that's all folks

Какво е блог?

четвъртък, 19 ноември 2009 г.


Откровено казано е малко срамно да питате за такива глупости но нека това да си остане между нас – аз няма да казвам на никого, че сте чели тази статия и вие няма да се смеете на примитивните обяснения като станете прочут блогър.

Как се появява блогът?

В началото комуникацията уебсайт-посетител е била еднопосочна т.е. посетителят просто разглежда съдържанието на уебсайта и няма възможност да изрази мнение или впечатления. Доста прилича на вестниците – четеш говориш си сам, никой не те чува, и пак четеш. С развитието на интернет обаче все повече потребители искат да могат и те да изразяват своето мнение и дори да определят съдържанието на уебсайтовете, сами да решават кое е важно и кое не в интернет. Освен това все повече хора искат да имат свой собствен уебсайт по най-различни причини

Създаването на един уебсайт не е кой знае колко сложно но не е и занимание за 5 минути, а и когато просто искаш да кажеш какво е важно за теб днес не е необходимо да изграждаш сайт с всичките му връзки, раздели, хиперлинкове и т.н.

Много хора биха искали просто да могат да кажат нещо, което просто в момента ги е развълнувало или са преживяли също както изливаш впечатленията си в личния си дневник. Това е и решението: личен дневник в интернет. Появява се блогът.

Какво е по-особеното на блога в сравнение с “нормалния уебсайт”?
(ако се чудите какво е нормален уебсайт вижте забележката най-долу)

Та така, предполагам поне сте наясно с понятието уебсайт или поне в общи линии.

За разлика от нормалния уебсайт блогът не следва дървовидна структура. В него постовете се подреждат в обратен хронологичен ред т.е. най-новите постове са най-горе. Първите регистрирани блогери се появяват през 1993-94 година. С времето интерфейсът дотолкова се опростява, че практически всеки в рамките на няколко минути може да създаде своя блог и да започне да пише. Поради това а и поради изключително опростената структура блогът се налага все повече в съвременния интернет.

Дървовидна структура на "нормален" уебсайт



Структура на блог



Тъй като при блога новите постове “избутват” старите за удобство се използват категории, етикети, линкове и прочее начини за улесняване на търсещия потребител.

Забележка: няма какво да се лъжем – такова понятие “нормален уебсайт” няма. За целта на поста и за улеснение на съвсем начинаещите приемаме, че нормален уебсайт е всеки уебсайт, който не използва система за управление на съдържанието каквато използват блоговете. Как да го разберете ли? Ами на първо време просто приемете този факт с времето ще различавате блоговете от “нормалните уебсайтове” с един поглед.


източник на изображенията: bullblogger.info всички права запазени

5 Коментара:

Пенчев каза...

Най-после попаднах на нещо като за мен-категория "ламери".Направих си нещо като сайт в dir.bg но ми се иска повече популярност.Не мисля за AdSense.Ще се заема със самообразование "от нулата".
Ако не за друго поне нещо ще науча...
Много ми харесва сайта,сериозно.

Анонимен каза...

става интересно, отдавна се чудя от къде да започна

Анонимен каза...

става интересно, отдавна се чудя от къде да започна ;D (copy/paste , sorry)

Анонимен каза...

няма ограничения

Анонимен каза...

полезно, дано помогне

Публикуване на коментар

Не му мислете много а драснете два три реда тук. Линковете към вашия сайт са dofollow, но ще бъдат публикувани само коментари, които не са в противоречие с Политиката за коментарите

 
 
 
 
Copyright © BullBlogger