, които не са в противоречие с Политиката за коментарите

 
 
 
 
Copyright © BullBlogger