that's all folks

Как да създадем успешен блог?

сряда, 30 декември 2009 г.

Гостуващ Автор: Мартин Радев 
успешен блог
Това е въпрос, който вероятно са си задавали много потребители на интернет. Все пак притежаването на уебсайт или блог си е възможност за печалба от интернет, а кой не иска допълнителен приход.

Линкове и СЕО

петък, 25 декември 2009 г.



Гост Автор: Мартин Радев

Повечето от сайтовете биха могли да се класират добре само с добро съдържание и линкове към него, разбира се, ако конкуренцията в нишата не е прекалено голяма и силна. В тази статия, както обещах в SEO в лесни стъпки, ще ви дам идеи откъде бихте могли да си набавите така ценните линкове.

Аз лично деля линковете на dofollow и nofollow (за един линк може да разберете дали е dofollow или nofollow като разгледате кода - ако има rel="nofollow", то той е nofollow линк и не би ви помогнало за по-добро позициониране в търсачките; другият начин е да си изтегли addon-a за mozilla: Nofollowdofollow , който оцветява dofollow линковете в синъо, а nofollow линковете в червено), а тях на качествени и некачествени. Търсачките отчитат nofollow линковете и не си мислите, че може да наспамите по форуми и блогове 1000 nofollow линка за един ден и примерно Google да не забележи. Търсачките просто няма да ги употребят, но ще усетят спама и сайтът ви може да падне на по-задна позиция. Dofollow линковете са може би на второ място по важност след онсайт сео оптимизацията (в нея не включвам доброто съдържание на текст).

Сега ще ви разкрия защо ги деля на качествени и некачествени dofollow и nofollow линкове:
- Некачествени nofollow линкове: не играят почти никаква роля за SEO оптимизацията и не привличат посетители към сайта ви.
- Качествени nofollow линкове: не играят почти никаква роля за SEO оптимизацията, но поне привличат посетители към сайта ви.
- Некачествени dofollow линкове: Anchor-ът не е ключовата дума, за която се борите; на същата страница има още много линкове към други сайтове; слаб трафик към вашия сайт.
- Качествени dofollow линкове: Anchor-ът е ключова дума, за която се борите; има малко или никакви линкове към други сайтове; правите много посещения благодарения на линка.


