that's all folks

Онлайн търговията в България и по света

четвъртък, 12 юли 2012 г.


Гостуващ автор: Bogdan Boyan


В последните години онлайн търговията по света се развива с главоломна скорост. Онлайн магазините изникват един след друг като гъби след дъжд. В днешно време е трудно да се намери производител, който да не предлага своите продукти и за онлайн продажба.
В Сащ например все повече от големите играчи на пазара закриват физическите си магазини и преминават изцяло към онлайн продажби с цел да намалят своите разходи и повишат конкурентноспособността си.

Историята на онлайн търговията неизбежно е свързана с гигантите в индустрията Amazon.com и eBay.com. Компанията Amazon първоначално е създадена под името Cadabra през 1994г. , но в последствие се трансформира на Amazon.com и е създаденa през далечната 1995г.от Джеф Безос.

Друг ият гигант в онлайн търговията е eBay.com. Компанията е основана също през 1995г. с идеята да бъде „потребител за потребител” онлайн платформа. Тоест всеки потребите да може да продава и същевременно да купува продукти предлагани от другите потребители. Създаден в Сан Хосе, Калифорния, на 5 септември, 1995, от роденият във Франция Ирано - американски компютърен програмист Пиер Омидяр, Еbay.com е една от най-забележителните истории за успеха на дот-ком балона, която сега е бизнес с операции за няколко стотици милиарда долара, локализиран в над тридесет страни по света.

Неизбежно, след края на комунистическата епоха в България, продължила 45 години (от 09. Септември 1945г. – 10. Ноември 1990г. страната ни се отвори за новостите по света и (уж) свободните пазарни механизми. Интернет бавно, но упорито навлезе в ежедневието ни, заемайки полагащото му се място. За българина пазаруването по интернет в началото беше много екзотично и свързвано предимно с опасността да загубят парите си или да бъдат измамени. С течение на времето младите българи постепенно „разчупиха леда”, доказвайки на своите майки и бащи, че дяволът все пак не е толкова черен.

В последните няколко години се наблюдава много интересно явление. Българите предпочитат да купуват стоки директно от официалните онлайн магазини на световно известни марки, както и от eBay и Amazon, като най-популярни са магазините в Англия и Сащ. Причините за това са основно три:

Първата се корени в качеството на продуктите, които биха могли да се купят у нас в търговската мрежа. Българите се напатиха от недобросъвестни търговци, предлагащи нискокачествени продукти и представящи ги за оригинални такива. Докато в онлайн магазините на тези големи световни марки компромис с качеството би бил немислим.

Втората се корени в по-добрата (ниска, особено в Сащ) цена, породена от умението да се прави бизнес, както и от силната конкуренция между търговските марки. Интересен е факта, че например, ако вземем едни маратонки на Адидас, в официалния им онлайн магазин в Сащ се предлагат за $50, в Англия за &50, а да речем в Германия същия модел за 50 евро. Разликата в цената е повече от съществена.

Третата причина е свързана с това, че не всичко може да се намери на пазара у нас, а също и в Европа, тъй като се произвежда само и единствено за американския пазар.


Третата причина е свързана с това, че не всичко може да се намери на пазара у нас, а също и в
Европа, тъй като се произвежда само и единствено за американския пазар. Тази промяна в поведението на българските потребители беше забелязана и закономерно доведе до появата на компании като BuyNowFromUsa.Com, които извършват услуги по поръчка и сигурна доставка на желаните продукти до домовете на техните клиенти.

16 Коментара:

Много интересна статия наистина. Въпросните сайтове са полезни, но само ако наистина попаднеш на фирми предлагащи услугата на добра цена и с бърза доставка.

Два път съм поръчвал стоки, чрез сайтове посредници, които внасят в страната, но честно казано не останах много доволен. При първите се наложи няколко пъти да звъня, понеже бяха объркали някакви номера, а при вторите доставката се забави значително.

Дано да се развие по-добре тази ниша в България, че определено има интересни и евтини стоки на USA пазара.

Можем да добавим и още причина за това защо българите предпочитат да пазаруват от чуждестранни сайтове. Кратко казано това са високите надценки, които българският търговец слага на предлаганите продукти. Мога да дам пример с моята ниша - часовниците. Часовник, закупен за 4$ от Китай, тук се предлага на безбожните 29лв... представете си колко стотин процента надценка има.

Ивет каза...

Абсолютно е така, а сега и със сайтовете за групово пазаруване цената пада още повече.

Марин каза...

Аз в последно време много пазаря от Sportsdirect-a. Промоциите, които пускат са много добри. Качеството на дрехите мога да кажа, че е добро, в пъти по-добро от това, което се предлага в БГ. За САЩ нямам наблюдения. Ако разбирате искате марки като Адидас, Найк или други световно известни брандове трябва да уцелите момента, защото не винаги ги пускат на промоции. Доставката ми излиза около 20 паунда :) Ако някой иска помощ с поръчката от Sportsdirect-a може да ме пита :)

Павел каза...

Много интересна статия! Съгласен съм с нея

Разбира се ,че пазаруването през интернет е много по-удобно,а и наистина е съвсем възможно до се намерят качествени стоки на изгодни цени с малко повече търсене.На няколко пъти си поръчах от Еbay.com и останах доволен.

Радослав каза...

Приятели, мисля че в България все още онлайн търговията не е развита добре. А и каква търговия да правиш в държава със 7 милиона души от които по-голямата част са пенсионери, които на дали боравят с компютри.

Тони каза...

