that's all folks

Собствен домейн в Blogger? (Видео)

понеделник, 30 ноември 2009 г.

Какво не му харесвам на Blogger? Ами неудобството на всеки един друг безплатен провайдър на домейни – досадно дългото име на домейна

TheBullBlogger.blogspot.com

От такъв домейн не може да развивате сериозен бизнес. Казвайки бизнес – в никакъв, ама в никакъв случай не използвайте безплатен домейн за фирмено представяне. Така казвате на потенциалните си клиенти и партньори “аз нямам 15-20 лева за домейн ама иначе съм мноооо точен пич”. По-добре да нямате фирмена страница отколкото да имате такава фирмена страница.

Още един огромен недостатък на безплатния “дълъг” домейн. Да, вие си имате блог ама не съвсем. Този блог е на сайта на Blogger и не е ваш. Вие не можете да го продавате (е, българската практика сочи и такива случаи, но ние сме особена порода интернет потребители).

Blogger обаче явно са помислили за тази огромна група начинаещи блогъри, за които ентусиазмът е обратно пропорционален на наличните средства. Blogger дават възможност да използвате платформата им (т.е. блоговете) но да я “вържете” за нормален домейн.

Какви са предимствата:
1. Огромното предимство: имате собствен актив – домейнът ви. Ако блогът ви стане печеливш можете с чиста съвест и лесно да го продадете
2. Ако блогът ви се разрастне дотолкова, че вече платформата на Blogger е недостатъчна за нуждите ви просто си вземате домейнчето и го местите на собствен хост и му инсталирате Wordpress или Joomla, но вече сте сигурни, че инвестираното време и средства ще се възвърнат многократно
3. Когато търсите хостинг можете да попаднете на двете крайности: нещо скъпо и ненужно или нещо евтино и неработещо. Ако имате разрастващ се блог с хиляди посетители, няма опастност Blogger да спре достъпа до сайта ви просто защото сте надхвърлили лимита на хостинга
4. Малко ще поизпреваря времето но блогът в Blogger има и още едно много голямо предимство. Ако имате множество сайтове линковете между тях няма да имат тежест за търсачките просто защото в повечето случаи те са на един и същ хостинг. Търсачката засича, че връзките са между вашите собствени сайтове и не им придава значение. Този проблем го няма с блог в Blogger. Мисля да се спрем по-подробно на обяснението за търсачките в други постове

Настройването на вашия собствен домейн е малко по-различно при различните регистрари но принципът е един и същ. В това видео ще ви покажа как да си настроите домейна в GoDaddy

Как се настройва собствен домейн за Blogger?


Любов от пръв спам

неделя, 29 ноември 2009 г.Спаменето не е лесна работа – има много неща, които всяват смут и тревога в иначе рутинното ежедневие на добросъвестния спамер. Спаменето е стара техника за градене на линкове към собствения сайт, продажба на всякакви боклуци и привличане на трафик. Независимо от целта и упеваемостта, спаменето е перфектния начин да си спечелите всеобщата омраза на авторите на блогове и редовите потребители ако не знаете как се прави.

Един от традиционните начини за спамене са коментарите по блоговете. Лесно е: намирате популярен блог с трафик и пускате коментар “О, колко интересна статия. Отдавна търся тази информация за да оправя моя климатик”, като в думичката “климатик” има линкче към вашия сайт. Няма нужда статията да е за климатици – важното е линкчето към вашия сайт да се мъдри нейде из коментарите.

Професията на спамера щеше да бъде истинско удоволствие ако нещата стояха толкова просто. За съжаление обаче съществува една особена порода хора, които особено много ненавиждат спамерите – модераторите на блогове. Незнайно защо, модераторите изпитват особена неприязън и фанатично неуважение към труда на спамещите. Множество модератори ежедневно извършват безнаказан геноцид над прилежно напусканите коментари с линкове към нашия “климатичен сайт”. Стотици часове спамерски усилия отиват на вятъра в резултат на това безчинство.