Сега ще ви дам насоки от къде да си набавяте dofollow линкове:
- Сложете линк в подписа си на някой форум. В 99,9% от форумите те са dofollow.
- Регистрирайте сайта си в директории. Не навсякъде са dofollow, не са особено качествени, но линкът си е линк и винаги е в полза.
- Пишете смислени коментари в блогове (прост пример - Име: парфюми ; Email: bparfumes@gmail.com ; Сайт: http://buyparfumes.com ; коментар: НЕЩО НАИСТИНА СМИСЛЕНО, БЕЗ СПАМ! НЕЩА ОТ РОДА: "супер яко, брат", "яка статия", "интересно" и някакви двусрични коментари ще биват изтривани и евентуално при по нататъчен спам ще бъдете баннат от сайта). Не всички блогове предоставят dofollow линкове - повечето блогове на blogger.com предоставят nofollow коментари, в моят сайт също са nofollow линковете, но пък коментарите в bullblogger.info са dofollow и ако са смислени, ще бъдат одобрени!
- Много форуми предоставят възможността да напишеш ревю на своя сайт... е възползвайте се
- Ако вашият сайт е онлайн магазин, може да пускате обяви (в някои сайтове за обяви линковете са dofollow)
- Социални bookmark сайтове... В тях можете да слагате линк към ваша статия. Идеята е заглавието на "статията" в социалната мрежа да е с ключова дума, употребена във вашия сайт, а самото съдържание да не е същото като това във вашия сайт (да няма дублиране на съдържание, въпреки че линкът към вашия сайт показва на Google, че именно вие държите авторските права за статията). Полезни социални мрежи: zdravei.net , dao.bg , piron.bg , predpriemach.net , it.linkovete.com (разбира се те са много, но това са тези, които използвам аз за dofollow линк). Може би кралят на социалните мрежи в България е svejo.net - не предоставя dofollow линк, но поне може да получите много посетители! В тези сайтове бихте могли да сложете линк всяка страница от вашия сайт, даже е доста хубаво.
- Пишете статии за сайтове: много сайтове предоставят възможността да напишете статия за тях и да получите линк накрая на статията към вашия сайт. Bullblogger.info предоставя такава възможност и аз като Автор-по-желание бих посъветвал да напишете поне една статия за този блог - линкът е качествен и собствениците са големи пичове! Може би не е тук мястото, но ще дам още един пример да се сдобиете с линк към вашия сайт: 4anta.com представя възможност да получите админ акаунт в техния сайт, да пишете статии и да получавате линк към твоя сайт в страницата на профила ти - в крайна сметка колкото повече статии, толкова повече е олинкана страницата на профила ти там и линкът към твоя сайт става все по-качествен.
- Реципрочни линкове: бихте могли да обменяте линкове със други сайтове ОТ ВАШАТА НИША (това е много важно, защото реципрочните линкове са слаби, а стават още по-слаби ако двата сайта са на съвсем различна тематика: примерно не може единия сайт да е за парфюми, а другия за булдозери... просто някак си не е на място). Внимателно проверявайте другия сайт колко посещения прави, дали използва black hat seo, на кое място се класира, какъв е линкът към вашия сайт (дали е nofollow, dofollow или е обвързан с някакъв друг код като java script примерно, който да блокира роботите да проследят линка).
- Купуване на линкове... в крайна сметка, ако не може да си набавите линк от никъде, не ви се занимава или просто нямате време, купете линк от качествен сайт с много посетители и добро позициониране в гугъл.
- Сателитки (може би не е най-точното обяснение, но ще се опитам да обясня какво представляват)... "Сателитки"-те представляват сайтове обвързани с вашата ниша, от които не очаквате да имат някаква голяма посещаемост. Използват се главно, ако няма откъде да получите качествен линк от вашата ниша. Ще дам пример: Имате онлайн магазин за парфюми, класира се на 2-3 страница, но искате по-напред, обаче няма сайтове от вашата ниша, които да не са ви конкуренти и да получите линк. Тогава просто пускате 2 блога на wordpress и blogger и едно сайтче, което да сложете на някой безплатен сървър с безплатен поддомейн като hit.bg. Олинквате ги хубаво откъдето можете, повечко хубаво съдържание с ключовата дума, за която се бори главния сайт, след някой друг месец ги свързвате помежду им с по 1-2 линка, но не на всяка страница, и накрая от всички линк към главния. Предполагам така би се получило. Не прекалявайте със сателитките и линковете между тях, възможно е да ви хване някой филтър и да изядете бан за black hat seo.

Ами това е общо взето... Ако има нещо ще допълвам в коментарите.

Моето име е Мартин Радев. Занимавам се отскоро с xHTML, CSS и SEO. Скоро смятам да започна да уча php и mysql. Притежавам онлайн магазин за парфюми и сякаш е това за мен.  

SEO дефибрилация: Персонализираното търсене на Google и клиничната смърт на SEO

сряда, 23 декември 2009 г.



Преди има няма месец Google въведе нова услуга – персонализирано търсене. Всъщност услугата не е нова, тя е нова за нерегистрираните потребители на Google. Всички останали от доста време имаха “щастието” да получават резултатите от търсенето си в зависимост от техните собствени предишни търсения и посещения.

Какво по-точно означава персонализираното търсене? Когато търсите определена фраза редовно в Google, търсачката проследява кои от резултатите кликвате. При следващите търсения на същата фраза, Google извежда по-нагоре резултатите на сайтовете, които вече сте посещавали тъй като приема, че те са интересни за вас. Една малка особеност е дреболийката, че ако редовно посещавате един и същи сайт и често влизате през Google за тематично свързани ключови фрази в него, то този сайт и неговите подстраници започвата да се изкачват все по-високо в персонализираните резултати, които получавате.

Ако например, редовно търсите материали за сео, изграждане на сайтове и т.н. и посещавате един от двата най-популярни у нас форума за онлайн бизнес – Предприемач или Webmasterbg, те все повече и повече ще се появяват при търсене в Google за сметка на други сайтове.

