that's all folks

SEO за изображения

четвъртък, 11 август 2011 г.

източник: degus-online.de/index.php?id=35

Една публикация в Предприемач Линкбилдинг на снимка? ми беше вдъхновението да изложа простичко как се прави SEO за изображения

Що е то трафик от снимки?
Имате ли идея как изглежда "дегу" и изобщо какво е това нещо? Бойно изкуство, италианска рецепта за сирене или сирийски народни танци?
Имате две опции за търсене - обичайния или да си спестите четенето на образователната страница на Wikipedia и просто да ръчнете Google Images и да попаднете на добичето отляво. Много хора използват търсенето на изображения и дори го предпочитат заради лесната ориентация в резултатите, а и търсенето през изображения може да бъде далеч по-интересно.

Защо да правя SEO на изображения?
На практика доброто позициониране на снимката не се различава съществено от доброто позициониране на страница в резултатите, които показва Google - и в двата случая получавате трафик. Освен трафика от самото изображение, едно добре оптимизирано изображение може доста да помогне на покачването в SERP на страницата, на която се намира. SEO за изображения може да се тълкува и не като съвсем "бяло SEO", така че не прекалявайте - не сте открили топлата вода без бойлер.

Как се прави линкбилдинг на снимка?
На пръв поглед възможностите не са много, но на практика с повече въображение можете да направите много добро on page и off page SEO.

Оптимизация на снимката в публикацията:
1. Наименование на изображението - естествено ключовата дума/фраза
2. Alt tag - отново ключовата дума/фраза
3. Линкът на изображението не е линк към самата картинка (по подразбиране), а е линк към тематично свързан, авторитетен сайт - Wikipedia, .gov, .edu естествено е препоръчително страницата към, която линквате да има добър Page Rank (т.е. не гледайте само PR на основния домейн)
4. Разбира се няма да пропуснете да оптимизирате и самия линк: title="keywords"

Линк билдинг за изображение :

  1. 1. Линкове от коментари - по подразбиране това май е единствения или поне най-често използвания вариант (доста спамерско си е в интерес на истината)
  2. 2. Линкове от форум профили
  3. 3. Линкове от директории със статии - реално съществуват доста артикъл директории, които не са особено претенциозни къде ще сочи линка в подписа ви
  4. 4. Линкове от сателитки - огромно поле за действие като имате два варианта - директен линк към изображението  или вмъкване на изображението в поста естествено като този път линкът сочи към оригиналния източник. Можете да използвате абсолютно всяка платформа, където е позволено публикуването на статии или цели блогове на читатели - wordpress.org, blog.bg и т.н.
  5. 5. След като сте създали първите четири точки можете с чиста съвест да правите всякакъв линк билдинг към първите точки:


  • отново линкове от коментари
  • линкове от форумни теми и подписи
  • линкове от букмарк сайтове

Недостатъци на SEO за изображения

  1. Идеята да вземете картинка от нета и да и правите оптимизация си е игра с огъня - представяте ли си колко "щастлив" ще е авторът на изображението, когато открие, че вие се класирате далеч преди него. Съветче: ползвайте авторски (свои) изображения или поне пуснете линк към източника (а, и не е зле да изберете източник на друг език т.е. поне не му крадете трафика)
  2. Както веднъж споменах - активната оптимизация на изображения клони към сенчестото SEO т.е. не се изненадвайте ако онова добиче Панда недолюбва сайта ви след като сте оптимизирали 5-6000 картинки
  3. Трафикът от изображения е малко особен - практически посетителят минава през три етапа на "виждане" на изображението:
    • в самата страница с резултати в Google Images
    • ако кликне на изображението го вижда в пълен размер на замъгления фон на вашата страница
    • едва след като затвори предното изображение посетителят попада на вашата страница и практически имате реална полза от трафика
Независимо от всичко, оптимизацията за изображения си е добър начин да помогнете на търсачките да "видят" вашето изображение и да помогнете за цялостното по-добро класиране на сайта си.



15 Коментара:

При 5-6 000 картинки Пандата може да протегне лапа към нас, ако използвам този метод върху 10-20 ? Как мислиш - ще има ли файда?

BullBlogger каза...

Е, върху десет - двадете, че това си е кристално бяла оптимизация за десет - двадесет картинки.

Само подчертавам - ако картинките са смъкнати от интернет може да си имаш ядове с авторски права т.е. или собствени, или с СС или поне поставяш линк (реално това не е решение, но поне може да успокои гневния собственик)

Ники каза...

Хм, интересно. Имам един въпрос и една добавка :). Добавката е, че и оптимизацията на самата страница, на която е изображението, също помага.
А въпроса ми е свързан с номер 3 от "Оптимизация на снимката в публикацията". Това не го бях чувал. Трябва изображението ни да не е линк към себе си а към авторитетен сайт по темата, така ли? Малко повече инфо за това може ли?

scorpi каза...