Разбира се, с развитието на спамологията, са разработени няколко стратегии и похвати, които помагат на спамера да упражнява конституционното си право на труд. Истинско изкуство е да оспамиш чуждите блогове, така че да те заобичат. Ето ви и ключовите стъпки за да се превърнете от обикновен уличен спамер в истински виртуоз:


Изберете подходящия профил. Независимо дали в подбраните от вас блогове наистина може да се създаде профил вие трябва да сте наясно с образа на посетителя, от чието име пускате коментар. В по-голямата си част модераторите са мъже. Профилът на невинна девойка, за предпочитане надарена, ако може и руса, винаги поражда трепет под модераторската лъжичка и възпира неговият ентусиазъм. Подберете хубава снимка от мрежата. Леко небрежна, леко закачлива, с мек еротичен елемент. Използвайте малко въображение и търсете снимката на чужди езици – така елиминирате възможността девойката да се окаже позната на модератора. За улеснение “момиче” на полски е dziewczyna, а както знаете полякините до голяма степен се вписват в търсения от нас профил. Добра идея е да използвате един и същи профил многократно и на различни места. Така, ако попаднете на импотентен модератор, който реши да порови за подозрителната посетителка той ще се убеди, че това невинно същество редовно посещава и други блогове и пуска също така глуповати коментари т.е. няма нищо подозрително.

Името. Много често допускана грешка от начинаещите спамери е в избора на име. Тъй като името обикновено съдържа линка към сайта на коментиращия, много често то се използва за ключова дума. Дори като любител спамер би трябвало да знаете, че ключовата дума линкваща към вашия сайт има много по-голяма тежест от обикновения линк без ключова дума. Изкушението да се казвам “климатици” е доста голямо, но трябва да бъде преодоляно. Дори похотливият модератор ще изтрие коментар от посетител с име “климатици”, независимо от факта, че в профила сте сложили правилната снимка. Името трябва да подхожда на снимката. Kote92, sexyNikol, Puhito, Palavka са страхотни имена и повярвайте, по-добре е да имате линк с ключова дума Malka_Mrusnica отколкото да нямате никакъв линк.

След като вече сте изградили виртуалния образ на своя посетител, е време да преминете към тактиките за висш пилотаж.

Накарайте модераторът да се замисли. Постарайте се – като редови спамер знаете, че модераторите са фанатици, които само съсипват вашия труд. Би трябвало да не са много умни, щом работата им се изразява само в натискане на един бутон, нали? Кратките коментари от рода “прекрасна статия”, “много ти благодаря за полезната информация”, “ей това ме разби” обаче минават само при пъпчиви тинейджъри, които вместо мишката държат нещо друго гледайки снимката от профила ви. Най-ефективно би било наистина да прочетете статията, но това си е загубено време, от което силно страда вашата продуктивност. За това можете да използвате “подхода на замисления модератор”. Вкарайте кратка извадка от статията или само две-три ключови думи, въведете нотка съмнение и задайте въпрос. Така показвате, че сте прочели статията и дълбоко сте обмислили съдържанието и. Ето ви един пример: “добър анализ си направил на новите тенденции в пролетните обувки, но не мислиш ли, че лачената кожа се влияе силно от ниските инверторни климатици?”

Заформете дискусия. Тази техника изисква малко повече работа, но с времето се отплаща. Създавате множество профили, като следвате съветите по-горе. Внимавайте да не използвате всички профили едновременно на едно място. Когато пуснете коментар от един профил, в няколко последователни дни пускате отговори на коментара. Ако сте достатъчно прецизни можете да създадете дискусия или още по-добре спор, който изцяло може да измести основната тема на поста. Тази техника има няколко предимства: след като вече сте заформили разговор можете на воля да пускате линкове от името на различни потребители. “Ясно ми е, че климатикът може да повреди обувката, но хората гледат червилото, а не краката”. Освен това заблуждавате врага – модераторът няма да посмее да изтрие коментарите на цяла група потребители. Та това си е истинска цензура, а модераторите хич не обичат да ги сравняват с гестапо.