Много хубаво. Google ми помага да получавам информация от любимите си сайтове, на които имам доверие. Е, много хубаво не е  на хубаво. Задавам си няколко въпроса и за ваше улеснение ще ги разбия в три категории.

Персонализирано търсене за потребители. Просто се чудя...

1. С какво ми помага персонализираното търсене като ми извежда едни и същи резултати? Все пак функцията Favorites е налична на всички браузъри, доколкото аз знам, и повечето потребители са наясно с използването и.
2. Как ще открия нова информация като получавам все едни и същи резултати?
3. Нямате ли чувството, че някой наблюдава какво правите в интернет? За да има персонализирано търсене явно информацията се записва някъде. Преди да ви е хванала параноята, не е зле да изясним, че Google записва информация от години. Просто едва сега ни го казва в прав текст.

Персонализирано търсене за уебмастери. Пак си се чудя...
1. Как да разбера на кое място е моят сайт в резултатите от търсенето като аз си го виждам на първо, братчеда ми казва че е на осмо, а Пенка от третия етаж не го вижда въобще?
2. Какъв смисъл има от SEO след като Google извежда персонализирани резултати на потребителите?
3. Как въобще ще пробия в нова ниша след като всички потребители вече виждат някакви “персонализиранотърсенокликащоизведени” сайтове по избраната от мен ключова фраза?

Персонализирано търсене за оптимизатори. Ей тука направо съм в шах...
1. Как да убедя клиента, че сайта на конкурента му не е на първо място, след като той ежедневно проверява дали конкуренцията не се е шътнала от първа страница за търсене на “климатици варна” например?

2. Как въобще ще дойдат нови клиенти след като при влизане в Google и изписване на ключова фраза виждат своя сайт на първа позиция и със задоволство и гордост на успешен предприемач кликат на линка за да си видят творението?

3. След като, напълнената със синонимизирана плява и копнато съдържание, мрежа от сателитки не се посещава от никого, как по-точно тя ще се задържи на първо място в персонализираното търсене? За какъв дявол ми е мрежа от сателити, след като не върши никаква работа?

... намалена кислородна сатурация! Сестра, аспирирайте! Ще интубираме... кръвното пада... пулсът е нестабилен!... 


...Дефибрилатор! Отдръпнете се!  

Блог сезонът е открит: на лов за правилната пазарна ниша!

неделя, 20 декември 2009 г.


То пък много сложно – политика, попфолк и спорт се харчат като топъл хляб. Че и ежедневно изобилие от материал за писане колкото искаш. Депутатска издънка, малко футболно скандалче или близка снимка на попфолк звезда, преобладаващо запълнена с две заоблени розови изображения.

Кофтито е, че не всеки е устат като Кака Сийка и малко трудно може да се разпростре върху толкова обхватен материал и най-вече да пише интересно. Това с интересното писане си е сериозен проблем, който не бяхме предвиждали до момента...

Минаваме на план Б - Писане на блог за печалба. Ето мисълта ми вече сама потича в посока финанси, застраховки или нещо по-натуралничко - разни удължители на пикочопровода, избелващи зъби и “естествени продукти” повишаващи половата потентност. Интересно обаче, какво може да сподели за проблемите с ерекцията един тинейджър например, за който за опознаване на противоположния пол служат клиповете на Пайнър студио.

Мммм, не! Нека започнем от начало...

Ако това ви е първия блог, в който наистина ще пишете без copy & paste то тогава избора на тема може и да се окаже доста досадно начинание. Най-неприятното е, че след известно циклене единствената мисъл, която се върти в главата ви е “От къде да започна?”.

Имате ли хоби? – в смисъл дали събирам марки? Не не съм задръстеняк! – Визирах в малко по-широк смисъл. Има ли нещо, което да ви интересува постоянно? Любим футболен отбор? Любима група? Обичате да си човъркате из компютъра или тайничко правите макети на самолетчета? Знам, че звучи тъпо – и аз ако събирах късметчета от кафе, щеше да ме е страх някой да не разбере, но защо смятате, че няма други идио.., извинявам се, други хора като вас, които се интересуват от същото? Преди време ми попадна цял форум на любителите на апликиране на отпадъчни картонени кутийки (от кафе, чай, бисквити, каквото им падне).