Статията е много интересна. Да ви кажа аз пазарувам от ebay от 2001г, или поне от тогава ми е акаунта и продавам там от 2007г. Много съм доволен от стоките, които съм си купил и мога да кажа, че търговия, каквато се развива в САЩ, в България няма да има поне следващите 150 години. Ползвал съм услугите на фирма, посредник за доставката и съм останал доволен. Сега имам онлайн аукцион и онлайн магазин за дрехи насочени към българския потребител и не съм много доволен от това как се развиват. Хората се страхуват да пазаруват от български сайтове. ЗАЩО ЛИ?
П.П.
Погледнете статията пр абзаца "Третата причина е свързана с това..."
Повтаря се два пъти. :D

Жоро каза...

Това е напълно логично и нормално, даже съвсем скоро ще придобие наистина големи размери и в България. Аз от няколко години не се редя по опашки за битови сметки, всичко си плащам онлайн. Отделно за пазаруването не винаги е добре да се прави в Интернет, защото понякога дадена марка се разминава с размерите за дрехи или обувки примерно и се получава малко неприятен момент. Но като цяло е много по-лесно, удобно и изгодно.

Цветелин каза...

Онлайн бизнеса по света се развива и това е факт. В България е почти невъзможно, защото тук нямаме големи заплати, а и почти всичко може да се намери на добра цена втора употреба.

Ще мине още доста време, докато се развие онлайн търговията в България. Мисля, че в този бранш сме доста по-назад от другите държави, но на нас българите това не ни пречи и можем да си пазаруваме от чужди сайтове :)

Bogdan Boyan каза...

Здравейте,

Благодя Ви за мненията много щастлив, че ви хареса статията ми. В същото време се извинявам, че го правя чак сега. Бях в чужбина и ужасно ангажиран о почти не ми оставаше свободно време.

Иван каза...

Много добра статия. Факт е че Амазон и Ибей са "най-големите играчи" в тази област,а в същото време можем да ги причислим и към монополите! За Амазон не съм сигурен, но съм запознат с таксите на Ибей и отношението им към продавачите(дори и големите) и съм меко казано отвратен от тях, но .... те са МОНОПОЛ! Не им пука! Правят си каквото искат, съдират ти кожата, държат се арогантно и какво ли още не, но пък ... ти дават избор (за разлика от някои други монополи) - можеш да не ги ползваш ако не искаш :) Толкова за "монопистите" :)
Колкото до онлайн търговията в България - определено има доста голям ръст в последните години и бавно, но славно започваме да настигаме "цивилизованите страни" в това отношение. Тук коректните магазини масово страдат от некоректни клиенти. Клиенти )а възможно и конкуренти) правещи фалшиви поръчки и не приемат поръчките или не отиват да си ги потърсят (когато са до офис на куриер). Такива които дори не отговарят на обаждания. Такива които казват "да да, днес ще си я взема". Такива, които малко след като са поръчали "са размислили", че това което са поръчали не им трябва или са си намерили друго, но "са забравили" да се обадят да откажат поръчката, а оставят интернет магазините да плащат доставки в двете посоки. Или пък като видят поръчания артикул го отказват, защото се надявали че той ще е малко по-различен цвят (по светло или по-тъмно) от това което е описано и е на снимката ... и куп други злоупотреби, било то и неволно от страна на потребителите.
И всичко това, разбира се важи основно за коректните магазини, които се опитват да работят по Европейски (така наболялото сравнение в България) и да предлагат на клиентите си "съвсем безопасно пазаруване онлайн", за да работят в положителна посока за развитието на онлайн търговията в България.
Това са проблеми, с които онлайн магазините в България се сблъскват ежедневно и карат някои търговци да изменят политиката си, за да не претърпяват големи загуби от такива клиенти и това продължава да пречи на развитието на този тип търговия. Разбира се има и такива, които въпреки всичко не се отказват и продължават да бъдат "коректни", въпреки загубите и трудностите. Всичко това щеше да е коренно различно ако както "по Европейски" клиентите заплащаха поръчките си предварително (тогава нямаше да забравят че са поръчали нещо или че са размислили без да се обадят), но това все още е тема Табу в България и затова и масата онлайн магазини не си правят и труда да предлагат методи за предварително плащане на клиентите си. И това ще стане ... и ние ще започнем да пазаруваме по този начин, но ... ще трябва да мине още малко време да се попромени още малко мисленето на Българина.

Анонимен каза...

мен ме кефи,че с един клик мога да си купя каквото поискам...

Петър ачев каза...

Статията е интересна, но забелязвате ли и и друго интересно явление? Според мен, сайтът Продавалник /вече OLX/ промени изцяло настройките на хората към стоките и техниката втора употреба. Преди няколко години всеки си премълчаваше и скатаваше, че е купи нещо употребявано. Сега стана почни като шлагер - купих си нещо от Продавалник. И дори хората го споделят с гордост.
Само че с онлайн търговията от там доста трябва да се внимава. Ние от Интерсервиз-20 покрай нашата дейност с продажба на компютри и лаптопи втора ръка не можем да преброим клиентите, които вече веднъж са се опарили от некоректни и нечестни онлайн пишман "търговци" на по 14-15 години. После хората идват при нас е реват, ама късно. Това не трябва да е обобщение, но все пак имайте едно наум, особенно когато пазарувате компютърна техника.

Max Bio Lives каза...

Не знам дали е точно тук мястото, но искам да споделя моя опит като "горд" собственик на онлайн магазин за хранителни добавки http//mallonline.ovo.bg и http//colorfulworld.ovo.b. И за двата сайта съм се опитвала да продавам стоки на дропшипинг, но уви неуспешно общо взето. Българските търговци или не знаят какво е това или пък гледат с недоверие, неизвестно защо.

Публикуване на коментар

Не му мислете много а драснете два три реда тук. Линковете към вашия сайт са dofollow, но ще бъдат публикувани само коментари, които не са в противоречие с Политиката за коментарите

 
 
 
 
Copyright © BullBlogger