Удавете модератора в текст. Добър подход е да отегчите модератора и да приспите неговата бдителност. Естествено текстът трябва да е що-годе смислен. Хитро е да вземете качествен коментар от друг блог извън темата и да го приспособите към вашите нужди. Или още по-добре вземете цял пост. Най-готини за целта са разни постове, които разказват премеждията ви в някаква скучна случка. Потърсете в интернет “рекламация”, “оплакване”, “жалба” и други подобни и си изберете някоя сълзлива история. Модераторът ще се зачете, ще му доскучее, но няма да изтрие толкова дълъг и прочувствен пост. Ако сте късметлии ще го одобри преди да е достигнал до няколкото ключови думички набутани в края на коментара. Недостатък на подхода е работата по пригаждането на поста към вашите нужди. Като прилежен професионалист обаче, вие трябва да си направите база с подобни ценни текстове и да спестите ровенето всеки път, когато имате нужда да поспамите малко.

Послепис: Предполагам, че вече сте започнали лакомо да оглеждате и BullBlogger за възможности да бучнете едно коментарче, а? За да изостря апетита ви ще спомена, че линковете в коментарите са dofollow. Звучи вкусно нали? Хайде, не се стеснявай! Пробвай се, па може и да мине ;)

Как се купува домейн? (ВИДЕО)

събота, 28 ноември 2009 г.

Хиляди са фирмите, които предлагат регистрация на домейни. Добрата новина, е че в България също има доста фирми, които се занимават с това. И на повечето от тях цените са доста прилични.

Предимството на българските фирми е, че ако нямате кредитна карта можете да платите и с платежно нареждане от банка. Недостатъкът е, че цените са малко по-високи. Разликата е наистина пренебрежимо малка така, че с чиста съвест може да предпочетете и български регистрар.
Аз предпочитам чуждите по няколко причини:
- цената, е вярно че говорим за няколко лева
- много по-лесно е да продам домейна на чужденец в последствие през GoDaddy отколкото да му обяснявам, че домейнът е .com ама е регистриран в България. Да, факт е, че има и такива диваци, които предпочитат да се откажат от покупката вместо да купят сайта ми (включая домейна) просто, защото домейнът бил регистриран някъде извън САЩ. Това, вас като начинаещ блогер, много не ви касае
- въпрос на навик с контрол панела, а и другите ми домейни също са в чужбина и ми е по-удобно

Така, че съм направил видео как да си регистрирате домейн в една от водещите компании в света, но това не е причина да се откажете от някоя добра оферта на друг регистрар включително и български. Не е кой знае колко сложно.

Как се купува домейн от GoDaddy?


Както споменах и във видеото ето място, където ще поддържам що-годе актуален списък на сайтове, от които можете да си купите домейн.

Преди да пристъпите към регистрация
1. Проверете за текущи промоции – така наречените купони за отстъпка. Поровете се из интернет отстъпките са доста големи
2. Задължително проверете цената за подновяване на домейна. Особено ако не купувате от голяма и известна компания се уверете, че цената за подновяване на домейна след първата (много често промоционална) година не е в пъти по-висока. Ако не можете да намерите цена по-добре потърсете друг сайт!

Компаниите са хиляди в списъка съм посочил само няколко първоначални отправни точки. Ако сте доволен клиент на някоя друга компания пуснете ми едно мейлче и ще я включа.

Как се трие коментар в Blogger, когато не виждаш кофата? (Видео)

сряда, 25 ноември 2009 г.


Хубавият и посещаван блог е нещо като бар. Има клиенти, има веселба, има и пари, но има и мръсотия. Колкото повече клиенти толкова повече мръсотия след като затвориш. Е, при блога затваряне няма, така че между другото ще трябва да “чистите” след посетителите си.


Ако все още се чудите за какви санитарни мероприятия иде реч, явно нямате посещаван блог. Чистенето след посетителите тук се изразява в триенето на рекламните и несвързани с темата коментари. Comment Moderation е септичната яма на блога.

Всеки блогър се разкъсва между избора: да даде възможност на повече посетители да изкажат мнението си за блога или да въведе казармен ред за да разкара спамерите. Ако режете коментарите – губите посетители. Ако либерализирате коментирането – ринете л..на в септичната яма ден след ден. Тежка дилема…

По принцип в Blogger има доста прилични възможности да развивате и консервативна и либерална политика спрямо коментаторите. А ако след сто-двеста изтрити коментара ръката ви изневери и случайно одобрите някой коментар наблъскан с линкове към странно звучащи руски сайтове, си има и възможност за триене.

Триенето е много простичко – има една кофичка до одобрения по грешка коментар Просто кликате на нея и готово.