Какво е ежедневното ви занимание? Работа? Училище? Обикновен домашен лентяй? Все нещо запълва ежедневието ви! Псуването на шефа в личния блог едва ли ще ви зареди с позитивна енергия, но със сигурност ще намерите други сродни души с които да обмените малко цветисти подздравления. Естествено можете да подходите и малко по-сериозно – от любители на геометрията, до проблеми в счетовоството са все подходящи теми за начало.

Огледайте се наоколо. Приятели. Съседи. Роднини. Рей Романо почти десет години занимава всички ни с глуповатото си семейство. Естествено ако сестра ви е експерт по корабомоделизъм много по-подходящо е да използвате знанията и в тази област, отколкото да пишете оригиналности за шината и за зъби.

Разходете се до будката за вестници. Има ли нещо, което хваща окото освен последния брой на Плейбой? Прегледайте наглед скучните списания за лов и риболов, отглеждане на кучета, дом и градина и разни подобни. Може да се окаже, че не е толкова невероятно да пишете за бонзаи или йога.

След като се приберете, и ако още нямате идея, огледайте се вкъщи. Мебели, какво правихте през последния ремонт, дори и разни странности като пране, паста за зъби и подправки. Говорейки за подправки, едно блогче с описание на всички възможни подправки е хем полезно, хем ще привлича реклама, хем материал за писане има и то без да ви обвинят в плагиатство (магданозът си е зелено растение и не можете да го измислите наново просто за да е различно от сайта първоизточник). Кофтито е, че някой вече се е сетил за това и има няколко сайта в нашенския нет за подправки.

Вече, май взех да минавам границата на приемливото за идеи. Ще ви се нещо по-сериозно? Добре, поразходете се из интернет. Влезте в любимите си форуми. Кои са най-обсъжданите теми? Какво питат съфорумците? Няма нужда да обхванете всички теми във форума за да създадете нещо прилично.

Сега направете един тур из социалните мрежи. Кои са вечно свежите заглавия? Имайте предвид, че не търсите идея за един пост а за цял блог, така че търсете идеята, а не конкретната тема.

И последно – за мераклиите, които смятат да правят блог за онлайн бизнес. Ако това е първият ви блог наистина ли мислите, че това е най-удачната тема? Е, естествено можете да оформите блога като case study и да обяснявате как се учите върху него. В интерес на истината, това може да стане доста прилична тема.

Сега, нахвърлете идеите на един лист. Сякаш се свърши а? Не! Предстои най-важното. Темата трябва да ви е интересна. Ако писането в блога ви приспива от скука, кой очаквате да чете това без да заспи? Ако още някой не ми вярва - пробвайте се да напишете 10 поста от 500 думи за историческото развитие на Долно-Нанагорнище от 10-ти Ноември насам. За да не се изчерпате на първия месец трябва да пишете с удоволствие, да четете с желание коментарите на посетителите си и постоянно да търсите нова и интересна информация за вашата тема.

Все още обаче е твърде рано да започвате да пишете. Имаме още много работа преди това – трябва да направим пазарното проучване в някой от следващите ни постове.

СЕО в лесни стъпки

петък, 18 декември 2009 г.


гост автор: Мартин Радев

Нека първо се представя... Казвам се Мартин Радев, занимавам се със СЕО отскоро и тепърва разбирам колко трудно е да излезеш в топ 10 за конкурентни ключови думи, но нека не ви плаша. Първо ще започна с това как да започнеш оптимизацията страницата си пишейки още кода:

1. Едно от играещите важна роля неща за доброто класиране е title тага (заглавието на страницата, което се намира най-горе в дясно на вашия браузър). Заглавието трябва да съдържа ключовите думи за които се борите. Ще ви дам пример за що годе според мен добър title за сайт, който иска да е добре оптимизиран за ключовите думи и фрази "парфюми", "онлайн парфюми", "парфюми онлайн", "онлайн магазин за парфюми", "маркови парфюми": Парфюми онлайн - маркови парфюми. Забелете, че съм използвал два пъти в думата "парфюми", за която имено най-много желая да се класирам. Между тях съм сложил другите две думи, които са част от някои от фразите за които се боря. Така избягвам повтарянето на думата "парфюми" (под повтаряне разбирайте да не са една до друга - според мен така не биха имали същата тежест).

