that's all folks

Блогът ми е тъп или просто аз съм грозен?

неделя, 3 януари 2010 г.

Търсиш ниша, проучваш конкуренция, мъчиш се с дизайн и после пишеш ли пишеш и накрая к`во – мъртва черта в Google Analytics*. И това ако е справедливост. А толкова грозни и глупави блогове и сайтове се пукат по шевовете от посетители и със завист осъзнаваш – и от приходи.


Дааааа, това е тежката участ на 99 % от начинаещите блогери. Освен ако не сте попфолк звезда е трудничко да разчитате на лична популярност за да докарате посетители на блога си. Сам по себе си този печален факт поражда въпроса от къде въобще се пръкват посетителите?

Може би, въпреки, че сте блогър или уебмастер не е зле от време на време да се замислите, как бихте действали като обикновен, простосмъртен посетител и да потърсите нови начини да обърнете нещата във ваша полза.


Търсачките: Един от най-простите начини да намериш информация за климатици в интернет е да бучнеш две три ключови думички в някоя търсачка като Google, Yahoo или Jabse. Всяка страница/блог, която има щастието да бъде показана в челните позиции на резултатите от търсенето на “монтаж на климатик” ще се радва на посетители... да, да и на приходи!

Форуми: всяка съвестна майка е див фен на bgmamma или поне има профил там.
Защо трябва да ровите с часове из всякакви сайтове за да откриете рецепта за крем брюле, като можете просто да отскокнете във форумчето и да пуснете едно въпросче. Ще ви залеят с разнообразна информация, полезни съвети и естествено линкове към изпробвани и изядени рецепти.

Социални мрежи: Забравете фанатичното субмитване в Svejo, на което се подлагате ежедневно като всеки начинаещ блогър. Помислете какво правят другите там. Да. Тези странни безлични типове, които не се занимават с блогове и уебсайтове като вас. Само с няколко клика можеш да се снабдиш с прясна и интересна информация за най-готините филми например. И тук не говорим за напудрените текстове по афишите, а за истински впечатления на хора гледали филма, за стойностни статии, за най-готините снимки от сцените, за някоя пикантерийка покрай артистите, дори рискувате ако се увлечете да разберете и целия сюжет и да разплетете интригата във филма преди да сте влезли в киносалона.

Други сайтове и блогове: повечето хора не подскачат от сайт на сайт из нета, като пеперуда в разплоден сезон. Обикновеният юзър чете новините от dnes.bg, поръчва си пица от amam.bg и като има нужда да си настрои мирогледа влиза в kaka-cuuka.com. Ако му трябва нещо друго, независимо дали сателитна чиния или рецепта за кисело зеле по добруджански, той започва да проверява първо любимите си сайтове. Ако там случайно попадне на линк или реклама, се доверява безпрекословно и доверчиво се насочва към препоръчания източник.

Сега е време да преговорим:
1. Ако сайтът ми за климатици излиза на първо място в търсачките при търсенето на “климатици варна” например, то шансовете ми за поръчка са доста по-големи
2. Ако пускам по една две рецепти месечно в бгмама и съветвам мамчетата как да им бухне кекса и да не прегори баницата, всяка търсеща рецепта за крем брюле мама първо ще порови из моите постове и линкове (към моя блог естествено)
3. Ако поствам редовно впечатленията си от последния филм, който съм гледал и всякакви интересни Холивудски новини, мога да натрупам фен групичка от диви киномани като мен
4. Ако пиша смислени коментари в чуждите блогове и помагам на хората да уцелят точния момент за да спрат ферментацията на зелето, освен похвали за резливата зелева чорба ще получа посетители а и кой знае, може и някой и друг линк из готварските сайтове.

Явно трябва да излезеш от къщи за да намериш приятели. Така, че спрете да се взирате в статистиките на вашия блог, а се огледайте, кой друг твори из вашата ниша. И ако още не сте го направили – крайно време е да направите едно проучване на конкуренцията си.

Колкото до изграждането на добра репутация и линкове - най-ползотворният начин да се сдобиете с наистина качествени линкове и популярност сред вашата целева аудитория е да пишете качествено и интересно съдържание. Не само в собственият си блог, а навсакъде където публикувате нещо. Във форуми, директории със статии, коментари по други блогове и дори, когато поствате линкове из социалните мрежи.

Google Analytics – популярен инструмент за следене и анализ на посещенията на уебсайтове

6 Коментара:

От svejo правя по 10 посещения на статия :) Може да не е кой знае колко, но тъй като моят сайт е онлайн магазин, е доста добре, защото това може да са бъдещите ми клиенти. Тъй че ако сте блогър - публикувайте в svejo, но само най-хубавите си статии, които биха били интересни. За форумите какво разбрах: "Пускай темички и питай, имайки линк в подписа на профила си; Пускай темички със статия и линк към твоя сайт." Второто съм го правил

Янчо каза...

Напълно си прав за климатиците и кекса, а за бг-мама бих съветвал да се внимава и да се не се пише извън темата, защото много лесно бан-ват. Така е в повечето форуми между другото ако се пише с цел директна реклама.
A искам да питам Мартин защо не предлагат зеленото Polo, никъде не мога да го намеря.

BullBlogger каза...

Янчо, вярно е не само в бгмама (въпреки, че там наистина модераторите просто къртят паважа понякога с техните банове). Навсякъде се пресича малко или много опита за директна реклама.

И ми е трудно да разбера, защо много хора не отделят половин минута за да прегледат за какво иде реч в поста и да пуснат свързан коментар. Няма нужда да е някакво гениално творение - просто два реда по темата. Въпреки, че BullBlogger не се пука по шевовете от посетители, ни се налага през ден през два да трием по няколко едносрични коментара.

В края на краищата кипи безсмислен труд - коментатори бучат, модератори трият

bgseo каза...

Към социалките съм добре настроен , не само заради евентуалните посетители ( които обикновенно са идиоти ) , но за линка който дават моментално , както и класирането им . Например някоя статия в svejo , може да иде на първи позиции в googlе .
Имал съм случай , пускам статия в свежо , към мой минал проект, тя се класира на първи позиции и досега от там има 1000 посещения и повече.
Твърдо за Социалните мрежи!
А форумите и те са полезни ,пак заради СЕРПА, посетителите , мисля че не са важни :)

***
линкът от коментара ви е редактиран, моля, прочетете политиката за коментарите - има връзка точно над формата за публикуване на коментар. Благодаря!

От подписи във форуми получавам много малко посещения, затова понякога предпочитам да пусна цяла тема с линк към сайта си и да рискувам да ми я изтрият, но да знам, че освен линк ще имам и посещения. От тези форуми имам изненадващо много посещения когато направя тема и пусна линк в темата:
http://www.vwclub.bg/forum/ - 194 посещения
http://forum.nariba.com - 186 посещения
http://forums.data.bg - 133
http://forum.gtsofia.info/ - 123
http://lokforum.com/ - 84
http://prognozi.com/forum/index.php?www - 74
Пробвайте да видите какъв як трафик ще получите (не говоря за слагане на линк в подпис).

Ако имаш блог или сайт в комерсиална или интересна ниша и нищо не разбираш от оптимизация направо можеш да забравиш да привлечеш потребители. Много по-лесно е да намериш някоя близка ниша с не чак толкова много търсения, но и не оптимизирана за да привлечеш хора.

Публикуване на коментар

Не му мислете много а драснете два три реда тук. Линковете към вашия сайт са dofollow, но ще бъдат публикувани само коментари, които не са в противоречие с Политиката за коментарите

 
 
 
 
Copyright © BullBlogger