that's all folks

Линк Билдинг

сряда, 24 август 2011 г.

Гост автор: Томислав Петков

източник: geezermodo.com/?p=60
Линк билдингът е процес на създаване на мрежа от линкове, които захранват даден уеб сайт. Това „захранване” с линкове е основен фактор за SEO оптимизацията на сайтове. Линк бидлингът започва с интерлинкове или вътрешни линкове. Това представляват линкове между вътрешните страници на сайта.
Думата на линка (anchor text) е хубаво да бъде ключова дума за страницата към която сочи. Колкото повече са интерлинковете толкова по-добре е за ботовете на Google, които лесно обхождат/crawl Вашият сайт посредством вътрешните линкове.

След като сте създали вътрешна мрежа от линкове в сайта си е хубаво да го събмитнете в авторитетните социални мрежи/bookmark сайтове, директории, сайтове с обяви, създайте блогове в свободните блогплатформи (например blogger.com), пуснете сайта в twitter и facebook. Има известен брой директории, които предлагат платена публикация на линк, като заплащането е еднократно и е завинаги. Има както български, така и чуждестранни директории от такова естество. Идейно е да се използва акаунт в identi.ca, като трябва да се внимава, защото раздават ban много лесно. Социалните мрежи и директории са ключов фактор при индексирането на сайтове, защото постоянно се обхождат от ботове на Google и така когато публикувате Вашият сайт в социална мрежа или директория то той ще бъде индексиран много бързо от Google. Друг момент от линк билдинка е поставянето на форумни подписи с линкове към Вашия сайт. Много важно е да не се поставят линкове само към началната страница на сайта. Трябва да се линкват и вътрешни страници.

Следващ фактор в процеса на линк билдинга е изграждане на мрежа от сайтове, които да „сочат” Вашият сайт. Сайтовете от мрежата се наричат сателитни сайтове (накратко сателити) и предават линкове към различни сайтове, които са обект на оптимизацията. При създаването на мрежа от сателити е хубаво да се използва хостинг от различни компании, за да има разнообразие в този аспект. НИКОГА не трябва да си позволявате да линквате сайтове с пронографско съдържание, защото по този начин Вашият сателитен сайт може да попадне във филтрите на Google за съдържание за възрастни, а това се отразява пагубно на оптимизацията. Хубаво е да публикувате уникално съдържание в сателитните сайтове (или уникално на поне 60 %, което е достатъчно за Google, който в последно време е изключително голяма драка). Най-добре е да се публикуват изцяло уникални текстове, макар и с не изцяло смислен текст. Хубаво е да използвате домейни с история, защото те се ползват с голямо доверие от Google. В Интернет има много инструменти за
проверка на възрастта на даден домейн. Дори и сателит домейн с история е с авторитет и предава силни линкове. Структурата на една мрежа от линкове идващи от сателити е показана по-долу:


Автор на статията е Томислав Петков - изработка на сайт и SEO оптимизация за търсачки. За контакти tomi.petkov (at) gmail (dot) com

24 Коментара:

Павел каза...

Харесва ми мрежата от линкове изобразена в графика :)Само кравичката да не избута буллблогъра ;)

Емил каза...

Определено статията ще ми е от голяма помощ при оптимизацията на сайта ми. Това за форумите не го знаех, че трябва да има и вътрешни страници. Доста сложна ми се вижда схемата на сателитките. Аз мислех да направя следното: Няколко сателитки в безплатни блог платформи като блогспот, уордпресс и т.н. + една главна сателитка на домейн .инфо. Смятам всяка статия написана в безплатна сателитка да има 2 линка: 1 към главната сателитка и друг към сайта. Не ми е толкова сложна схемата като вашата, мислите ли, че ще е успешна?

BullBlogger каза...

Твоят вариант не е лош, но реално е хубаво да подкрепиш сателитките от второ ниво с някакви линкове - букмарк, блог коментари. Все пак ако ги оставиш съвсем без линкове линковете от тях нямат особена тежест.

Аз не бих линквал помежду им и бих ги насочил директно към основния сайт. Щом съдържанието е авторско и уникално защо трябва да сочат към някаква междинна сателитка от първо ниво? Такова нещо се прави, когато съдържанието на сателитките от второ ниво или е пълен скрап или е крадено. Просто насочи всички към основния сайт и НЕ прави линкове между сателитките. Натрупай малко линкове към тях от букмарк мрежи, туитър и евентуално блог коментари, така ефектът ще е много по-голям, а и работата няма да е кой знае колко повече.

Емил каза...

Благодаря ти за съветите. Ще се възползвам от тях. Това за главната сателитка го видях от конкурентен сайт. А да се линква отделно от статията, примерно в меню приятели главния сайт и сателитките вредно ли е?

T.Gospodinov каза...

Статията е добра, но се изпуснати article директориите, които придават по-голяма тежест от link директориите.

Yanislav Iliev каза...

Много полезна информация! Всеки, който започва да се занимава със СЕО и най-вече линкбилдинг, трябва внимателно да прочете този материал :)

Сайтове каза...

Има ли фирми на българският пазар, които се занимават с линк билдинг (без цялостна SEO) или ще е добре да се обърна към "опитните" братя индийци. Не открих и група във фейсбук, която да се занимава с това.

BullBlogger каза...

Николай (сайтовете), има достатъчно много хора, които да се занимават с линк билдинг на български. Просто не търсите където трябва. Вижте в левия сайдбар най-долу. Това са двата най-популярни форума за онлайн бизнес в бг. Там можете да намерите достатъчно много хора, които могат да ви свършат тази работа качествено.