След като нещата са толкова елементарни защо реших да направя цяло видео за тази толкова тривиална операция.

Е, ако в офлайн сферата, когато няма кофа за боклук наоколо можеш разсеяно да изтървеш смачканата хартийка на земята, в блог сферата не можеш да шътнеш нежелания коментар нейде из мрежата.

В конкретния случай, който ще видите в следващото видео става въпрос за един ипотпал-ски коментар, който се наложи да изтрия без да имам бутончето кофа. Звучи тъпо, но доста темплейти нямат кофа за боклук. Вероятно за да не мирише? А изтриването на такъв коментар не е чак толкова лесно.Ето и обещания стринг, в който трябва да заместите Blog ID и Comment ID. На ваше място не бих го споделял на всеослушание, за да не се окаже в някакъв момент, че модераторите сте повече от коментаторите.

http://www.blogger.com/delete-comment.g?blogID=BLOG_ID&postID=COMMENT_ID

Какво е домейн и хостинг?

вторник, 24 ноември 2009 г.


Абе няколко пъти вече споменахме тия неща домейн и хостинг. Знам, че темата е неудобна и ако зададете този въпрос в webmasterbg.org или не дай Боже в predpriemach.com ще ви спукат от подигравки докато не се намеси някой доброжелател и не ви го обясни. Е, нищо, никой не се е родил научен и дори уебмастърите и предприемачите също не са правили разлика до преди някоя и друга година.

В последните години се наложи термина Вирутален Недвижим Имот (VRE) и може би аналогията с недвижим имот е най-подходяща за да разберем принципа на домейна и хостинга и никога да не ги бъркаме.

Всеки невижим имот трябва да е физически разположен някъде. Уебсайтът се разполага на сървър (на този етап приемете, че това е компютър постоянно включен в интернет) и този сървър е хост.

Всеки недвижим имот има адрес, който указва къде се намира и как може да се достигне до него. За уебсайта или блога това е домейна или например www.bullblogger.info
При уебсайтовете и блоговете обаче адреса не може да се променя. Можете да смените хоста многократно но не можете да промените домейна на вашия блог.

Т.е. ценното е домейнът и в много случаи самият уебсайт се идентифицира с неговия домейн.

Тъй като домейните са ограничено количество (комбинациите от букви и цифри все пак имат някакъв край) с времето цената на домейните се покачва. Особено на тези, които имат някакъв смисъл. Трибуквените домейните с окончание .com вече струват цяло състояние, а четирисимволните и дори петсимволните са трудни за намиране. И тук не става въпрос за домейни състоящи се от смислена дума.

Преди да се втурнете да търсите някоя случайно изпусната три, четири, пет буквена дума и да я препродадете за милиони ще ви охладя ентусиазма – има фирми и организации, които са впрегнали доста ресурс само в тази дейност, така че ако още мечтаете за бързо забогатяване с никаква работа по-добре се насочете към този сайт. Мисля, че шансовете ви са доста по-големи.

Блог в Blogger (Видео)

понеделник, 23 ноември 2009 г.

Въпреки, че на всеки, който веднъж премине през този процес ще му се стори тъпо въобще да се обяснява тази толкова проста процедура, реших вместо да пиша да направя кратко видео.

В него ще открием:
1. Как да си създам Google account – Google Account не е просто електронна поща а съвкупност от доста услуги и инструменти, които Гугъл предлага, така че този профил няма да ви е излишен особено ако сте решили сериозно да се занимавате с онлайн бизнес
2. Как да си направя поща в Gmail – наистина доста проста процедура. Предимствата на Gmail са огромното пространство за поща, както и възможността безплатно да настроите акаунта си за ползване през мейл клиент като Outlook Express, MS Outlook или Thunderbird например
3. Как да регистрирам блог в Blogspot и да започна да блогвам


Как се прави блог в Blogger


Нека да обърнем внимание на една по-особена част:


Този момент го подминах във видеото като не особено съществен, защото аз не ползвам домейните на блогър. Възнамерявам да си регистрираме свой и да настроим Blogger да хоства домейна ни. Но ако все пак искате да не купувате нов домейн (нещо което не ви препоръчвам) и ще ползвате домейна с разширението blogspot.com то тогава е много важно точно какъв домейн регистрирайте. Постарайте се той да дава добро описание за сайта ви и в същото време да бъде кратък. За предпочитане е да използвате съществуващи думи

howtotakecareforcats.blogspot.com е по-добро от краткото но безсмислено h2tc4c.blogspot.com. Важно е и за търсачките като Google и Yahoo например, но за това по-късно.