Тоя томислав Петков чул-недочул и панда та панда, томиславчоооо, ти бил ли си бананван от от гугльо? Аман от хора, които говорят и спамят колко била лоша пандата и какво щяла да им направи.

Владимир каза...

Много полезна статия. Обаче точка 3 внесе лек смут при мен:). Защо трябва да линкваме други сайтове, макар и авторитетни като Wiki,edu, gov? Нали изходящите линкове са вредни или за подобен род сайтове това правило не важи.
Иначе въобще не се бях замислял за оптимизация на снимки.

BullBlogger каза...

По принцип изходящите линкове влияят върху получения PR на сайта, но не са вредни за самия него. Важно е естествено да не се линква към некачествени сайтове и сайтове със съмнително съдържание. Линкването към авторитетен сайт, свързан с тематиката, може да бъде много полезно за подобряване на нивото на доверие, което дават търсачките на нашия сайт. Просто представено "логиката", която следва алгоритъмът на търсачките е "Я, тоя сайт е за отглеждане на тикви. Хмм, дали е полезен или е 258 789-ия спам сайт дето го обикалям днес. Ааа, ето писали са нещо и се опитват да помогнат на потребителя да намери още качествена информация като го препращат към сайта на Уикипедия. Ами, май на тоя сайт също може да се разчита."

Станчо каза...

Докато Google продължава да изкарва напред само снимки, които са фреймнати, а онези със забранените фреймове да стоят назад полза от оптимизацията на снимки няма. За какво да излизам напред за да ми гледат фреймнатия сайт.

BullBlogger каза...

Станчо, ще си позволя да не се съглася. Поне не изцяло. Току що проверих няколко от изображенията в сайта Ви. Първо - те се класират и то много добре при търсене на заглавието на статията. Второ - не сте правили АБСОЛЮТНО НИКАКВА оптимизация за изображенията си - нито заглавия, нито алт тагове - нищо. Трето - изображенията в сайта ви са фреймнати в момента. Тествахте ли какво се случва ако не са фреймнати, в смисъл на какво се базира заключението, че се извеждат само фреймнати снимки напред? Отделно - честно казано предпочитам да получавам ХХ посещения дневно във фреймнат сайт отколкото да чупя фрейма и да получавам 0 посещения дневно. (с това не твърдя, че се съгласявам за избутването на нефреймнатите сайтове)

newbie каза...

Здравейте,

Имам в някои от статиите по няколко релевантни изображения, но се чудя какво да ги правя.
Удачно ли ще е за всичките изображения да се сложи за alt/title само ключовата дума или всяко изображение трябва да има различен alt tag.Въобще как е по-добре от СЕО гледна точка за една статия: само по едно изображение на статия или 2-3 изображения на статия?

А за линкването на изображението към тръстед сайт не го знаех, веднага се заемам:)

vesko каза...

Е да, добре е да се обръща нужното внимание на всички детайли, в това число и на изображенията. Кога ли търсачките ще започнат да гледат за дублирано съдържание на самата картинка.

BullBlogger каза...

Здравейте newbie, по принцип е хубаво да се следва някаква нормална логика на алт таговете. Тяхното предназначение е да опишат съдържанието на изображението в случай, че то не се зареди. Колкото и да е еднотипно изображението е по-нормално да има някакви вариации на алт тага като естествено може да се включи и ключовата дума. Например ако ключовата ми дума е сиамска котка алт таговете могат да бъдат "спяща сиамска котка", "сиамска котка играе", "малка сиамска котка" и др под. Така запазвате кл дума в алт тага и същевременно нямате някакво грубо стъфене с ключови думи. Наблъскването на алт тага само с ключови думи може да се изтълкува като опит за манипулиране на търсачките.

BullBlogger каза...

vesko, реално търсачките "гледат" за дублирано съдържание на самата картинка. Дори да недовиждат малко те познават еднаквите изображения. Обърнете внимание на функциите в Гугъл изображения - more sizes, similar. Тези функции няма как да съществуват ако търсачката не "вижда" изображенията

Владимир каза...

Няма начин скоро време търсачките да не почнат да засичат и дублираните изображение. Все пак от Google images идва порядъчен трафик.

Кипо каза...

Благодаря, супер полезна и интересна статия. На мен много пъти ми се е случвало да търся изображения и да попадам на интересни сайтове. Също готина тактика е да се добавят изображенията във Flicker и Pinterest. Аз ги прикачам и по фейсбук страниците, както и намирам някои теми по форумите за интересни картинки и ги поствам там с линк към моя УРЛ.

Деян Тотев каза...

Със силното ускорение на популярноста на Pinterest, активността там може да донесе както трафик към сайта, така и да даде така нужните връзки към изображения.
Pinterest е една от най-лесните кампании в които съм участвал, така че давайте смело напред.

Публикуване на коментар

Не му мислете много а драснете два три реда тук. Линковете към вашия сайт са dofollow, но ще бъдат публикувани само коментари, които не са в противоречие с Политиката за коментарите

 
 
 
 
Copyright © BullBlogger