that's all folks

Как се става гуру в дадена област?

вторник, 26 януари 2010 г.

Гост автор: Ивайло Попов
В Съединените Американски Щати е живял велик бейзболист на име Тед Уилямс. Той имал удивителен удар и завидни физически способности. Веднъж репортер му задал въпроса как удрянето на бейзболна топка му се удава толкова лесно.” Много просто”, отвърнал Тед Уилямс.” Правя по хиляда маха на ден.” Без значение дали бил на игрището, в съблекалнята, под душа или в спалнята, Тед Уилямс размахвал своята бухалка по хиляда пъти на ден.
Именно тези хиляда маха различавали Тед от другите играчи, които сигурно са правили с няколко стотин по-малко от него. Отговорът защо удря толкова добре се състоял в тези хиляда маха.

Общото между Тед Уилямс и гуруто е числото хиляда. Много специалисти са на мнение, че са нужни хиляда часа практикуване, за да станеш експерт по нещо. Няма значение дали това е чужд език, музикален инструмент или друга дейност.

Имам черен тефтер. От тези китайските, дето ги има по „левчетата”. В него всеки път си записвам какво съм направил, за да усъвършенствам своето писане. Когато прекарам един час в усъвършенстването на това мое умение отварям тефтера. Пиша какво съм научил нещо, което ми е харесало. В момента съм малко под двеста.

Всеки експерт има мнение по различни въпроси и ги споделят. Отделяйте време, за да споделяте своето мнение. Пишете коментари по блогове, форуми, сайтове. Нека хората научат за вас. Това е Вашето мнение. Ако сте съгласни с експертите във вашата област направете обобщение защо са прави. При несъгласие-посочете я като представите своите идеи и факти.

Изучете в детайли вашата област, където искате да се развивате. Глупаво е пиша за search engine optimization например, а да не знам какво е значението на понятията „meta tag” и влияят ли за класирането на уеб сайтовете в търсачките. Следете новите тенденции във вашата област, усвоявайте знания и похвати. Учете се от експертите, питайте, задавайте въпроси.

Хората обичат да слушат и вярват на човек със солидни познания и умения, които те самите нямат. Те искат да се учат от този, който според тях знае „как се прави”.

Гуру не се става за една нощ. Трябва постоянство, търпение и воля.

Тук искам да поместя един цитат от писмото на един приятел. Калин Георгиев:

„ ...А и много работа се изисква. Ето, неделя сутрин 4:30, но на мен работохолизма не ми прощава.
Надявам се скромното ми мнение да ти е от помощ.”

Ако по времето, когато пиша тази статия аз му пратя писмо то краят му ще звучи горе долу така:

„Навън е минус 15 градуса, часът е 3:39, след три часа трябва да ставам за бачкане, но енергия и тонус за работа не ми липсват!”

Коментар на Bullblogger: Колкото повече чета постовете на Иво, толкова повече се убеждавам, че на него писането наистина му се удава. Предполагам вече сте чели другата му статия в Bullblogger, а междувременно ви предлагам да хвърлите и едно око на възможността и вие да се сдобиете с уникална история, която те хваща за ушите.

11 Коментара:

Всяко едно умение, за да се извиси в небесата на професионализма изисква доза постоянство и воля. Дали това ще бъдат хиляда удара, или 100 зависи от самия човек. Не вярвам в универсални закони, но вярвам, че човешката воля е по-силна от всяко препядствие. За нея няма непостижими неща, няма непостижими мечти....

Току-що няколко добре написани изречения ме стимулираха за напред в моя проект . Тук е и мястото да спомена " Когато има желание, има и начин " . Не напразно всеки гуру ни казва "прави го с удоволствие , за да преуспееш .. "

Съгласен съм с теб Стоян защото желанието е горивото което е необходимо, за да действаме, да бъдем непрекъснато в движение!

Как се става гуру в дадена област? С нечовешки труд и години работа :) Също въобще не ми е нужно да знам какво meta tag за да се класира добре в google по простата причина, че не влияят, а дори да влияят, то е изключително малко :)

Нужна е и теоретическа подготовка! Като автор на 15 книги и хиляди статии препопоръчвам на всички мемоарните книги на Паустовски "Време на големи надежди".

В тях той описва срещите си с Исак Бабел, който най- подробно обяснява как е постигнал невероятния си изказ и стил.

Zaya каза...

Работа, работа и пак работа... Така се става Гуру в дадена област. И както колегата по-горе е написал - трябва да имаш и няколко книги зад гърба си! :)

**************
Zaya, линкът ви е редактиран. Моля, следващия път първо прочетете Политиката за коментарите - връзка има точно над формата за публикуване на коментар. Благодаря!

....яко къртовски труд, ...колко безсънни нощи съм имал докато започна да правя що годе добри дизайни, пък после още колко години се минаха докато се доошлайфам, като се върна назад виждам че са минали 13 години, ...иска си работа, яко работа

Юлия каза...

Интересна статия! Едва ли има точна рецепта, но все пак според мен за да станеш гуру може би трябва да имаш много гурли или гургулици ;)))

BullBlogger каза...

Юлия, какво пушите?

Ники каза...

Между другото, когато човек извършва дадено движение многократно, мозъка трупа важни данни за това движение. Дори докато спим, мозъкът преговаря тези движения и усъвършенства вашите умения да ги изпълнявате по-прецизно. Мускулите в тази област, която извършва движението, стават по-силни, по-прецизни и стават специалисти в това движение. Постепенно ставате изключително добър в това движение и го правите с лекота и изключителна точност. За това тези 1000 маха на ден са помогнали толкова много на Тед Уилямс.
Много интересно как на практика всеки може да стане виртуоз в почти всичко, стига да го повтори достатъчно пъти.

Георги каза...

Интересна статия. Беше истинско удоволствие да я прочета, но за съжаление си мисля, че не е толкова просто. Хора, които се скъсват от работа има много по света и не точно количеството работа определя наистина добрите от просто добрите.

Трябва да има някаква смес между желание за труд и качество.

Според мен, това не се отнася единствено до новооктрити ниши, като да кажем SEO. Преди 5-6 години, единствената разлика е било количеството труд и само трудолюбивите са останали. Сега, дори и в SEO-то се иска и талант.

Публикуване на коментар

Не му мислете много а драснете два три реда тук. Линковете към вашия сайт са dofollow, но ще бъдат публикувани само коментари, които не са в противоречие с Политиката за коментарите

 
 
 
 
Copyright © BullBlogger