Е, не се срами де кажи нещо – за това съм ги сложил тия коментари отдолу...

Blogger срещу Wordpress

петък, 20 ноември 2009 г.


Вече изяснихме какво е блог и споменахме, че блоговете за разлика от “нормалните сайтове” използват стандартна система за управление на съдържанието.

Системата за управление на съдържанието е най-просто съвкупност от процедури и стандарти, които позволяват на потребител с малки компютърни познания да въвежда, редактира и управлява информацията в един уебсайт.

Толкова сложно го казах, че дори аз не се разбрах: ако използвате система за управление на съдържанието няма да се налага да мислите за менюта, навигация (т.е. как посетителят ще се движи из съдържанието в сайта), кое как да подредите и къде да вмъкнете. Да не говорим огромната спестена работа по разни скриптове необходими за архив, коментари и така нататък улесняващи потребителя и автора благинки.

Нямам идея колко системи за управление на съдържанието на блог има. Има три основни:
- Wordpress – абсолютният лидер
- Joomla – също доста прилична система, тя е по-нова от Wordpress, но не само това е причината да е на второ място
- Blogger – де факто Blogger не е самостоятелна система за управление на съдържанието т.е. за разлика от горните две не можете да си изтеглите системата и да я инсталирате на свой сървър. Включвам Blogger не само заради изключително широката му употреба а и защото за начинаещият блогер той има няколко много съществени предимства пред другите две

Ще ме извиняват феновете на Joomla но с нея спираме до тук. Не ме кефи тази система и това си е.

Wordpress срещу Blogger

Най-голямото предимство на Wordpress е огромното количество добавки (plugins), които могат да се инсталират. Това си е и основната причина Wordpress да си бъде световният лидер в блогването. Ако за пръв път обаче чувате думичката plugin явно Wordpress все още не е за вас. Нещо като да карате Мерцедес из нивата.

Когато правите първият си блог или, когато си броите стотинките за домейна (няма какво да се лъжем – повечето от нас така тръгват в онлайн бизнеса) тогава е излишно да се учите на по-сложната инсталация на Wordpress при условие, че регистрацията на блог в Blogger отнема само няколко минути.

Безплатните блогове: и в двата случая можете да регистрирате безплатен блог. За Wordpress на www.wordpress.com а за Блогър в www.blogger.com. Предимството – не мислите за хостинг и недостатъкътдомейнът ви е нещо от сорта на:
http://moiatsait.blogspot.com
http://moiatsait.wordpress.com

Добрата новина е, че и в двата случая имате гарантирани поне няколко случайни посетители от самите сайт хостове. Все е някакво начало.

Неприятното е обаче, когато хем искате да не давате пари за хостинг хем искате сайтът ви да има малко по приличен домейн. Да си го кажем направо – съвсем друго е да имаш сайт www.moiatsait.com вместо горните. А и нека не забравяме, че домейнът има своя собствена цена, която расте с посетителите и времето.

Blogger дава уникалната възможност да използвате системата на сайта и да “вържете” за блога собствен домейн. С други думи блогът ви няма да се зарежда от досадно дългият адрес а ще има “нормално изглеждащ” домейн. А в допълнение не губите и препратените посетители от Blogger.

Собственият домейн дава голяма свобода – ако сайтът се развие и започне да ви носи приходи можете да го преместите на самостоятелен хост и да го изградите под каквато система за управление на съдържането желаете.

Абе с две думи Wordpress е Мерцедеса на CSM но шофьорските курсове не ти пречи да ги караш и на Опел.

10 причини да блогвам


При условие, че постоянно се пръкват нови и нови десетки хиляди блогове на ден не се ли питате какво кара толкова много хора да отделят от времето си за да пишат къде смислени къде не чак толкова, че и никак, постове? Вярно, че луд умора няма но все пак ето ви няколко причини, които ръчкат знайни и незнайни блогери да седнат пред клавиатурата.

