that's all folks

Обвиняват ме в кражба на съдържание ще лежа ли?

сряда, 21 април 2010 г.

Пишете си тихо и кротко. Радвате се на своите посетители и на скромните им кликания по Гугълските реклами. Изобщо блогерска идилия... Докато една вечер, отговаряйки на писма от ваши фенове и не чак толкова, приспивното чатъркане по клавиатурата спира втрещено:

“... Вие нарушавате Закона за авторското право и сродните му права ... дължите обезщетение в размер ... премахнете незабавно, в противен случай ... правата ни в съда ... чл. 172а ... лишаване от свобода до пет години и глоба до пет хиляди лева”

КАКВО?



Мишката безпомощно увисва на кабела и се залюлява в краката ви. Поглеждате жално часовника с надеждата, че това е поредния Гугълски кошмар. След няколко минути взиране в движението на стрелките почти сте повярвали, че на въображението ви просто вече му се спи. Даа, явно трябва да спрете кафето с коняк след полунощ. Но не... краткият текст продължава да стои на екрана и курсора мига с постоянството на кардиограма. Леден страх сковава сърцето ви

Ама аз нищо лошо не правя...

След първоначалния стрес прочитате мейла по същество. Действително обвиняват ви в плагиатство.

Не си мислете, че това никога не може да ви сполети. Ето ви няколко примерни въпроса. Ако на някой от тях или на някой от породилите се във въображението ви сценарии здравият ви разум отговори дори с уклончиво да, тогава ВИЕ СТЕ ПОТЕНЦИАЛЕН ПЛАГИАТ:
- Превеждате ли статии? Сигурни ли сте, че друг не ги е превел преди вас?
- Купувате ли статии? Каква е гаранцията, че те не са заимствани от друг източник?
- Имате ли картинки? Защо сте убедени, че те не са обект на авторско право?
- Използвахте ли готов дизайн? И не сте се замисляли, че сте нарушили авторските права на дизайнера?
- Купихте ли си дизайн? И повярвахте на фрилансъра, че дизайна ви не е заимстван от друг сайт?
- Имате ли поръчково лого и банери? И се хванахте на обясненията на хлапето, което ги прави, че са изцяло негово творение?
Наистина ли сте толкова наивен да смятате, че някой ще ви повярва, че не знаете?

Така. Нека преминем по същество – какво да направите ако ви обвинят в крадене на съдържание. Държа да подчертая, че изхождам единствено от презумпцията за добронамереност а именно, че вие сте подведен или сте в неведение за кражбата. Не толерирам никаква друга позиция. Не е редно и вие да толерирате друга позиция.

1. Първо и най-важно: не се опитвайте да се криете или да мислите, че нещата ще се разминат от самосебе си. Авторът не е длъжен да ви информира за последващи действия и ако е убеден в правотата си следващия ви контакт с него може да бъде в съда!
2. Проучете детайлите:
    • Внимателно прочетете писмото на претендиращия за авторство и проучете вашия материал и неговия (сравнете статии, снимки и т.н.)
    • Потърсете други копия освен вашето, проучете и тях. Направете си списък, ако се наложи ще го предоставите на автора – сори ако ви се струва неморално, ама не е редно да изпитвате някакво чувство за солидарност с другите плагиати и без това сте се накиснали достатъчно.
    • c. Анализирайте собственика на сайта. От правна и морална гледна точка няма никакво значение дали насреща ви е друг блогър или голяма медийна група. Единствената разлика е във вероятността и възможностите за по-сериозни намерения (ако ви минава през ум да се скатаете вижте точка 1)
    • d. Ако сте използвали услугите на някого за да се снабдите със спорния материал изровете цялата си кореспонденция, координати за контакт и документи за плащане. (предполагам това ви навежда на мисълта да пазите такива нещица за в бъдеще)
    3. Свържете се с претендиращия за авторство

    • Изпратете отговор във възможно най-кратък срок. В отговора си опишете фактическата обстановка т.е. как сте се сдобили със съдържанието. Ако сте убедени, че отсрещната страна има основания за претенции предложете незабавно премахване на съдържанието или поставяне на линк към източника. Опитайте се да компенсирате по някакъв начин автора – използвайте въображението си: ревю, линкове, реклама, пост извинение и т.н.
    • В много случаи въпросът се решава до тук. Ако авторът настоява за обезщетение можете да му предложите в замяна съдействие за разкриване на други случаи. В случай, на отказ обаче ви остават два варианта:
      • Да изплатите исканото обезщетение – задължително си запазете цялата кореспонденция и копие от платежния документ. Можете да настоявате за правото да продължите да използвате съдържанието
      • Да откажете да изплатите обезщетението – в този случай рискувате да продължите спора в съда. Най-разумно е на този етап незабавно да се консултирате с адвокат.