2. От доста време се разисква въпроса дали мета таговете са безполезни за Google. Засега няма обявление от Google, че не ги използват в своите алгоритми, но и да ги използват, и да не ги използват, винаги ги слагайте. Може би за Google не играят роля, но са важни за другите търсачки като Yahoo и подобни. - H1 , H2 , H3 - тагове, които не използвах, докато не разбрах колко важни за СЕО-то. В H1 тага слагайте ключовата дума, за която се борите, в H2 другата, за която не сте толкова твърд в искането да класирате на топ позиции в Google, и в h3 третата. Ще ви дам пример пак за ключовите думи, които използвах по-горе: <'h1>парфюми<'/h1>, <'h2>парфюми онлайн<'/h2>, <'h3>маркови парфюми<'/h3>.

3. Някои специалисти твърдят, че ако просто пишеш добро съдържание и винаги си осигуряваш добри линкове към него, въобще не ти е нужно да чуваш за СЕО. Затова ви казвам: Пишете качествено съдържание, в което да се съдържат ключовите думи, за които се борите, но никога не пракалявайте. Google мрази спама.

4. Оптимизация на съдържанието:

   - Използвайте bold и strong тага, в които да слагат вашата ключова дума. Пак повтярам: не прекалявайте.
   - Добре е слагането на линкове с anchor вашата ключова дума ( в случая парфюми ) към различни страници от вашия сайт, в които става въпрос за използваната дума (пишете атрибут title, в който да побирате вашата избрана ключова дума, на всеки линк). Ще ви дам пример: Линкът <'a href="h'ttp'://#####.'com/парфюми" title="парфюми">парфюми<'/'а> линква към страница, в която е употребена ключовата дума "парфюми". Така освен, че google bot ще обиколи повечето ви страници, но ще и хареса линка (просто защото е използван anchor отговарящ на съдържанието в линкнатата страница).
   - Пишете alt и title атрибута на снимките. Освен, че текста в тези атрибути помага на хората със затруднено зрение (някои браузъри четат на глас всичко в alt атрубута, но и помага на Google. Никой от ботовете на Гугъл не може да разчете картинките, но поставяйки им атрибута alt те разбират за какво става въпрос. Това може би помага и за класацията на снимките в google images, но за там не съм сигурен.

5. Линкове. Добре е всяка страница от вашия сайт (добре е главната страница да има повече линкове от всяка друга от вашия сайт) да има линк от друг сайт, по възможност с подобен или същия отрасъл, към който се е насочил дадения сайт. Нека ви дам пример: Сайт за парфюми линква към нашия сайт, който също е за парфюми. На всичкото отгоре линкът е с anchor "парфюми" - така печелим още повече. Гледайте да не прекалявате с линковете - Google мрази спама.

6. Sitemap.xml - Това помага за обхождането на вашата страница от ботовете на търсачките. Винаги правете sitemap.xml !

7. Robots.txt - казва на ботовете коя част от сайта да не обхождат. В случай, че вашия сайт е пълен с Java Script, PHP и още езици, които google и другите търсачки не разчитат, вие определено се нуждаето от robots.txt . В случай, че нямате, направете задължително, защото е възможна деиндексация на вашия сайт и евентуално банване на домейна.

Казвам се Мартин Радев. Притежавам сайт за парфюми - buyparfumes.com. В сайта ще намерите голям избор от парфюми за мъже и жени. Занимавам се отскоро с изработване на сайтове и тяхното оптимизиране.

Какво можем да научим за блогването от Адолф Хитлер?

събота, 12 декември 2009 г.


автор: Бахар Мустафа

Ето какво можете да научите за блогването от Адолф Хитлер

1. Не се отказвайте лесно.
През 1923 Хитлер се опитва да вземе властта, но в крайна сметка се проваля. Той обаче отказва ли се? Не! Лежи в затвора, но когато идва време за действие той е готов за действие, готов да се бори докрай за да постигне своята цел - да бъде лидер на Германия. Отнема му 10 години за да постигне тази своя цел.