Да комуникират – ако още не сте чели поста ми “Какво е блог?” сега е времето да го направите и то конкретно в частта “Как се появява блогът” – защото хората искат да коментират, да изразяват мнението си и впечатленията си не само като автори а и като посетители. Ако създадете качествен блог със сигурност ще създадете и качествени и взаимно обогатяващи контакти и нови познанства.

Да създадат виртуалното си аз – умишлено не дадох на тази точка заглавието да изразят себе си, защото се припокрива с личното творчество по-долу. Все повече хора използват блоговете си за да изградят виртуален образ било то в качеството им на специалисти в определена област или бизнес партньори. Не малко работодатели, дори и в България, проверяват имената на кандидатите за работа в Google. Един добре поддържан и информативен блог би могъл просто да отвее конкурентите ви в интервюто.

Да помагат – Да, добрият самарянин съществува и е в интернет. Трудно е да си представим колко много блогъри ежедневно подаряват безценна информация на своите посетители без да получават нищо насреща. Това са мравките благодарение, на които мрежата се захранва с ново и полезно съдържание.

Да творят – ето това е една похвална причина да пълните сървърите със съдържание. За съжаление в тази категория се намърдват и милиони “творци”, които съвсем основателно са лишени от всякакви други алтернативи да публикуват своите “произведения”.

Да учат – не, разбира се не само да научат как да правят блог. Блогването ви учи да се изразявате, да разсъждавате, да комуникирате, да анализирате, да приемате критика, да слушате. Блогът може да се превърне в нов начин на общуване и себеразвитие. Е, не очаквайте блогването да замести човешките отношения офлайн, но можете да сте сигурни, че ще ги обогати и доразвие.

Да печелят – ама разбира се! Парите винаги ще бъдат двигател на коя да е човешка дейност. Огромно количество хора започват да блогват с основната цел да спечелят огромно количество пари. За тяхно съжаление,(а и за наше поради невероятното количество плява с което пълнят мрежата) нещата не са чак толкова лесни както ги описват онлайн гурутата.

Да спамятспаменето е едно особено занимание. Ниската ефективност и омразата, която печелят спамерите не пречи на много онлайн потребители да спамят със завиден фанатизъм и настървение. За офлайн мислещите е най-подходяща аналогията с разхвърлянето на листовки по улиците:
- почти никакво полезно съдържание в малкото късче хартия
- въпреки малкото съдържание, много малък процент потребители наистина ще прочетат какво пише на листовката
- още по-малък процент ще се заинтересуват и ще предприемат някакво действие (да посетят рекламирания сайт или да купят някакъв продукт)
- за сметка на горната неефективност цялата улица е осеяна с доволно количество шарени боклуци, които трябва да търпим всички
Представихте ли си го? Сега умножете картината във въображението си по произволен брой милиона. Пак сте много далеч от мащабите на спамещите блогери. Спаменето заслужава отделен пост, който вече нямам търпение да напиша.

Любопитство: щом всички блогват значи мога и аз. Е, да ама не. Това е една от най-честите причини за наличието на милиони блогове с няколко реда или няколко поста съдържание самотно очакващи някой заблудил се посетител. Да пропишеш за да видиш какво е да си имаш блог не е много трайна мотивация.

Да си угояват егото. Няма по-интелигентен и разбран човек от самият мен. Колкото по-убеден е човек в горното толкова по-голяма нужда има да пише в блог, чиято основна тема е неговото собствено Аз. Пишейки и четейки самия себе си такъв тип блогер комуникира с възможно най-интелигентната публика. Е, случва се от време на време някой нахалник да се включи с досаден и неуместен коментар но в края на краищата за това е модерацията.

Просто защото офлайн никой не иска да ги слуша – оо, да всички сме срещали дърдорковците, които имат мнение по всеки един въпрос. Пред, чиито аргументи и доводи дори радиото се сконфузва и мълчи. Онлайн можете да срещнете всякакви разновидности – от неоткрити политици, през самородни общественици до депресирани домакини, но всички си приличат по едно: винаги са готови да говорят, с когото и да е за каквото и да е но най-добре нещо от любимите им теми. Напипат ли ви на тяхна територия просто нямате шанс – дори да пишете като професионална машинописка пороят от постове, коментари и просто навързани думи ще ви завлече като изсъхнал лист в канавка.