    4. Какво да НЕ правите

    • Пак прочетете първа точка и не правете написаното там
    • Не претендирайте за авторство освен ако не сте абсолютно убеден, че претендиращият за авторство е всъщност плагиатствал от вас. Убежденията ви обаче трябва да бъдат доказуеми. В интерес на истината подобна наглост все още не съм виждал, но познавайки културата на българския нет изобщо няма да се изненадам
    • Не търсете съвети по форуми и социални мрежи, особено ако търсите съвети в посока как да минете между капките. Най-малкото: задайте си въпроса Какво ви кара да мислите, че авторът не е член на същия форум и дори не ви дава “съвети”? Не можете да му се сърдите – неговите права са накърнени.

    И на последно място: не се изкушавайте да си набавяте съдържание по лесния начин винаги можете да се озовете и от другата страна и усещането е доста противно.


    източник на илюстрацията www.freeclipartnow.com

    28 Коментара:

    Янчо каза...

    Да, много вероятен сценарий, при този динамичен интернет процес. Даже при 100% авторско съдържание няма гаранция, че някой друг, който е писал преди тебе за това,няма да сметне статията за плагиатство.

    Доста полезен материал...

    До скоро и аз не знаех че дори преразказването на статия е престъпление, но явно е така. Но с това огромно богатство в нета, много трудно би писал за някаква популярна тема, без да има стотици подобни материали и голяма вероятност някой да те набеди в кражба. Според мен трябва да се търси промяна в законодателството, но в никакъв случай да не се защитава чистата кражба на материали.

    Случайно попаднах на блога и се зачетох.Като цяло нямам време да пиша по блогове, но нали давате реални линкове реших да се възползвам.
    Сега да преминем към темата.
    Против плагиатството съм но не мога да се съглася с казаното тук.Според мен е изключително трудно някой да те обвини в кражба на интелектуална собственос, ако няма наистима основание за това. А и като знам как се точат гражданските дела най-много по средата да се откаже.И за да не звуча голословно давам и един пример.
    Да речем че двама души са гледали даден футболен мач и разказват за събитията на терена в свойте статии.Никой от никого не е взаимствал съдържание.Според писанията в горните коментари единият много лесно би осъдил другият.То тогава вестниците всеки ден щяха дела да си завеждат. Питам тогава това кражба на интелектуална собственост ли е?
    Всеки би могъл да предяви някакви претенций.
    Идеята е нещо друго.Всеки краде идей, но това няма как да бъде овладяно.И от мен са крали и продължават да крадат и от вас са крали, а и ние също сме го правили.Дори блоговете които сме създали могат да се нарекът кражба на идея,ако нямаме претенций, че от нас е тръгнала идеята.
    И накрая линка към сайта: http://videonabliudenie.eu

    Митака каза...

    В началото и аз крадях съдържание.Чак сега когато започнах сам да си го превеждам и пиша ме е толко яд като видя моя статия,че избеснявам,ако копирачът ми е пред очите ще го размажа.

    BullBlogger каза...

    Мариан, сега аз пък ще опонирам - шансът да преразкажем впечатленията си от мача и това да бъде определено като кражба на съдържание е просто абсурдно. Какво е кражба на съдържание: ако ти в блога си опишеш един подробен анализ защо в мача отбор А е паднал в резултат на стратегическа грешка в разпределението на играчите и аз после напиша, че Отбор Б е бил, защото отбор А са допуснали стратегическа грешка при разпределението на играчите, това е кражба на съдържание. Фактите не са собственост. Мачът е завършил 2:0 (или колкото и да е там) аз не мога да претендирам, че ми крадеш съдържанието, защото казваш, че мача е свършил с 2:0, но мога да претендирам за кражба ако си перефразирал анализа, който съм направил.

    Естествено, че не е лесно да се докаже. За миг не ми е минавала мисълта, че гражданско дело за авторско право върху статия в някакъв блог ще се реши за една седмица. Въпросът е, че кражбата на съдържание е толкова разпространена в интернет (и особено българския) и се върши толкова нагло, че в повечето случаи става въпрос директно за копиране и пействане, а не за преразказване.

    Границата е тънка между преразказ на събитие и преразказ на анализ.

    М др линка ти е в името - отдолу не е активен

    BullBlogger каза...

    Митак, да гадно е да те крадат, но като публикуваш в интернет (или като публикуваш изобщо) това си е риск - който го е страх от мечки не ходи в гората.

    Важното е да знаеш, че все пак има някакви начини да опазиш труда си - важното е копирачът да знае, че все пак има някакъв начин да го застигне възмездие и най-важното е да знаеш, че можеш да спиш спокойно, защото ти си истинският автор.

    Хмм, то бая сълзливо стана...

    Про каза...

    Полезно четиво.Дава доста насоки как да се опиташ да излезеш от ситуация.

    Спор няма, всички сме по малко плагияти, но според мен проблема не е ако си плагият, а по-скоро ако цитираш без да упоменеш източника или направо си изкопираш всичко от първоизточникът :)

    Полезна статия, наистина. По принцип да всичко е измислено вече, няма какво ново да се измисли, повечето хора използват написани материали и статии като само заменят словореда, значението на думите - 90% от хората така правят. Представете си една новина - тя няма как да е различна в 10 различни блога, освен да е преразказана с други думи, .......е на това кражба ли се вика ?!