2. Създайте си съюзници
Хитлер е имал доста съюзници зад гърба си, като това са били едни от най-силните държави по това време. Но освен тях той разполагал с верни хора между генералите, политиците, църковни служителите, дори и между работниците.

3. Овладейте изкуството на ораторството
Това е една доста трудна задача, защото не всеки умее да говори. Хитлер обаче е бил един от най-великите оратори на своето време, като този негов талант му е помогнал да привлече много хора към себе си. В Германия той управлявал повече със своето слово, отколкото със сила.

4. Марката е всичко
“Хитлер е Германия. Германия е Хитлер!” е бил викът на германицте по това време. Интересното в този случай е, че хората наистина са вярвали в това, което казват и за тях Хитлер наистина означавало Германия.

5. Отделете време и за почивка
Не е лесно да се води една от най-големите войни в света(може би най-голямата)! Изисква страхотно количество енергия и нерви. Освен това изисква страшно много време, а свободното време е минимално. Хитлер е знаел за това и доста често си взимал "отпуска", и е почивал в "Леговището на вълка", който се намирал в източна Прусия. Освен това отделял време и за приятелката си, гледал филми и е поемал излети към високите върхове на планините в Германия.

6. Знайте кога ще се откажете
Понякога когато стартирате някакъв блог, то започва да върви доста добре в началото, но постепенно започвате да осъзнавате, че нещата не са толкова добре колкото се очакваха да бъдат. Вие се опитвате да разрешите проблема като инвестирате повече пари, енергия и време в проекта и той започва да Ви струва по-скъпо отколкото можете да си позволите.
Това се е случило и с едно начинание на Хитлер - Операция Барбароса т.е атаката срещу Русия през 1941. В началото атаката е успешна, но в крайна сметка е губеща. Хитлер неосъзнавайки това продължил да хвърля все повече ресурси на този фронт, и това му е коствало доста скъпо. Атаката е прекратена през 1943, цели две години след започването му.

7. Концентрирайте се върху една задача.
Хитлер се е опитвал да балансира своята армия, между три фронта и то едновременно. Повечето историци твърдят, че ако Хитлер беше изчакал Англия да се предаде, преди да атакува Русия то войната е могла да завърши съвсем различно. В крайна сметка той губи битката и на трите фронта.

8. Научете се да казвате не
Всеки един от Вас, все някога ще получи предложението, което просто трябва да откаже! Направете го! Хитлер, примерно, е изпитвал доста затруднения да казва не. Той се е отговорил положително на молбата на Мусолини да помогне на италианците с техните битки в Северна Африка, въпреки че Хитлер в никакъв случай не е имал полза да се бие в Северна Африка. В крайна сметка Хитлер е влагал време, пари в провален проект, вместо учтиво да посъветва Мусолини, да се оттегли от Африка.

9.     Научете се да слушате
Едва ли има човек, който поне веднъж в живота си не се е надценил. Случва се на всеки. Кара ни да се инатим и да спорим за въпроси, с които принципно сме съгласни. Обиковено рискуваме да изгубим някой и друг страхотен съвет, само защото то се различава от това, за което си мислим в момента.
Хитлер е имал едни от най-добрите генерали, но ги е пренебрегвал. Бил е твърде арогантен и в опитите да го посъветват той виждал лична атака срещу него.

10.    Етично или не.
Това е мястото където Хитлер е направил фаталната грешка. През целия си живот той лъже, проповядва омраза и наранява милиони различни хора по света, докато се опитва да постигне целта си. Но нещо такова не може да свърши безнаказано и целият свят се обръща срещу него.

Бахар Мустафа е автор в блога за писането и модератор във форума за уеб сайтове. Занимава се с блогване от 3 години, а в последната година се е специализирал главно в писане на съдържание за уеб сайтове.

ВИДЕО: Нова приказка за Пепеляшка или как се сменя темплейта в Блогър?

вторник, 8 декември 2009 г.


Днес ще си говорим за пудрене и за грим. И преди да сте решили, че по-долу има някакво гейско видео още тук държа да изясня, че става въпрос за пудренето на вашия блог. С думи прости за дизайн.

Ако някой вече си мисли, че ще се занимаваме със затормозяващи процесора програми като Corel Draw, PhotoShop, Dreamweaver, FrontPage или разни подобни може спокойно да отдъхне.