И преди да завърша – това е моята гледна точка за причините, които карат хората да блогват. Всеки блогър има свои собствени мотиви да прави това и ако искате да споделите вашите използвайте коментарите – ще цензурирам само спама ;)


Къде да купя домейн?

На тази страница ще се постарая да поддържам що-годе актуален списък на компаниите, от които можете да купите домейн за своя блог.

Преди да го направите обаче, прочетете тези статии:

Какво е домейн и хостинг?
От къде да си купя домейн?

Забележки:

1. Ако сте доволен клиент на някоя компания и искате да ни я препоръчате просто ми пуснете едно мейлче или коментар под поста и ще я включа.

2. Ако сте недоволен собственик на компания, която не е включена в списъка можете да направите абсолютно същото. Само не е зле да имате предвид, че мразя спама и този метод няма да проработи.

3. Ако сте все още недоволен собственик на компания, която е включена в списъка, но не ви кефи местоположението, шрифта, цвета и липсата на излишни суперлативи можете да ощастливите и вас и мен като прочетете възможностите за реклама в BullBlogger

Изберете българското
http://dom.bg/
http://www.superhosting.bg/
http://ineahost.com/
http://www.webstore.bg/
http://www.goto.bg/
http://www.hostbulgaria.com/
http://www.host.bg/
http://www.regbg.com/


Световните лидери

www.godaddy.com
www.namecheap.com
www.name.com
1and1.com

Какво е блог?

четвъртък, 19 ноември 2009 г.


Откровено казано е малко срамно да питате за такива глупости но нека това да си остане между нас – аз няма да казвам на никого, че сте чели тази статия и вие няма да се смеете на примитивните обяснения като станете прочут блогър.

Как се появява блогът?

В началото комуникацията уебсайт-посетител е била еднопосочна т.е. посетителят просто разглежда съдържанието на уебсайта и няма възможност да изрази мнение или впечатления. Доста прилича на вестниците – четеш говориш си сам, никой не те чува, и пак четеш. С развитието на интернет обаче все повече потребители искат да могат и те да изразяват своето мнение и дори да определят съдържанието на уебсайтовете, сами да решават кое е важно и кое не в интернет. Освен това все повече хора искат да имат свой собствен уебсайт по най-различни причини

Създаването на един уебсайт не е кой знае колко сложно но не е и занимание за 5 минути, а и когато просто искаш да кажеш какво е важно за теб днес не е необходимо да изграждаш сайт с всичките му връзки, раздели, хиперлинкове и т.н.

Много хора биха искали просто да могат да кажат нещо, което просто в момента ги е развълнувало или са преживяли също както изливаш впечатленията си в личния си дневник. Това е и решението: личен дневник в интернет. Появява се блогът.

Какво е по-особеното на блога в сравнение с “нормалния уебсайт”?
(ако се чудите какво е нормален уебсайт вижте забележката най-долу)

Та така, предполагам поне сте наясно с понятието уебсайт или поне в общи линии.

За разлика от нормалния уебсайт блогът не следва дървовидна структура. В него постовете се подреждат в обратен хронологичен ред т.е. най-новите постове са най-горе. Първите регистрирани блогери се появяват през 1993-94 година. С времето интерфейсът дотолкова се опростява, че практически всеки в рамките на няколко минути може да създаде своя блог и да започне да пише. Поради това а и поради изключително опростената структура блогът се налага все повече в съвременния интернет.

Дървовидна структура на "нормален" уебсайтСтруктура на блогТъй като при блога новите постове “избутват” старите за удобство се използват категории, етикети, линкове и прочее начини за улесняване на търсещия потребител.

Забележка: няма какво да се лъжем – такова понятие “нормален уебсайт” няма. За целта на поста и за улеснение на съвсем начинаещите приемаме, че нормален уебсайт е всеки уебсайт, който не използва система за управление на съдържанието каквато използват блоговете. Как да го разберете ли? Ами на първо време просто приемете този факт с времето ще различавате блоговете от “нормалните уебсайтове” с един поглед.


източник на изображенията: bullblogger.info всички права запазени

 
 
 
 
Copyright © BullBlogger