Като говорим за качество на линк билдинга - на някои места (като този блог например) откровения спам е нежелан. Има определени изисквания за публикуване на линкове в bullblogger.info и ще Ви бъда изключително благодарен ако си направите труда да ги прочетете. Сигурен съм, че за човек, който професионално се занимава с изработката на сайтове няма да е трудно да откриете линка към изискванията.

Поздрави!

BullBlogger каза...

Между другото, Николай, гледам че предлагате дефакто готови темплейти за изработка на сайтове. Темплейтите ви са от http://newwpthemes.com. Същевременно забелязвам, че в примерните сайтове линковете във футъра не са премахнати коректно. На какво се дължи това? Искрено се надявам, че си плащате за темите на http://newwpthemes.com и това е някакво странно недоразумение.

Убеден съм, че сигналът, който подадох до http://newwpthemes.com ще ви помогне бързо да изчистите проблема и да предоставите на вашите клиенти наистина добро качество за цената, която плащат

С пожелание за честен бизнес!

Емил каза...

А да попитам добре ли е да се копира статия от сателитен блог и да се поставя в артикъл директория като води пак към главния сайт с определени думи. Имам предвид вреди ли?

BullBlogger каза...

За вредене - не вреди, но и полза няма. Съдържанието ще бъде засечено като дублирано съдържание т.е. линкът от директорията със статии няма да има никаква тежест.
Има и още един момент - качествените артикъл директории държат на уникално съдържание т.е. практически статията няма да бъде одобрена.

деян тотев каза...

Да статията си я бива. Но нека само добавя че социалните мрежи макар и да не добавят ПР те се вземат под голямо внимание от Гугъл. Можете да видите в СЕОМоз как са направили експеримент с гугъл плус и твитър и колко бързо се индексират напълно нови страници

Петър каза...

Личи си почеркът на Калин в тази статия :) Томислав е добър ученик :)

BullBlogger каза...

Петър, извинявам се за своята безпросветност и ниска социална култура, но се опасявам, че нямам честта да познавам Калин. Моля, бихте ли пояснили - един контакт в повече никога не би ми бил излишен

Петър каза...

Извинявам се :) Имах предвид Калин Каракехайов

Георги каза...

Различава ли се линк билдинга сега когато върлува пандата. В смисъл сега дали повече е по-добре (както беше преди)

Георги каза...

Може и да бъркам, но мисля че тук питах преди няколко дни. Да питам пак.
Възможно ли е ако сложим няколко линка от наказани сайтове (артикъл директории) сайта ни да падне с няколко страници. Питам защото ми се случи преди няколко дни. Спинната статия в 5-6 артикъл директории с по 2-3 линка към главна и вътрешни страници и сайта след няколко дни отиде от 3 на 9 страница

Интересувам се сериозно от линкбилдинг от няколко месеца и ме вълнува един въпрос, на който се надявам да намеря отговор тук. Тъй като е важно линковете ти да са от сайтове в твоята ниша, а те се явяват преки конкуренти. Как да получа линкове от тях, тъй като им се явявам конкуренция? Никой не иска да го направи.

Ако някой има практически опит ще се радвам да го сподели.

BullBlogger каза...

Здравейте Станимир. Естествено преките ви конкуренти няма да искат да пуснат линк от техния онлайн магазин към вашия онлайн магазин. ОБАЧЕ като казваме сайтове от нашата ниша това не значи само и единствено сайтовете на преките ни конкуренти. Това като цяло са сайтове свързани с тематиката. Ако нишата ни е за лаптопи (примерно) всеки блог или форум, в който се обсъждат лаптопи реално е сайт от нашата ниша. В един блог можете да получите линк от коментар в блога (както в момента го получихте), от молба да публикуват ваша статия или като платите за реклама (линк или банер). Във форум линк можете да получите от собствения си подпис, от профила си или естествено ако рекламирате. Има много варианти да получите достатъчно добри линкове от СВЪРЗАНИ с тематиката на вашия сайт сайтове.

В последно време (доколкото чета из нета) линк мрежите имат все по-малко значение. В този ред на мисли guest blog-ването, социалните мрежи и директориите за статии остават може би най-важните елементи в линк билдинга?! (мнение и въпрос към колегите). И все пак - линка си е линк, особено теметичните, така че предполагам горната схема няма да е излишна на нито един сайт.

BullBlogger каза...

Ами реално има известно противоречие във въпроса, Кирил. Практически ако под "линк мрежа" разбираме описаното в поста и схемата - то включва и директории със статии и социални мрежи. Колкото до гост блогването е просто въпрос на една допълнителна кутийка. Линк мрежата е просто схематизирано представяне на линк билдинг стратегията ви. Важно е тя да се прави внимателно, с мисъл.

Колкото до втората част на въпроса - честно казано точно тези три типа линкове са едни от най-предпочитаните в момента. Особено гост блогването е един от най-добрите начини да получите наистина качествен, тематичен линк.

Калчо каза...

След като станаха големите промени в класирането след Пингвина правите ли линкбилдинг и променили ли сте нещо в стратегията?

Мен също ме интересува въпроса на Калчо. Вчера имаше също имаше панда. Променяте ли нещо в стратегията си след всички тези панди/пингвини, появили през това лято?

Кандида каза...

Дали някой не би ни услужил (срещу добро заплащане разбира се) с неговата сателитна мрежа. Така де, "линк джуса" няма да му изтече от десетина линка в повече към някой друг сайт а с парите би могъл да си подобри "сателитната мрежа".

Публикуване на коментар

Не му мислете много а драснете два три реда тук. Линковете към вашия сайт са dofollow, но ще бъдат публикувани само коментари, които не са в противоречие с Политиката за коментарите

 
 
 
 
Copyright © BullBlogger