Няма нужда и да се стряскате, че ще задълбаем в писането на километрични скриптове и ще се ровим с часове в търсене на поредната грешка в php кода. Няма дори да се ръчкаме из таговете на елементарния HTML.

За да смените темплейтчето на вашия блог в блогър и да се превърне той от Пепеляшка в принцеса, ви трябва елементарна компютърна грамотност. Горе-долу толкова, че да знаете, че мишката не е дистанционното на телевизора пред вас.

Не е зле да хвърлим малко светлина върху въпроса “Какво  е значението на дизайна за успешността на вашия блог и онлайн бизнес като цяло?”

Предполагам, че дори начинаещите блогери вече са чували израза “Content is the king” или “Съдържанието е царят”? Категорично, най-важното във всеки уебсайт е съдържанието. Дори да сте неоткрит Пикасо и да сте факир с четирите програми по-горе, съдържанието на блога ви, а не цветът на фона му, привлича посетителите.

Още един аргумент против дизайна: Един от основните потоци от посетители за всеки уебсайт е потокът от търсачките. Сам по себе си дизайнът не може да ви изкачи в резултатите от търсенето на Google. Защо ли? Търсачките са “слепи” за дизайна. Те не “виждат” как изглежда блога ви. Ето как BullBlogger изглежда в очите на търсачките http://www.seo-browser.com/results.php?address=http%3A%2F%2Fwww.bullblogger.info&action=Parse+URL.

Ужасно е нали? Търсачката не вижда дизайна, фона и дори картинката на мацето от Любов от пръв спам. Защо тогава да си губите времето с дизайн?

Чували сте поговорката “по дрехите посрещат, по ума изпращат”. В интернет обаче никой няма да ви остави да пиете едно кафе от кумова срама и да ви даде шанс да бъдете изпратен по ума. Потребителят влиза и може да ви “посрещне” и “изпрати” за по-малко от секунда. Дори да сте създали наистина интересно съдържание, дори там да е точно информацията, която вашия посетител търси, ако той не бъде задържан на сайта ви никога няма да я прочете.

Когато посетителят влезе на блога ви той с един поглед решава дали си струва да чете текста. Е, за личен блог не е кой знае каква загуба, че никой не ви чете. Ако обаче мислите да градите онлайн бизнес и посетителите ви отскачат като топче за пинг понг от блога ви имате два варианта: редизайн или джобтайгър.

Помните ли соц продавачките? За по-младите ще онагледя. Представете си леличка на средна възраст, с мазна коса, облечена в синя манта от началото на кариерата си, с любезност на бултериер. На същия щанд стои, продавачка на средна възраст (нека да не ме обвини някой в дискриминация) със загатнат грим, небрежно елегантна прическа и проблясваща усмивка в нежен гланц за устни. Изберете си!

Избора на темплейт, не е кой знае колко сложно занимание. Просто използвайте ключови фрази като:
blogger templates
free blogger templates
cool blogger templates
и други разновидности.

Въпреки, че процедурата е изключително проста, (както вече ви казах нужна е елементарна компютърна грамотност) ви препоръчвам да спазвате пет прости правила при подбора на темплейта. За да използвам примери направих това видео. Приятно гледане:



Вместо заключение: Тук е мястото да почетем труда на знайните и незнайни уебдизайнери, благодарение, на които лентяи като нас могат с два-три клика да превърнат блога си от годзила в истинска красавица. Когато свалите поредния безплатен темплейт не забравяйте, че някой, някога е отделил време и усилия за да направи това дизайнче. Дизайнче, благодарение, на което вие може да развивате успешен бизнес, да задържате своите посетители или просто да чувствате удовлетворение от добре свършената работа.

Най-малкото, което ние, потребителите на тези темплейти дължим на техните автори, е да оставим линка към сайта на дизайнера. Не ви показах как се маха, но не е трудно да се научите. Преди обаче да го направите не забравяйте, че всички ние се опитваме заедно да развиваме бизнес в интернет. Нищо не губите от един оставен dofollow линк във футъра – само печелите уважението на колегите си.

 
 
 
 
Copyright © BullBlogger