    Bid Place каза...

    Това е супер възможен сценарии и за съжаление никой не го взима на сериозно ( или почти никои). В интерес на истината и не съм чел друга статия на тази тема. Материала тук е много добър и мисля, че ще е доста полезен, както ако ви се случи подобно нещо, така и да избегнете да участвате в такъв филм. Мога д акажа, като почти юрист, че съветите са добре подредени и навързани по пътя на производството по подобни случай. Това са основните неща, ако стигнете до адвокат, намерете някой наистина разбиращ от този вид спорове, не просто адвокат. Поздравления за автора!!!

    BullBlogger каза...

    Bid Place, благодаря Ви за позитивния отзив. Ще Ви бъда изключително благодарен ако използвате истинското си име вместо ключови думи - тогава ви гарантирам, че линкът ви ще остане

    Поздрави!

    експертизи каза...

    По темата - можете да си защитите правата, чрез компетентна правна помощ.

    BullBlogger каза...

    По въпроса - експертизи, можете да получите беклинк, чрез прочитане на Политиката за коментарите

    Момчил каза...

    За мен е изключително полезно да се открият списъци на адвокати компетентни по интернет право. Аз например не знам от къде да си намеря такъв. Вие знаете ли накой?

    BullBlogger каза...

    Откровено казано се съмнявам да има адвокат специализиран в нишата "интернет право". Законодателството в областта не е чак толкова много, а и в много голяма степен интернет бизнеса се регулира от търговското право (както и всякакъв род други бизнес отношения). Най-важното е да попаднете на съвестен адвокат, който да вникне в проблема Ви и да направи всичко възможно да Ви даде правилната консултация.

    Анонимен каза...

    Мисля, че когато се прилага линка на копираната статия - няма никакъв проблем.

    Калоян каза...

    А как някой ще докаже, че статията му е авторкса, при положение, че 10-тина агрегатора изсмукват съдържанието му за секунди?

    Ангел каза...

    Ако нещата не са авторски, сайта просто няма да пожъне успех. Според мен малки сайтове нямат място за притеснения ако копират статии, но просто никога няма да се развият така. А ако се развият, веднага ще бъдат принудени да изтрият всичко, което е обект на авторско право. За това най-добре не крадете чужди статии...

    Анонимен каза...

    Много филми гледате всички, това може да стане само в Америка. Струва ли си да се съди човек който е изкарал $1.25 цента от блога си, а малко са тези дето изкарват повече в България, огледайте се 90% от съдържанието е крадено или преразказано, погледнете в 3-4 по-известни медии новините, защо ли много си приличат че чак са едни и същи. Живота на Българския блогър без туй си е вкиснат, че да му го влошават още.
    Иначе аз лично, съм против дирекното копиране на информация, или поне да се оставя линк към автора.

    simplycast каза...

    Като цяло... аз съм "патил" от подобно предупреждение

    Ако си дребна риба ,гориш директно
    ако си под шапката на дебела фирма с достатъчно пари... предупреждават те... ако си .. да не продължавам колко акота има...

    Carevica каза...

    Не смята, че това е възможно в България, но имайки едно на ум, мисля да не качвам торенти ( :

    Анонимен каза...

    Аз не видях dofollow линкове в коментарите...



    Не му мислете много а драснете два три реда тук. Линковете към вашия сайт са dofollow, но ще бъдат публикувани само коментари, които не са в противоречие с Политиката за коментарите

    Анонимен каза...

    Ползвам информация от няколко сайта, когато пиша. И български и чужди, които превеждам с Гугъл. Не преписвам, а предавам информацията с мои думи. Не съм много запознат с авторското право, но мисля, че не правя нищо лошо. Иначе все едно да те съди учителя ти за това, че си му прочел учебника и си предал знанието нататък. Все пак няма от къде да знам разни неща от самосебеси, все трябва да съм ги прочел от някъде или някой да ми ги е казал. За снимките търся такива, които са безплатни, но не винаги се получава. Давам линкове от къде съм ги взел.

    Масла каза...

    Определено всеки сам трябва да си мисли статийте.

    МОД: масла, линкът ви е премахнат - преди да спамите прочетете тая Политика за коментарите

    BullBlogger каза...

    Анонимен, правилно сте забелязали - след редизайна съм забравил да направя коментарите дуфолоу. Вече всички коментари отново са дуфолоу.

    Благодаря за напомнянето.

    Мисля, че досега няма осъдени за кражба на съдържание.
    Единствено знам за няколко дела, които са свързани с кражба на снимки от блогове и сайтове.

    Петър каза...

    Чудесен блог :) Благодаря за полезната информация!

    Публикуване на коментар

    Не му мислете много а драснете два три реда тук. Линковете към вашия сайт са dofollow, но ще бъдат публикувани само коментари, които не са в противоречие с Политиката за коментарите

     
     
     
     
    Copyright © BullBlogger